Порожанов за случая "Манолев": Ще се връщат пари, ако къщата не се ползва по предназначение

https://www.24chasa.bg/novini/article/7411471 www.24chasa.bg
Румен Порожанов Снимка: Архив

Ако се докаже, че къщата не се ползва по предназначение, ще се връщат пари. Това заяви в Бургас министърът на земеделието Румен Порожанов по повод оставката на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Той се оттегли от поста след като гръмна скандал, че къща в Сандански, построена за гости с 380 хил. лв. европейски средства по Програмата за развитие на селските райони, се ползва като лична от него и семейството му за почивка.

"Александър Манолев не фигурира като бенефициент, бенефициент е някаква жена. Анна еди коя си, от фирма "Агротрейд". Не я познавам, а Манолев го познавам откакто е член на Управителния съвет. В конкретния случай има проверка. Това, което на първо четене може да се установи като нарушение е, че къщата не се използва по предназначение", каза Порожанов.

И добави, че Фонд "Земеделие" проверявал всички сигнали за нередности по проектите, включително и на база оценка на риска.

"Имаме 700 къщи за гости. Още навремето се постави темата, че не всички се ползват по предназначение. През 2016 г. качихме от фонда в интернет всички къщи за гости по стария програмен период с информация къде са и как са направени. Първо, за да могат да се ползват от гражданите, и второ - там, където не се използват по предназначение, да се пусне сигнал, за да се провери", обясни земеделският министър. И увери, че в случая с къщата в Сандански процедурите били спазени от подчинените му.

"Фонд "Земеделие" има процедури по договаряне и процедури за плащане. Всяка една заявка се разпределя на дирекцията, която е оторизирана. Там работят над 100 човека. Двама експерти ги гледат независимо един от друг. Изготвят се т.нар. контролни листа, които са изискуеми. След което се изготвя седмичен протокол, който идва за подпис за директора, в случая от изпълнителния директор. Така че, бъдете сигурни, че процедурите са спазени от служителите", заяви Порожанов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата