Наркоманът, убил майка си в София, пуснат от ареста във вторник, бил невменяем (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7409567 www.24chasa.bg
Емилия Русинова и Георги Хаджиев разказаха за разкриването на убийството.

Стефка довела Йордан от Варна в столицата, за да го лекуват от зависимостта към дрогата

21-годишен варненец уби майка си, която го довела в София, за да го настани в клиника за лечение от наркозависимости. След това се качил на влака за Варна и е задържан на гарата в Горна Оряховица.

43-годишната Стефка Младенова и синът й Йордан Иванов пристигнали в столицата на 16 април. Същия ден той е освободен от ареста във Варна, защото е невменяем. Опитал да обере казино в морската столица на 13 април сутринта. Отправял заплахи и блъскал персонала. Бързо бил арестуван, а от Районна прокуратура - Варна, го задържали за 72 часа. Преди да поискат постоянен арест обаче, пристигнали документи, че страда от шизофреноподобно разстройство, което получил, защото редовно пушел марихуана и шмъркал амфетамини. Затова го пуснали.

Още същия ден майка му го довела в София за лечение. Отседнали в жилище в София, което намерили по програма за взаимопомощ, обясни директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев. Настанил ги зетят на жената.

Около 7,50 ч на следващия ден двамата се скарали за пари, разказали съседи при разпити. Цял ден е нямало връзка с тях по телефона, затова зетят отишъл в апартамента в кв. “Младост”, за да види какво се случва.

С отключването на вратата заварил Младенова по очи и в локва кръв в хола на апартамента, разказа градската прокурорка на София Емилия Русинова. Тя била с рана на главата, предполага се, че синът ѝ я е удрял многократно.

Още в първите минути Йордан бил заподозрян за жестокото престъпление. Той е от Русе, но е израснал във Варна. Затова от СДВР се свързали с колегите си от двата града. Те намерили приятели на Йордан и започнали разпити, за да разберат накъде може да е тръгнал. Благодарение на интернет комуникацията на Йордан станало ясно, че се е качил на влака за Варна.

Той бил задържан на гарата в Горна Оряховица около 2,30 ч в нощта срещу четвъртък. Обясненията му били объркани, вероятно заради употребата на наркотици, посочи Хаджиев.

Иванов е лекуван общо 4 пъти в психиатриите в Русе и Раднево. Той е настаняван там през 2016, 2017 и 2018 г. Освен за грабежа варненецът има криминални регистрации за хулиганство и притежание на дрога.

След експертизи ще се реши дали да го съдят за убийството на майка му, или да го настанят за принудително лечение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата