Касата ще казва кое скъпо лекарство да се изпише, така пести 780 хил. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7413832 www.24chasa.bg
КИРИЛ АНАНИЕВ

Здравната каса ще състави класиране в низходящ ред на скъпите лекарства за всяко хронично заболяване, като най-високо ще е класиран медикаментът с най-добро съотношение цена/резултат. Това предвиждат промени в наредбата за предписване на лекарствени продукти, които предлага здравният министър Кирил Ананиев.

При издаването на протокол на пациента лекарите ще могат да предписват лекарството, което касата е определила като най-разходоефективно, предвиждат промените в наредбата.

Това

ограничение

няма да

застраши

здравето на

пациентите,

защото ще се сравняват само лекарства с еднакви терапевтични показатели, пише в мотивите на здравния министър. В същото време мярката ще доведе до спестяването на 780 хил. лв. на година само от терапиите за лечение на гастроентерологични, ревматологични и кожни заболявания. При това изчислението е направено само за новите болни, на които касата ще поеме лекарствата в тези три групи заболявания, уточняват мотивите на здравния министър.

Протоколите за изписване на скъпи лекарства вече ще са с продължителност от 365 дни, т.е. ще важат цяла година. В момента те са със срок на валидност от шест месеца.

Тази промяна ще облекчи пациентите и ще намали вероятността от прекъсване на лечението заради изтекъл протокол, пише в мотивите на Кирил Ананиев. Освен това щели да бъдат облекчени и лекарите и районните здравни каси, чията административна работа щяла да намалее.

В същото време обаче се дава възможност и за протоколи с по-кратък срок на действие от една година, защото валидността на всеки протокол ще се определя в националните рамкови договори между касата и лекарския съюз, които се сключват всяка година.

Датата на издаването на протокола за скъпоструващи лекарства обаче вече ще трябва да съвпада с датата на амбулаторния лист от прегледа на пациента. Такъв е механизмът в момента при издаването на рецептите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните дами във футбола Алекс Морган обяви бойкот на Доналд Тръмп. Звездата на американския национален отбор няма да уважи покана за Белия дом, ако тимът триумфира със световната титла. Причината за това е солидарност със съпруга й Сервандо Караско. Той е мексиканец, а самата Алекс не е съгласна с имиграционната политика на

Легендарният английски футболист Гари Линекер има нова жена до себе си. Дамата, която спечели сърцето му, е популярна телевизионна кулинарна водеща. Това е доста по-млата от него Гизи Ерскин. Тя е на 39 години, докато Линекер е на 58. Бившият нападател се раздели със съпругата си Даниел Бъкс преди две години.

Дъщерята на Бърни Екълстоун - Тамара, е имала сериозна разпра с майка си Славица. След нея двете не си говорили почти година. Преди това бившата жена на екс собственика на Формула 1 и дъщеря й бяха изключително близки. Причината за скандала между тях е вмешателството на Славица в живота на наследничката й.