Петима полицаи влизат за 7 г. в затвора заради смъртта на Чората, бранят ги с протести

https://www.24chasa.bg/novini/article/7412855 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

Бившият антимафиот Мирослав Писов: Това е

политическо решение на групата на Лозан Панов

Петима полицаи начело с бившия шеф на антимафиотите в Благоевград Мирослав Писов влизат в затвора за убийството на Ангел Димитров-Чората. Присъдата е на ВКС и е окончателна. За нея се разбра късно вечерта в петък, когато съдебната охрана издирвала осъдените по домовете им. Новината обиколи бързо града и бе пусната подписка с призиви за протест в защита на полицаите.

Чората почина пред блока си в благоевградския кв. “Освобождение” на 10 ноември 2005 г. Той бе задържан при акция “Респект”, която бе срещу разпространението на дрога. Чората бе арестуван от зам.-шефа на РЗБОП Мирослав Писов и колегите му Иво Иванов, Янко Граховски, Георги Калинков и Борис Механджийски. След смъртта му те бяха обвинени в убийство, а делото продължи 14 г.

“Никой не е виждал решението на ВКС, а ни арестуват въз основа на него. Мен са ме търсили на адрес, на който не живея от 20 г. Оттам ми се обадиха да ми кажат, че ме издирва полиция. Това е политическо решение на групата на Лозан Панов, нямащо нищо общо с правото. Ние сме представители на българската полиция и сме изпълнявали заповеди. Всеки колега би могъл да е на наше място. След тази осъдителна присъда,

кой ще

посмее да

отиде на

акция по

задържане,

като знае какво може да му се случи”, коментира Мирослав Писов. Той се яви в полицията в 13 ч в събота със сак.

Бившият антимафиот припомни, че 17 професори по медицина дали заключение, че смъртта на Чората не е причинена от полицаите.

“Лозан Панов иска да свали властта чрез съдебната система. Кръгът около него не може да я вземе по демократичен път - с избори, и затова пробват по друг начин. Не може тези хора да налагат “нов морал” с такива методи. Те са радетели за легализиране на наркотиците и джендъризма в обществото”, каза Писов.

Другият осъден - Борис Механджийски, който е шеф на банков клон, бил задържан в дома си късно в петък и отведен в ареста. Третият - Янко Граховски, от 7 г. е със семейството си в Германия. Той научил от колегите си.

“Никой не ме

е търсил.

Не се крия,

на всички дела съм се явявал съвестно”, каза Граховски, който щял да се прибере в сряда и да се предаде. Около 20 ч в петък в сградата на ВиК пристигнали от съдебната охрана, за да търсят работещия там Георги Калинков, но той не бил на работа. Иво Иванов, който продължава да е в полицията, бил на работното си място, но не са го търсили там.

“Нищо не знам, от вас научавам. Не може да бъде! Чак не ми се вярва, че след толкова години истината излиза”, каза бащата на Чората - Райчо. Според леля му Весела Георгиева това било лъч надежда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сертификатът на Цончо Родев се пази в музея КОЯ Е ТЯ Д-р Мариана Кръстева е родена през 1963 г. Завършва история в Софийския университет. Започва работа във Военноморския музей във Варна през 1994 г., като през 2007 г. става негов директор. В началото на август се навършиха 60 години от началото на подводната археология в България.

Химическата кастрация като наказание за сексуално насилие и педофилия стана обсъждана тема през последните дни. След бруталното убийство и блудство над 7-годишната Кристин от 21-годишния Мартин Трифонов в сливенското село Сотиря от ВМРО предложиха и у нас химическата кастрация да бъде наказание за извергите.

Обезглавена е Пастирката в Русе! Емблематичната статуя, която се намира в Парка на младежта в дунавската столица, е грозно поругана, алармираха пред "България Днес" будни граждани. От монумента са отчупени части, а грозната гледка е факт повече от месец, като досега не са взети мерки за облагородяване на мястото.