Какво да очакваме от срещата Белград - Прищина в Берлин под палката на Макрон и Меркел?

https://www.24chasa.bg/novini/article/7415012 www.24chasa.bg
Ангела Меркел и Еманюел Макрон СНИМКА: Ройтерс

На 29 април в Берлин, където ще се срещнат официални лица от Сърбия и Косово, трябва да се очаква най-малко определяне на рамка за продължаване на преговорите, а най-много дата за продължаване на диалога между Белград и Прищина.

Така оценяват за неделното издание на "Блиц" познавачи на политическата обстановка, макар да има и такива, които казват, че след срещата в Германия Белград и Прищина няма да са помръднали от мъртвата точка.

Най-могъщата европейска двойка - френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел свикаха среща, на която от страна на Сърбия ще пътуват президентът Александър Вучич и премиерът Ана Бърнабич. Поканени са и представителите на Косово Хашим Тачи и Рамуш Харадинай и бе обявено, че една от темите ще бъде диалогът между Белград и Прищина. Официален повод за срещата е "неформална размяна на идеи".

В списъка на официалните лица са и премиерът на Албания Еди Рама, хърватският и македонският премиер Андрей Пленкович и Зоран Заев, черногорският президент Мило Джуканович, председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич и словенският премиер Марян Шарец.

Поканата за среща в Берлин дойде неочаквано, а и таймингът не е по-малко изненадващ имайки предвид, че се провежда един месец преди изборите за Европейски парламент. Налага се логичният въпрос - какво се очаква от тази среща? Премахване на митата и продължаване на диалога? Поставяне на ултиматум на всяка цена да бъде намерено решение за отношенията между Белград и Прищина? Промяна на формата на диалога?

Местни и чуждестранни официални лица дават различни прогнози. От Сърбия идват предпазливи послания. Премиерът Ана Бърнабич заяви, че няма големи очаквания от срещата в Берлин, а подобно изявление за "Блиц" даде и президентът Александър Вучич.

"Струва ми се, че всички в региона, както и хората в Сърбия, Европа и в целия свят са погребали какъвто и да е било шанс за каквото и да е споразумение", заяви президентът на Сърбия.

Ядранка Йоксимович, министър за еворпейска интеграция, подчертава, че тази среща е възможност Сърбия да повтори своето становище.

Срещата в Берлин като инициатива на Германия и Франция показва намерение ЕС да не изпусне диалога и да остане ангажиран в процеса на посредничество. "Не очаквам някакъв особен резултат от разговорите, но това е възможност нашият президент ясно да подчертае позицията на Сърбия - продължаване на диалога - да, но преди това оттегляне на едностранно въведените мита", подчертава Йоксимович.

Същевременно германският посланик в Сърбия Томас Шиб заяви, че идеята за срещата в Берлин е да се подготви теренът за диалог между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията. "Надяваме се, че митата скоро ще бъдат премахнати и с това ще се създадат условия за продължаване на диалога", заяви Шиб.

Какво казват познавачите на политическата обстановка? Най-песимистични прогнози дава политическият анализатор Драгомир Анджелкович, който смята, че срещата в Берлин няма да донесе нищо ново.

"Смятам, че срещата ще изглежда така - Германия ще повтори добре известните становища да няма промяна на границата между Сърбия и Косово и ще ни посочат, че е необходимо да се нормализират отношенията между Сърбия и Косово. Очаквам, че Сърбия ще повтори своите становища, че без премахване на митата няма напредък и всичко ще остане на мъртва точка. Смятам, че тази среща в Берлин всъщност няма цел, струва ми се, че тя е свикана като част от предизборния маркетинг", казва Анджелкович.

Гледната точка на генералния секретар на Европейското движение за Сърбия Сузана Грубешич е малко по-позитивна и тя очаква продължаване на диалога.

"Не очаквам срещата в Берлин да донесе решение, но не бих се изненадала да се отблокира диалогът и да се премахнат митата на Прищина. Не е трудно да се стигне до заключението, че сегашната гарнитура би искала да се стигне до споразумение, тъй като това би дало добра картина за работата й", казва Грубешич.

Подобна позиция има и председателят на Центъра за външна политика Драган Джуканович.

"Очаквам ясно послание на Европейския съюз, т.е. на Германия и Франция, че е небоходимо да се решат останалите ключови регионални проблеми, както и двустранни въпроси, за да напредва регионът на Западните Балкани", оценява Джуканович. Той добавя, че водещи европейски държави ще посочат необходимостта от деблокиране на диалога.

"Ще ни посочат и необходимостта от ускоряване на диалога. Също така ще изтъкнат определени очаквания от двете страни, т.е. от Белград и Прищина", смята Джуканович.

Също така и списъкът на официалните лица съдържа своеобразно послание, за което говори и Стефан Сурлич от Факултета по политически науки.

"Главната цел на Меркел и Макрон е да покажат, че не се отказват от този регион и във времето на предизборна кампания за Европейски парламент. Също така цел е да се съживи Берлинският процес, който е замислен за превъзмогване на различни регионални проблеми. И накрая, в стратегически смисъл да обозначат Западните Балкани като свой двор и да изпратят послание до всички останали глобални актьори. В Берлин не е подготвено решение за Косово, това е сигурно", казва Сурлич.

В този момент няма признаци, че след Берлин би могло да се стигне до промяна на формата на диалога. Споменава се, че на сцената може да стъпят САЩ, но и Русия. Сръбски официални лица много пъти повтаряха, че ще настояват в играта да се включи Москва, ако САЩ поемат водещата роля. Ако погледнем към историята, няма да бъде трудно да се стигне до заключението, че ни предстоят още подобни срещи, особено като имаме предвид как бе решена босненската криза. Възелът бе разплетен в Дейтън, в САЩ, но парафът бе поставен в Рамбуйе, Франция.

/От БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните дами във футбола Алекс Морган обяви бойкот на Доналд Тръмп. Звездата на американския национален отбор няма да уважи покана за Белия дом, ако тимът триумфира със световната титла. Причината за това е солидарност със съпруга й Сервандо Караско. Той е мексиканец, а самата Алекс не е съгласна с имиграционната политика на

Легендарният английски футболист Гари Линекер има нова жена до себе си. Дамата, която спечели сърцето му, е популярна телевизионна кулинарна водеща. Това е доста по-млата от него Гизи Ерскин. Тя е на 39 години, докато Линекер е на 58. Бившият нападател се раздели със съпругата си Даниел Бъкс преди две години.

Дъщерята на Бърни Екълстоун - Тамара, е имала сериозна разпра с майка си Славица. След нея двете не си говорили почти година. Преди това бившата жена на екс собственика на Формула 1 и дъщеря й бяха изключително близки. Причината за скандала между тях е вмешателството на Славица в живота на наследничката й.