Мъжът на Салма Хайек, който първи дари 100 млн. евро за “Нотр Дам”, колекционира модни къщи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7411760 www.24chasa.bg
Пино с красивата си съпруга Салма Хайек СНИМКА: РОЙТЕРС

Френският милиардер Франсоа-Анри Пино е собственик и на аукционната компания “Кристис”

Франсоа-Анри Пино, собственик на конгломерат за луксозни стоки, влезе в полезрението на медиите от цял свят, след като първи обяви още преди пламъците да са утихнали, че той и семейството му даряват 100 млн. евро за възстановяването на опустошената от пожар катедрала “Нотр Дам”. След избухнала полемика във Франция милиардерът се отказа и от полагащата му се данъчна отстъпка от 60% заради огромното дарение.

Освен че е един от най-богатите хора във Франция, Пино е известен и с това, че е съпруг на знойната холивудска звезда от мексикански произход Салма Хайек. Двамата имат дъщеря - Валентина Палома, която се роди през 2007 г.

Според сп. “Форбс” Франсоа-Анри Пино и семейството му

притежават

35 млрд. долара

След като той и баща му Франсоа Пино обявиха дарението за катедралата, бизнесменът написа: “Трагедията с “Нотр Дам” разтърси всеки французин, както и всички онези, които носят духовни ценности и са загрижени за историята и културата. Изправени пред тази трагедия, баща ми и аз решихме да допринесем към фонда, необходим за пълното възстановяване на парижката “Нотр Дам”, за да успеем да върнем колкото може по-бързо към нов живот тази скъпоценност на нашето наследство.”

Пино се ожени за Салма Хайек на Свети Валентин през 2009 г., но никой от двамата досега не е разкрил как са се запознали. “Беше много романтично и забавно, но тази история си е лично моя”, обяви актрисата през 2018 г. пред американско издание. “Не бих я разказала, за да се правя на интересна”, добави тя.

Хайек обяви също, че иска да запази определена финансова независимост от приказно богатия си френски съпруг. “Имам житейски правила, които сама съм си избрала. Преди брака моите разходи си бяха мои разходи. Все още пазя тази независимост”, заяви тя пред сп. “Алюр” през 2015 г.

След раждането и отрастването на детето им самият Пино насърчавал жена си да се върне на работа. “Аз казах: Не мисля, че искам да работя повече”, но Франсоа настоя: “Не, ще се върнеш на работа.

Няма да търпим

мързеливо момиче

в къщата

Не това е жената, за която съм се оженил”, разказа Хайек пред пресата. “Не искам да те лишавам от работата ти. Освен това искам да я гледам. Светът все още не е виждал по-добра от теб”, казал още съпругът и това наистина я подтикнало да се върне на снимачната площадка. Салма Хайек нашумя с ролите си във филмите “Десперадо” и “Фрида”. Всъщност, след женитбата си тя започна да се появява на екрана още по-често, отколкото на младини.

Източникът на повечето от милиардите на Франсоа-Анри Пино е френският конгломерат “Керинг”, компанията майка на такива прочути брендове като “Гучи”, “Ив Сен Лоран”, “Баленсиага”, “Алекзандър Маккуин” и др. Бизнесменът застана начело през 2005 г., като пое щафетата от баща си. Фамилията

е собственик и на

едни от най-прочутите

в света лозя в Бордо,

както и на аукционната къща “Кристис”, на театър в Париж и на футболен клуб.

Роден на 28 май 1962 г. в Рен, Франсоа се прекръства на Франсоа-Анри, за да го различават от баща му, когато влиза в семейното предприятие. Преди това получава солидно образование от престижното Висше търговско училище в Париж. Започва кариерата си във филиала, специализиран във внос и дистрибуция на дървен материал и скоро става негов директор, като ръководи 14 завода.

През 1993 г. заминава да работи в чужбина. Поема дистрибуцията на лекарства и автомобили в Африка. Четири години по-късно ръководи прочутата верига магазини за електроника FNAC и развива както експанзията им зад граница, така и присъствието им онлайн.

Оттук нататък обаче Франсоа-Анри Пино навлиза в сферата, в която е най-силен - индустрията на лукса. Пътят му след 2000 г. е към все по-голям възход и богатство. През 2005 г. той официално поема ръководството на семейната империя. Освен придобиването на луксозни модни къщи Пино се насочва и към спортните стоки. През 2007 г. компанията му прибави към портфолиото си марката “Пума”.

Всъщност помощта за реконструкцията на “Нотр Дам” не е първото благородно дело, за което френският милиардер дава парите си. Той подпомага инициативи в сферата на опазването на околната среда, а през 2009 г. създава и фондация, която се бори с различните форми на насилие срещу жените по целия свят.

Друга негова голяма страст е колекционирането на произведения на изкуството. Известно е, че има огромна колекция от 2000 картини, която включва творби на художници като Пикасо, Мандриан, Марк Ротко и Дамиен Хърст. Пино излага част от нея в частни музеи във Венеция и Париж.

Бракът на милиардера със Салма Хайек всъщност му е трети поред. От първата си жена Дороти Лепер, с която се развежда през 2004 г., той има две деца. През 2006 г. топмоделът

Линда Еванджелиста

му ражда трето

след връзка от едва 4 месеца. Двамата се разделят, когато тя е бременна, но манекенката решава да запази бебето.

След няколко години мълчание манекенката реши да поиска за момченцето месечна издръжка от 46 000 долара, но Пино заяви, че това искане е прекалено. Така се стигна до съд в Ню Йорк и до постигнато през 2012 г. споразумение за издържката, чийто окончателен размер така и не стана ясен. Процесът обаче бе повод медиите да се заровят надълбоко в разходите на богаташа. Тогава се разбра, че той харчи много повече за собствените си скъпи часовници, отколкото за подаръци за момченцето. Разкри се също, че за дъщеря си от Салма Хайек е купил къща за $ 12 млн. в САЩ.

Очевидно в холивудската звезда обаче Пино е намерил сродната си душа, защото бракът им не е помрачен вече 10 години. Салма сама разказа преди време, че винаги е имала пълно доверие в мъжа си, но веднъж го заподозряла в изневяра. Това станало, когато случайно чула от телефона му много секси женски глас. Съмнението започнало да я гложди и накрая го попитала през сълзи: “Коя е тази Елиза и защо те търси непрекъснато?” Всичко обаче завършило с голям смях, защото се оказало, че гласът идва от приложение, което Пино използвал, за да си усъвършенства английския.