Спират помощите за цяла година при 5 неизвинени отсъствия в месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/7410482 www.24chasa.bg
Миленя Дамянова Снимка: Архив

Ако ученик направи 5 неизвинени отсъствия от час за месец, то семейството му да не получава детски цяла година. Ако детето пък е в предучилищна група, санкцията ще се прилага, ако не е ходило на детска градина 3 дни без уважителни причини.

Тези предложения за промени в Закона за социалното подпомагане и в Закона за семейните помощи за деца бяха одобрени окончателно от депутатите.

Помощта от 250 лв. за първокласници ще се изплаща на два пъти, като половината ще се дава, ако детето продължава да ходи на училище и през втория срок.

" В предложения текст се предвижда Агенцията са социално подпомагане да извършва обучение по ограмотяване. Но тя никога не е извършвала такова обучение, това се прави от структурите на Министерството на образование". Никога Министерството на труда и социалната политика не е провеждало каквито и да било форми на ограмотяване. Така че това, което сме записали в текста, в никакъв случай не означава, че може да бъде изпълнено, тъй като те нямат административния капацитет да извършват това, което сме записали в текста“, заяви шефът на парламентарната социална комисия Хасан Адемов.

"Не отнемане пари. Те остават за конкретното дете. Просто се прехвърлят към училищата и детските градини, когато се докаже, че родителите са безотговорни", обясни шефът на образователната комисия и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова.

Според Адемов няма конкретен механизъм,където да е разписано как парите ще стигат до ученика и обясни, че не е ясно дали училището няма да ги харчи за заплати. Какво казвате, че учителите виждат, че детето има нужда от маратонки и пергел, и междучасието тича до магазина, за да ги купи, попита Адемов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.