Робот вдига на крака инвалиди с газови пружини

https://www.24chasa.bg/novini/article/7417812 www.24chasa.bg
Това е прототипът на изобретението, който бе представен на 8-ото издание на Европейския панаир за социални предприемачи в Пловдив през март. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

До 2 г. може да влезе в производство

Много хора, които имат парализа на долните крайници, се изправят. Роботът ги вдига, като преди това заключва през 3 точки костната им система, така че човек сам да разчита на нея, а не на устройството.

Иновацията се казва “омнибот” - роботизирано помощно средство за хора с увреждания. “Омни” идва от омнимуув система за движение (свободно движение), и “бот” от робот. Зад изобретението стои Любомир Василев, вдъхновен от лична история. Жена му е инвалид, след инцидент тя остава прикована в количка. С Василев работи и неговият съмишленик Димитър Ортаков-Омрето. Мъж, запален по високите скорости, който е бил главен механик в рали Дакар 2012. Към екипа на изобретателите се присъединява и Данаил Иванов, софтуерен инженер. Рамо до рамо с тримата са и специалисти по дизайн, психолози, социални работници и други.

Изобретението

впечатли вицепрезидента

Илияна Йотова

на 8-ото издание

на Европейския панаир за социални предприемачи в Пловдив в края на март.

“Омнибот е 2 пъти по-лек от останалите вертикализиращи устройства, с 4x4 движение, може да се движи странично и е с нулев радиус на завъртане”, обяснява Василев.

Колегата му Ортаков разказва как работи. “Устройството заключва анатомично тялото, защото хората, за които е предназначено, нямат нервна чувствителност и не могат да владеят крайниците си. Това е страшно голям проблем за тяхното вертикализиране! В случая технологията е патентована преди нас, ние я ползваме и надграждаме”, казва той.

На практика

устройството не позволява

на човек да мръдне настрани

или да падне назад

Той става сам от инвалидна количка или легло с помощта на 2 газови пружнини.

“Предназначено е за ползване в помещения, в които има равен под. Навън също става, в момента разбратоваме новия модел, който е със значително по-големи колела”, казва Ортаков.

Омнибот не позволява човек с увреждания да получи наранявания при употребата му, уверяват изобретателите.

И добавят, че устройството може да се ползва не само от хора с параплегия, но и от трудноподвижни или хора с проблеми с баланса. С него те могат спокойно да стигнат до най-високия рафт с чинии или да измият прозорците в хола.

“7 г. минимум се съкращава животът, ако си седнал, дори и да не си човек с увреждания”, казва Василев. Застояването води до възпаления на отделителната система, декубитални рани и дихателни заболявания.

Омниботът работи с акумулаторна батерия, която се зарежда. Според инженера в групата тя може да издържи до 5-6 ч на ден. При останалите подобни устройства траела до 2 ч.

Изобретението било тествано от 19 души, никой след това не искал да си тръгне без него. Направата на прототипа струвала 300 хил. евро.

Василев и колегите му очакват през 2021 г. омниботът да стъпи на световния пазар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

9-килограмов пъпеш отгледаха в свиленградското село Сладун! Сладкият плод е дълъг близо половин метър и е един от най-големите родни екземпляри. Пъпешът израства толкова великански в дома на 72-годишната Гина Койнова. Пенсионерката нито знае сорта на гиганта, нито как е успял да достигне колосалните си размери.

"Раната започна да зараства, но белегът ще остане за цял живот. Не само като тежък спомен, но и като резка на ухото ми." Това заяви пред "България Днес" отец Иван няколко дни след като разбеснял се мъж нападна хора в приюта му в софийското село Нови хан. При злополучното нападение беше засегнато ухото на духовника,

Най-трудното нещо в света! Така човекът амфибия Яне Петков от Сандански определя новото си екстремно предизвикателство. На 7 септември т.г. той ще бъде спуснат в басейн с олимпийски размери, като ще бъде закопчан с белезници и с тежести, напъхан в чувал, който ще бъде завързан. Целта на Петков е да изплува жив от трудната ситуация.