Решено! Избираме коя формула ще даде по-висока пенсия до 2023 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7410151 www.24chasa.bg

Изборът по коя формула да се пресмята индивидуалният коефициент за пенсия ще важи в следващите 4 години. Тези промени в Кодекса за социално осигуряване гласуваха единодушно на второ четене депутатите в парламента.

В старата формула освен трите години между 1997 и 1999 г., влизат и трите “златни години” отпреди 1997 г. Бъдещите пенсионери ще трябва да представят документи за брутното трудово възнаграждение или доход.

Ще има нови заявления за отпускане на пенсия, в които хората ще трябва изрично да посочат, че избират размерът ѝ да бъде определен по старата методика, и да представят необходимите документи за 3-те “златни години” преди 1997-а. Така НОИ автоматично ще изчислява пенсията в двата варианта - и по старите, и по новите правила. Ще се дава по-високата.

Хората, които вече са подали заявление за пенсия или такава им е отпусната след 31 декември 2018 г., ще имат 6 месеца, за да поискат еднократно преизчисление. В тези случаи новият размер се отпуска от същата начална дата.

Ако бъдещият пенсионер е убеден, че ще е по-изгодно да се пенсионира по новите правила, той няма да носи документи в НОИ. Целта е да не се създава напрежение в хората, които ще се пенсионират след 31 декември 2018 г.

С тези предложения се осигурява справедливост и защита. Нито един човек, който е подал документи и ще получава пенсия след 31 декември 2018г., няма да бъде ощетен с нито една стотинка, каза от трибуната депутатът от ГЕРБ и един от вносителите Светлана Ангелова и добави, че българските граждани могат да бъдат спокойни.

"С тази поправка се тушира напрежението, създадено след Нова година във връзка с новия коефициент, в който влизат годините след 2000 г. Така никой няма да бъде ощетен", каза председателят на парламентарната социална комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.