Порожанов за случая "Манолев": Ще се връщат пари, ако къщата не се ползва по предназначение

https://www.24chasa.bg/novini/article/7411471 www.24chasa.bg
Румен Порожанов Снимка: Архив

Ако се докаже, че къщата не се ползва по предназначение, ще се връщат пари. Това заяви в Бургас министърът на земеделието Румен Порожанов по повод оставката на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев. Той се оттегли от поста след като гръмна скандал, че къща в Сандански, построена за гости с 380 хил. лв. европейски средства по Програмата за развитие на селските райони, се ползва като лична от него и семейството му за почивка.

"Александър Манолев не фигурира като бенефициент, бенефициент е някаква жена. Анна еди коя си, от фирма "Агротрейд". Не я познавам, а Манолев го познавам откакто е член на Управителния съвет. В конкретния случай има проверка. Това, което на първо четене може да се установи като нарушение е, че къщата не се използва по предназначение", каза Порожанов.

И добави, че Фонд "Земеделие" проверявал всички сигнали за нередности по проектите, включително и на база оценка на риска.

"Имаме 700 къщи за гости. Още навремето се постави темата, че не всички се ползват по предназначение. През 2016 г. качихме от фонда в интернет всички къщи за гости по стария програмен период с информация къде са и как са направени. Първо, за да могат да се ползват от гражданите, и второ - там, където не се използват по предназначение, да се пусне сигнал, за да се провери", обясни земеделският министър. И увери, че в случая с къщата в Сандански процедурите били спазени от подчинените му.

"Фонд "Земеделие" има процедури по договаряне и процедури за плащане. Всяка една заявка се разпределя на дирекцията, която е оторизирана. Там работят над 100 човека. Двама експерти ги гледат независимо един от друг. Изготвят се т.нар. контролни листа, които са изискуеми. След което се изготвя седмичен протокол, който идва за подпис за директора, в случая от изпълнителния директор. Така че, бъдете сигурни, че процедурите са спазени от служителите", заяви Порожанов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа