Касата ще казва кое скъпо лекарство да се изпише, така пести 780 хил. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7413832 www.24chasa.bg
КИРИЛ АНАНИЕВ

Здравната каса ще състави класиране в низходящ ред на скъпите лекарства за всяко хронично заболяване, като най-високо ще е класиран медикаментът с най-добро съотношение цена/резултат. Това предвиждат промени в наредбата за предписване на лекарствени продукти, които предлага здравният министър Кирил Ананиев.

При издаването на протокол на пациента лекарите ще могат да предписват лекарството, което касата е определила като най-разходоефективно, предвиждат промените в наредбата.

Това

ограничение

няма да

застраши

здравето на

пациентите,

защото ще се сравняват само лекарства с еднакви терапевтични показатели, пише в мотивите на здравния министър. В същото време мярката ще доведе до спестяването на 780 хил. лв. на година само от терапиите за лечение на гастроентерологични, ревматологични и кожни заболявания. При това изчислението е направено само за новите болни, на които касата ще поеме лекарствата в тези три групи заболявания, уточняват мотивите на здравния министър.

Протоколите за изписване на скъпи лекарства вече ще са с продължителност от 365 дни, т.е. ще важат цяла година. В момента те са със срок на валидност от шест месеца.

Тази промяна ще облекчи пациентите и ще намали вероятността от прекъсване на лечението заради изтекъл протокол, пише в мотивите на Кирил Ананиев. Освен това щели да бъдат облекчени и лекарите и районните здравни каси, чията административна работа щяла да намалее.

В същото време обаче се дава възможност и за протоколи с по-кратък срок на действие от една година, защото валидността на всеки протокол ще се определя в националните рамкови договори между касата и лекарския съюз, които се сключват всяка година.

Датата на издаването на протокола за скъпоструващи лекарства обаче вече ще трябва да съвпада с датата на амбулаторния лист от прегледа на пациента. Такъв е механизмът в момента при издаването на рецептите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане