88,8 млн. долара е стокообменът ни с Виетнам през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7415021 www.24chasa.bg
Емил Караниколов Снимка: Пиер Петров

През 2018 г. между България и Виетнам е постигнат общ стокообмен на стойност 88.8 млн. долара. Повишението спрямо 2017 г. е с около 10 на сто, но считам че имаме по-висок потенциал, който да реализираме.

Това е казал министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с посланика на Виетнам Доан Туан Лин, на която двамата са обсъдили задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, съобщиха от министерството.

Министър Караниколов и Доан Туан Лин са се съгласили, че със Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз /ЕС/ и Виетнам, което се очаква да бъде подписано в края на юни т.г., ще се насърчи още повече търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество и потенциал между България и Виетнам.

Икономическият министър е посочил, че по време на Българското председателство на ЕС страната ни е подкрепяла активно подписването на Споразумението. Той е бил категоричен, че ще съдейства за по-бързото ратифициране на търговското споразумение и от българския парламент, за да бъде осигурен бърз достъп на износителите и инвеститорите от страната и ЕС до един бързо развиващ се пазар от 95 милиона потребители.

"Виетнам е наш традиционен търговско-икономически партньор, с който си сътрудничим отлично, но трябва да надграждаме, за да развием пълния потенциал и оптимизираме двустранната търговия", е изтъкнал още Караниколов на срещата. От своя страна посланик Доан Туан Лин е заявил, че Виетнам може да бъде врата за стоките от България към Тихоокеанския регион и страните от Азия, а нашата страна да предостави възможности за тези от Виетнам към пазарите на ЕС.

За идентифицирането и реализирането на нови възможности в търговско-икономическата сфера, двамата са съгласували провеждането на 24-та сесия на Българо-виетнамската смесена комисия през ноември 2019 г. в София, която да бъде съпътствана от провеждането на бизнес форум.

Български износ за Виетнам през 2018 година е 33.0 млн. долара, състоящ се от: медикаменти ; инсектициди ; ламарини, листове и ленти от мед; каолин и каолинови глини; антибиотици и др. Вносът от Виетнам за същия период е на стойност 55.8 млн. долара и се състои от: кафе; пневматични гуми от каучук; части и принадлежности за превозни средства; ядки, кашу и др.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.