Домът на българите в чужбина трябвало да е като НДК, 30 г. стои незавършен

https://www.24chasa.bg/novini/article/7411802 www.24chasa.bg
Така изглежда в момента спрелият преди 30 г. строеж. Оказа се обаче, че УС на фонда още не е гласувал даряването му. СНИМКА: Йордан Симeонов

Емигранти дарили $ 850 000 за “Родна стряха”, проектът бил на арх. Томалевски

Вече 30 г. пететажната сграда на бул. “Тодор Каблешков” в София, планирана да е Дом на българите в чужбина, стои незавършена.

Решението за изграждането на дом “Родна стряха” е взето през 1981 г. като част от честванията по случай 1300 г. България. Избран е терен от 6804 кв. м в кв. “Манастирски ливади”. Според проекта на първия етаж трябвало да е залата за съвещания, концерти и кинопрожекции, на 2-ия - просторно фоайе и бар-бюфет, на 3-ия - кабинети, на 4-ия - ресторант за 150 човека и банкетна зала, а на последния - хотелска част с 60 легла. До сградата трябвало да има

басейн и

тенис кортове

Проектът е дело на арх. Богдан Томалевски. Сградата е трябвало да напомня на НДК

Всъщност идеята на Политбюро на ЦК на БКП за дом на българите в чужбина произтича от факта, че тогава на емигрантите не е било разрешено да отсядат в частни домове. Първата копка е направена през 1983 г., а строителството започва през 1985 г. Плановете са били дом “Родна стряха” да се завърши до края на 1990 г.

До 1985 г. тогавашният Комитет за българите в чужбина прави дарителска акция и събира над 850 000 долара от българите в чужбина. Сумата обаче е недостатъчна и до 1990 г. в обекта са инвестирани 9 млн. лв.

Проектът обаче се оказва труден за изпълнение и строителството изостава сериозно от планирания график. След това идват демократичните промени и то е спряно. И така вече 30 г. обектът стои недовършен. Той е собственост на националния дарителски фонд “13 века България”.

Идеята е на терена Столичната община да построи училище и детска градина, тъй като в “Манастирски ливади - запад” няма общински имоти. Затова в четвъртък СОС гласува общината да получи имота като дарение, процедурата обаче трябва

да мине и през

одобрение от

Министерския

съвет

От доклада на столичния кмет Йорданка Фандъкова става ясно, че тя е изпратила писмо до ръководството на фонда с молба теренът да бъде дарен, за да може там да се построят училище и детска градина, тъй като в квартала няма такива.

“Управителният съвет все още не е взел решение. Въпросът предстои да бъде обсъден. Сградата вече десетилетия е в този вид. Строителството стартира в далечната 1983 г. и по различни причини проектът не е продължен след демократичните промени. Имотът е прехвърлен на фонда, а той не може да осигури нужното финансиране за завършване на проекта и строителството е спряно”, каза изпълнителният директор на “13 века България” Слава Иванова.

Очаква се строителството на училището и детската градина да стартират догодина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Атанас Стоев дал обет преди 39 години Хиляди левове е дарил на бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица лидерът и основател на оркестър "Канарите" Атанас Стоев! Музикантът дава обет преди четири десетилетия, че всяка година ще свири в Бачково и със събраните средства ще подпомага съхранението на светинята.

ЦСКА-София привлича френски футболист, съобщиха вчера всички спортни информационни агенции, като в първоначалните информации не се съобщаваше името на играча. Единствената информация за него беше, че не е свободен агент и ще бъде закупен от "червените". Футболистът вчера трябваше да мине медицински прегледи и да подпише договора си с ЦСКА-София.

Аз съм без възраст, не допускам никой в личното си пространство "В момента нямам любовен живот. Искам да прекъсна всякакви спекулации, че имам любовни авантюри с младите момчета, с които споделям снимки. Това са едни млади, талантливи хора, с чисти сърца". Това коментира пред "България Днес" певицата Луна,