28 млн. лева са похарчени по предходната програма за енергийна ефективност

https://www.24chasa.bg/novini/article/7411029 www.24chasa.bg
Теменужка Петкова Снимка: Архив

По предходната програма за енергийна ефективност са похарчени близо 28 млн. лева за различни мерки. Бенефициенти са българските общини. "Положителният ефект от предходната програма за енергийна ефективност беше значителен", каза министър Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол, цитирана от БТА.

По програмата са изпълнени 52 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. В 115 сгради, които са общинска собственост, са изпълнени енергоефективни дейности. От тях 40 са училища, 55 детски градини, 8 медицински центрове, 12 социални институции и административни сгради. Общо 71 809 тона са спестените емисии от въглероден диоксид. Около 5 605 мегаватчаса е спестената енергия на годишна база. Увеличеното производство на енергия от възобновяеми енергийни източници е с 43 280 мегаватчаса, посочи енергийният министър.

Министерството на енергетиката е програмен оператор и на новата програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност", която е финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Програмата е с бюджет близо 33 млн. евро, близо 28 млн. евро са безвъзмездна финансова помощ. Това е два пъти повече сравнение с бюджета в предходния програмен период.

Българските общини ще бъдат бенефициенти и по новата програма. Предвиденият финансов ресурс на процедурите, които ще бъдат отворени за общините, е близо 27 млн. евро. За ВиК дружествата, които са част от общинската инфраструктура, са отделени 3,5 млн. евро. Ще бъдат финансирани дейности за улично осветление, оползотворяване на геотермалната и водната енергия, повишаване на енергийната ефективност на сградите. В този програмен период има обособена процедура и за бизнеса. Предвидено е подкрепа за внедряване на мерки за подобряване на енергийната ефективност и в индустрията, допълни Теменужка Петкова.

На друг въпрос министърът на енергетиката отговори, че програма DESIREE Gas подпомага преминаването от въглеродно интензивни източници към природен газ. Основна цел е да бъде намалено отделянето на емисиите въглероден диоксид от жилищния сектор на България. Общият размер на програмата е 10 млн. евро, които ще бъдат достатъчни за газифицирането на 10 000 домакинства. Безвъзмездната финансова помощ за газификация на българските домакинства се е увеличил на 30 на сто от допустимите разходи без ДДС.

Кандидатите по проекта получават и допълнително финансиране в размер на 100 процента от цената за присъединяване без ДДС. Програмата се финансира от Международния фонд "Козлодуй", администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие, и се изпълнява от Министерството на енергетиката, добави министър Петкова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,