Китай с нови мерки за стимулиране на средните и малките предприятия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7410444 www.24chasa.bg
Снимка: bulgarian.cri.cn

Средните и малките предприятия, като основна сила за развитие на китайското стопанство, играят важна роля за създаване на заетост, подобряване на благосъстоянието на хора и стабилизиране на икономическия растеж. Неотдавна Канцеларията на ЦК на ККП и Държавния съвет публикуваха документ, озаглавен „Визия за устойчивото развитие на малките и средни предприятия", в който са посочени редица мерки за по-нататъшното разширяване на достъпа до пазара, улесняване и ускоряване на процедурата за регистриране на малките и средните предприятия на фондовата борса и други, информира bulgarian.cri.cn.

Наред с промяната на международния и вътрешен пазар китайските средни и малки предприятия са изправени в момента пред големи трудности, свързани с повишаване на производствените разходи, финансирането, недостига на иновационен капацитет. Във „Визията" на ЦК на ККП и Държавния съвет са изброени 23 мерки като създаване на благоприятна бизнес среда, разрешаване на въпроса с набирането на капитали, облекчаване на данъчната политика, повишаване на иновативните способности. Заместник-директорът на Финансовия институт към Народния университет Джао Сидзун смята, че те ще съдействат за развитието на този пазарен сегмент.

„В сравнение с предишните мерки, новите насърчават повишаването на иновативните способности на малките и средните предприятия. Тук се включва например по-добрата защита на авторското право, оказва се подкрепа за нововъведенията и се предоставят различни информационни услуги. Ако тези мерки бъдат осъществени, те ще имат пряк ефект за повишаване на иновативните способности на средните и малките предприятия", казва той.

За преодоляване на трудностите с финансирането на средните и малките предприятия във „Визията" се посочва, че правителството ще им предоставя услуги за регистриране на фондовата борса, същевременно ще бъде създаден специален фонд за сливания и придобивания, както и за финансови инвестиции в частни предприятия.

По отношение на подобряването на бизнес средата за средните и малките предприятия във „Визията" се предвижда премахване на различни ограничения за достъп до пазара, като улесняване на административни процедури и правилата за организиране и участие в търгове.

Ученият от Изследователския център при Държавния съвет Джан Лицюн коментира, че мерките за подобряване на бизнес средата са от важно значение за развитието на малките и средните предприятия. „Ако се приложи добре политиката за „отрицателния списък" и принципа за лоялна конкуренция и се запази стабилността на условията за развитие на компаниите и приемствеността на различните закони и наредби, то малките и средните предприятия могат да са спокойни в дългосрочен план и да планират своите цели за развитие", посочва той.

Според Джан Лицюн, за разширяване на вътрешното потребление и насърчаване на висококачественото развитие на икономиката е необходимо средните и малки предприятия да работят пълноценно. „Уверен съм, че мерките в подкрепа на малките и средни предприятия ще съдействат за това те да изиграят своята позитивна роля за стабилизиране на икономическия растеж и заетостта", подчертава той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата