В София средният приход от хотелска стая стигна 50 евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7413710 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

За 4 години се е увеличил почти двойно, туристите в столицата с 13% ръст за година

В столицата средният приход от хотелска стая е достигнал 50 евро, а средният разход, който прави всеки гост на града за една нощувка, е 57 евро. Той дава и средно по 25 евро на ден за други разходи, показват данни на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции за миналата година.

Приходите на хотелите са се вдигнали рязко след 2014 г. По време на кризата този показател е паднал с повече от 30%, а през 2015 г. е бил 32 евро.

София е била посетена от 1,3 млн. гости за една година, като ръстът на годишна база е с 13%, а на направените нощувки – 15%. 65 на сто от гостите са били чужденци. Най-много са от Италия, следвани от Великобритания, Германия, Гърция, Израел и Турция.

Ръстът на туристите се дължи най-вече на нискотарифните авиокомпании. Туристите, идващи с тях, правят среден престой от 1,8 дни в София, като харчат средно по 53,05 лв. на ден за храна, напитки и развлечения.

4- и 5-звездните хотели в София в момента са 42, но около 84% от броя на леглата е в хотели, които не са част от международни вериги. Това съотношение ще се промени до 2-3 години, тъй като редица чужди вериги строят в момента обекти.

Според анализа стаите, които се предлагат чрез AirBNB, са се увеличили 10 пъти за последните 5 години и в момента са 2352. Средната цена за нощувка в тях е 35 евро, а средният месечен доход от отдаването под наем на такъв имот е 492 евро.

Данните са част от доклад на агенцията, който ще бъде представен по време на шестата годишна среща на Националния борд по туризъм във вторник в хотел “Хилтън” от изпълнителния директор на агенцията Владимир Данаилов. 

Възможностите за допълнително финансиране на туризма, връзката между „умен град“ и развитието на градския туризъм, насърчаването на инвестициите в туризма - това са част от темите, които ще бъдат обсъдени на Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм. Под мотото „2019 – година на вътрешния туризъм, инвестициите и иновациите“ в нея ще участват представители на ключовите институции и над 150 лидери в туристическия бранш, международни и местни корпорации и организации, сред които представители на IT компании, телекоми, банки и финансови институции, работодателски и браншови организации. Във вторник в хотел „Хилтън“ участниците в срещата ще обсъдят и потенциала на София да се превърне в център на конгресен, културен, събитиен, младежки и фестивален туризъм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.