Утре става ясен доставчикът на машините за евровота

https://www.24chasa.bg/novini/article/7413910 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Утре се очаква да стане ясен и изборът на ЦИК за доставчик на машините за евровота. Според последните промени в Изборния кодекс за европейските избори трябва да бъдат доставени 3000 машини за гласуване. Кандидат– изпълнителите на обществената поръчка са трима, съобщи Нова ТВ.

„Бил Гейтс да дойде с неговите 100 човека специалисти, за времето той не може да изпълни тези изисквания. Тези изисквания – те са невъзможни”, коментира един от кандидатите за доставчик на машините за евровота, разкритикувал техническите изисквания. „Ако бъдем отхвърлени по тази причина, ще ги заведем в Административния съд. Да се направи експертиза, дали е било възможно да се изпълнят тези изисквания за това време”.

Оказва се, малкото време било проблем и за други участници в обществената поръчка. А фокусът насочен върху логистиката, поддръжката на място и инсталирането в изборния ден, а не толкова върху технологията на хардуера на машините, смята Веселин Тодоров.

„Наистина е добре да се помисли затова такива поръчки да се обявяват половин година преди това. За местните избори – есента - този абсурдно кратък срок между двата тура, просто трябва да бъде коригиран в Изборния кодекс”, каза той.

Причината - необходимото време за настройване на софтуера на машината и вкарването на бюлетините за втория тур. В противен случай: „Буквално това предотвратява възможността за машинно гласуване, ако това не се промени, както е в нормалните държави”, добави Тодоров.

От ЦИК казват, че всичко до момента върви в срок. А машинното гласуване би следвало да се осъществи. За първи път и у нас.

„Ние правим всичко необходимо, за да може да бъде изпълнен Изборният кодекс и в 3000 секции, в 31 района да има машинно гласуване”, завяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

А за местния вот обещават: „Ще трябва да има 6000 машини, с оглед на което би трябвало обществената поръчка да стартира по-рано”.

Третият кандидат – доставчик на машини за евровота, не е открит за коментар.

Продължава регистрацията на листите с кандидати за евродепутати на изборите през май. В неделя в Централната избирателна комисия листата си регистрира партия ВОЛТ. Утре се очаква регистрацията на ДПС с кандидати за евродепутати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • В “оперната” история всички можеха да постъпят и по-добре

    Всички са укорими в историята с оперната прима Дарина Такова, която си е харесала преподавателско място в музикалното училище, но директорката я праща на конкурс, а министърът на културата иска оставката на директорката. Директорката на училището би могла да намери начин по-деликатно да излезе от ситуацията особено като знае колко чувствителни,