Уж недоволен от интерпретациите на тема корупция, Радев отказа на “24 часа” да разсекрети кой как говори за нея

https://www.24chasa.bg/novini/article/7413668 www.24chasa.bg

Разговорът на първите в държавата бил за служебно ползване

Президентът Румен Радев отказа да предостави стенограмата от скандалния Консултативен съвет за национална сигурност на тема корупция, който свика на 8 април. След съвета липсваше единна позиция на членовете му, а между управляващи и опозиция прехвърчаха взаимни нападки и обвинения в изопачаване на истината.

Именно заради разнопосочните разкази какво се е говорило на КСНС

“24 часа” поиска

достъп до

стенограмата

по Закона за достъп до обществена информация. В петък в редакцията бе получен отказ, защото стенограмата е засекретена като “служебна информация”. Писмото е подписано от главния секретар на президента Димитър Стоянов.

Парадоксално, но същата вечер в интервю за “Панорама” Радев изрази недоволство от различните тълкувания и версии за заседанията на КСНС, които предлагат политиците.

“Самите участници в КСНС направиха доста да го обезсмислят. Постигаме съгласие, а накрая някой слиза оттук долу при медиите и започва да говори откровени лъжи за съвета за своя политическа пропаганда. Ние решаваме едно, излиза се оттук и се започва съвсем друго”, каза той в интервюто си пред БНТ.

Още след края на съвета публикуване на стенограмата поиска и премиерът Бойко Борисов. (Виж думите му долу.)

Заседанията на Консултативния съвет за национална сигурност са закрити, а изготвената стенограма

съдържа

служебна тайна

по Закона за защита на класифицираната информация, се твърди в отговора на Стоянов до “24 часа”. Изтъква се и че всички документи от заседания на КСНС са класифицирани с гриф “За служебно ползване”.

Реално това означава, че президентът Радев ще е свободен да публикува стенограмата в началото на октомври, в навечерието на местните избори. Класификацията на служебната информация е само за шест месеца, предвижда Законът за защита на класифицираната информация.

Допълнително няма законов текст, който да изисква или позволява класификацията на стенограмите от КСНС. Като “служебна информация” се засекретяват данни, които не попадат в списъка на държавните тайни, но са чувствителни за националната сигурност, гласят текстовете на ЗЗКИ. Освен това е записано, че коя информация е служебна тайна трябва да бъде предвидено в специални закони за всяка отделна сфера. В Закона за консултативния съвет по национална сигурност обаче никъде не е записано, че стенограмите от КСНС се засекретяват. Допълнително грифовете на служебната информация отпадат при надделяващ обществен интерес.

“24 часа” ще продължи с опитите си да получи стенограмата от заседанието на скандалния съвет на тема корупция. Вестникът ще заведе дело срещу отказа за предоставяне на информация.

Дотук има само преразкази, не е ясно кой е истинският

Не възнамерявах да говоря, но чух преразкази, които не ми харесаха, и реших и аз да преразкажа.

Това изявление направи още на 8 април вечерта премиерът Бойко Борисов и поиска президентът Румен Радев да публикува стенограмата от КСНС. След което обори твърдения на соцлидерката Корнелия Нинова и държавния глава, направени пред медиите веднага след края на съвета, който така и не успя да стигне до единно становище.

Борисов преразказа и голяма част от разговорите в съвета и как е било отхвърлено искането на лидера на “Атака” Волен Сидеров като част от корупцията да бъде обсъдена и приватизацията на предприятия през 90-те години на миналия век. И директно обвини Нинова и тогавашния шеф на кабинета на президента, а в момента кандидат за евродепутат от БСП Иво Христов в съглашателство.

Ден след заседанието на КСНС външната министърка Екатерина Захариева също обясни, че като слуша изявленията на участниците в съвета, се чувства като че ли е била на друго място.

“24 часа” поиска и от главния прокурор Сотир Цацаров да предостави доклада си, който е изнесъл пред КСНС. Той обаче отговори, че стенограмата на разговора е водена от президентството, защото домакин е Румен Радев и само те имат право да огласяват информация.(24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан