За жилищата в курорти няма да се плаща по-висок данък (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7415913 www.24chasa.bg
Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова предлага всички имоти да се облагат с еднакъв данък.

Ставката ще е като във всички други населени места

За жилищата в курорти да не се плаща по-висок данък. Това предлага шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която заедно с двама нейни колеги от ГЕРБ е внесла в парламента промени в Закона за местните данъци и такси.

В тях се предлага всички жилищни имоти да се облагат с данък в еднакъв размер за 2019 г. - между 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка в зависимост от това какво е гласувал местният общински съвет.

Предложението идва близо 10 дни след решение на Конституционния съд, с което се обявяват за противоконституционни текстове в Закона за местните данъци и такси, приети в края на ноември 2018 г. С тях жилищата, включени в списъка на курортите в България, когато не са основно жилище, не са дадени под наем или не са регистрирани като места за настаняване, могат да се обложат с от 4,5 до 7 на хиляда върху данъчната оценка.

Предложените от Стоянова текстове предвиждат изчислените вече данъци за 2018 г. да се преизчислят служебно и дължимите суми да се съобщят на собствениците. Онези от тях, които вече са платили по-високи данъци, ще си възстановят надплатеното по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. В новите текстове е добавено и това, че платилите пълния размер на имотния данък преди края на април ползват 5% отстъпка от сумата.

“Със законопроекта се гарантира еднакво третиране и недопускане на дискриминация на данъчно задължените лица”, посочват вносителите в мотивите си.

Конституционният съд мотивира решението си, като посочи, че в списъка, приеман с решение на Министерския съвет, могат да бъдат включени или изключени курорти по неясни критерии. Делото в съда бе по искане на президента Румен Радев, който наложи вето на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, с чиито преходни и заключителни разпоредби през ноември 2018 г. бе променен Закона за местните данъци и такси. Тогава парламентът отхвърли ветото.

Държавният глава сезира съда и за промени в Законът за митниците, с които се даваше право на директора на Агенция “Митници” да освобождава от работа директорите на териториалните дирекции и тези на главни дирекции без предизвестие, по негово усмотрение. Според съда няма специфики във функциите на тези директори, които да оправдават подобно отстраняване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Секс пръска Нора Недкова дори и на балкона. Плеймейтката се показа чисто гола на малката си тераса, където най-вероятно се кани да просне прането. Феновете на русото миньонче се притениха да не й настине дупето. Недкова рецитира текст от песента на Михаела Филева "Изгубени в рая" под изключително провокативната си разголена снимка

Екзотично пътешествие преди Коледа си подари актьорът Бойко Кръстанов. Звездата на "Малък градски театър зад канала" избра Камбоджа за крайна дестинация. Бойко обикаля азиатското кралство заедно със свой верен приятел. 32-годишният актьор се наслаждава на всяка секунда от пътешествието и сблъсъка си с коренно различната култура и битие в

Къде ли не започнахме да виждаме захвърлени тротинетки в столицата - по тротоари, в градинки, на светофари, в реки, в контейнери. Последния от изброените варианти за "паркиране" явно бе избрал младеж, което му коства доста неприятности, видя "България Днес". Бдителни столичани забелязаха как ученикът в компанията на своя приятелка захвърлил