Робот вдига на крака инвалиди с газови пружини

https://www.24chasa.bg/novini/article/7417812 www.24chasa.bg
Това е прототипът на изобретението, който бе представен на 8-ото издание на Европейския панаир за социални предприемачи в Пловдив през март. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

До 2 г. може да влезе в производство

Много хора, които имат парализа на долните крайници, се изправят. Роботът ги вдига, като преди това заключва през 3 точки костната им система, така че човек сам да разчита на нея, а не на устройството.

Иновацията се казва “омнибот” - роботизирано помощно средство за хора с увреждания. “Омни” идва от омнимуув система за движение (свободно движение), и “бот” от робот. Зад изобретението стои Любомир Василев, вдъхновен от лична история. Жена му е инвалид, след инцидент тя остава прикована в количка. С Василев работи и неговият съмишленик Димитър Ортаков-Омрето. Мъж, запален по високите скорости, който е бил главен механик в рали Дакар 2012. Към екипа на изобретателите се присъединява и Данаил Иванов, софтуерен инженер. Рамо до рамо с тримата са и специалисти по дизайн, психолози, социални работници и други.

Изобретението

впечатли вицепрезидента

Илияна Йотова

на 8-ото издание

на Европейския панаир за социални предприемачи в Пловдив в края на март.

“Омнибот е 2 пъти по-лек от останалите вертикализиращи устройства, с 4x4 движение, може да се движи странично и е с нулев радиус на завъртане”, обяснява Василев.

Колегата му Ортаков разказва как работи. “Устройството заключва анатомично тялото, защото хората, за които е предназначено, нямат нервна чувствителност и не могат да владеят крайниците си. Това е страшно голям проблем за тяхното вертикализиране! В случая технологията е патентована преди нас, ние я ползваме и надграждаме”, казва той.

На практика

устройството не позволява

на човек да мръдне настрани

или да падне назад

Той става сам от инвалидна количка или легло с помощта на 2 газови пружнини.

“Предназначено е за ползване в помещения, в които има равен под. Навън също става, в момента разбратоваме новия модел, който е със значително по-големи колела”, казва Ортаков.

Омнибот не позволява човек с увреждания да получи наранявания при употребата му, уверяват изобретателите.

И добавят, че устройството може да се ползва не само от хора с параплегия, но и от трудноподвижни или хора с проблеми с баланса. С него те могат спокойно да стигнат до най-високия рафт с чинии или да измият прозорците в хола.

“7 г. минимум се съкращава животът, ако си седнал, дори и да не си човек с увреждания”, казва Василев. Застояването води до възпаления на отделителната система, декубитални рани и дихателни заболявания.

Омниботът работи с акумулаторна батерия, която се зарежда. Според инженера в групата тя може да издържи до 5-6 ч на ден. При останалите подобни устройства траела до 2 ч.

Изобретението било тествано от 19 души, никой след това не искал да си тръгне без него. Направата на прототипа струвала 300 хил. евро.

Василев и колегите му очакват през 2021 г. омниботът да стъпи на световния пазар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софиянец стигна до крайност като постави камери за видеонаблюдение на балкона си в желанието си да опази ценната зимнина от посегателствата на недоброжелатели. Снимка:

В пласьор на комунистически календари за идващата 2020 г. се е превърнал подземният бос Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". Календарът, който Демби предлага, е дело на Българската комунистическа партия, която заедно с още няколко подобни организации се бори за честта да бъде единствен представител на автентичната лява идея у

Скоро няма да има нужда от тях на терена, всичко ще се решава пред екрана Системата за видеоасистент арбитри (ВАР) е вредна за футбола! Такова мнение изрази един от най-успешните български съдии Атанас Узунов. В последните дни се води дискусия на най-високо държавно ниво дали системата трябва да бъде въведена в българския футбол.