Кметът Генчо Колев: Малка община е Опан, но сме с 500 000 лв. излишък, а наследихме 200 000 дълг

https://www.24chasa.bg/novini/article/7417958 www.24chasa.bg
Кметът на Опан Генчо Колев с грамотата от “24 часа”

Управата и жителите разчитат на собствените си сили - сами покрили калните улици с чакъл и сами возят децата до училището

Името на селото идва от определението за човек, който се опъва, инатлив и е терсене. Даже щъркелите са такива - не искат да си преместят гнездото от камбанарията на черквата

Малката община Опан от Старозагорска област получи наградата на редколегията на “24 часа” за община с потенциал за ускорено развитие, присъдена ѝ в рамките на инициативата на вестника “Образцова община”.

“Хора живеят не само в столицата, но и в Опан, една община, която за първи път чух, че съществува, а тя показва много впечатляващ резултат”, каза миналата седмица при награждаването в Бургас главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев, който връчи престижната грамота на кмета на Опан Генчо Колев.

“Преди дни мой близък ми пожела стъпките, които правя в управлението на общината, да оставят трайни следи. И това се случва - Опан беше награден за потенциал за ускорено развитие. Тази награда е в резултат на общите усилия на екипа, с който работя и на който благодаря за труда и отговорността”, написа след награждаването Генчо Колев в профила си във фейсбук.

13 села и около 3000 жители - това е община Опан, която тази година навършва 40 г. Наричат я житницата на област Стара Загора, защото в нея няма промишленост, а само земеделие и фирми, които преработват продуктите от полето.

“Нашите хора предпочитат земеделски култури, отглеждането на които е механизирано поне 90%”, обяснява кметът, който е първи мандат.

“Когато поехме управлението, заварихме към 200 хил. лева дългове. Сега сме с преходен остатък от 2018 г. с близо 500 хил. лева. Не е малко, като се знае, че бюджетът ни е 3 млн. лева”, каза при награждаването Колев. И допълва: “Това стана възможно, защото имаме стратегия за управление. На първо време спряхме кражбите в общината и започнахме да събираме вземанията си от фирми и граждани.

Оказа се, преди

само будалите

плащали данъци

към общината. Който иска - плаща, който не - не плаща. Така поради изтекла 5-годишна давност Опан губи към 800 хил. лева. Затова и едно от първите неща, които направих, бе да напишем писма на длъжниците, след това да заведем съдебни дела.”

Другата част от стратегията на Колев напомня някогашния китайски постулат за опора в собствените сили. Общината сама извършва дейностите, които законът позволява, без да търси външни фирми.

“Така работим на себестойност”, е обяснението на кмета. Например купили 2 сметосъбиращи машини и контейнери и започнали сами да събират отпадъците.

Сами возят учениците от всички села до средищното им училище в общинския център, като за целта купили 3 нови автобуса. Докарали няколко тона инертни материали и покрили с тях калните улици по селата.

“Това е като да

викаш неволята

Малкият брой на жителите ни е пречка да кандидатстваме за европейски пари, извън класациите сме и по програмите за развитие на селските райони. Едва наскоро започнахме реализация на европроект за подмяна на материалната база и изграждане на спортни площадки в училището. Не сме получавали и целеви субсидии от държавата”, допълва кметът.  

В Бяло поле имат 34 км улици, защото е пръснато. Когато подменили лампите от уличното осветление, се оказало, че броят на новите лампи е по-голям от броя на хората - в селото живеят към 200 души.

“От гледна точка на голяма община това не е ефективно, но не можем да оставим хората на тъмно”, обяснява Колев.

За да пестят, ремонтирали всички административни сгради по селата и сега разходите им за отопление намалели. Според Колев малка община като тяхната се управлява по-трудно от големите общини, в които всичко е канализирано.

“Съществуваме, за да правим по-лек живота на хората. Ето, сега закриха магазина в Кравино - търговецът няма сметка да го поддържа. Но

хляб поне трябва

да осигурим

на хората

- как, ами чрез кмета. При него го карат, той го продава. Да, като малка община могат всеки момент и да ни закрият. Нашите 13 села биха били бреме за всяка друга община, към която ни присъединят”, споделя Колев.

През май кметът ще даде поредния отчет за работата си, в който непременно ще спомене и наградата от в. “24 часа”. След това идва Денят на общината, който честват на големия християнски празник Петдесетница, който винаги се пада 7 седмици след Великден. Тази година е на 15 юни.

“Това е денят, в който всички народи възхваляват Бога на различни езици, за нас е своеобразно единение”, пояснява кметът на Опан.

Странното име на селото идва от определението за човек, който се опъва, терсене човек. Тук разказват, че някога Бяло поле и Опан били едно село. Но след поредната чумна епидемия трябвало да изместят селото си на по-чисто място. Повечето тръгнали на север, но други им се опънали и избрали пътя на юг. Тези, които се опънали на болшинството, създали Опан.

Другото прозвище

на местните

е гочета

Казват, че Гочландия се простира от Главан в община Гълъбово до Опан. За мнозина това определение е обидно. Влагат в него понятието за ниска култура, глупави и инатлии.

В Опан днес има и хора, които не се обиждат много-много на гочета. Посрещат определението с усмивка, а и предпочитат в него да влагат понятието за упорити хора, които следват целите си. Може би и затова са свели до минимум безработицата.

“Тук не работят само тези, които не искат”, казва кметът.

Ако питате за него, сега той не е избран с бюлетината на БСП и дори спечели срещу нейния кандидат, макар преди години да беше общински лидер на тази партия.  

Упорити посвоему тук са дори и птиците. Преди време нашумя случай от Бял извор. Хората решиха да ремонтират камбанарията на черквата, но върху нея от години гнезди щъркел. Птицата не позволи да я прогонят, не пожела да премести гнездото си на друг стълб, върху който майсторите издигнаха поставка за щъркелово гнездо, дадена им от енергото, с надеждата щъркелът да се премести там. Той не отстъпи. Нямаше как,

отложиха

ремонта, докато

птицата отгледа

малките си

и отлетя на юг. И през ноември в най-неподходящото за работа време хората се захванаха с камбанарията. Наложи се да съборят и празното щъркелово гнездо.

А когато тази пролет семейството се завърна, вече нямаше как да построи новото си гнездо върху изцяло променената и обшита с метал камбанария. Но въпреки това птиците упорито си държаха на своето - отново не вдигнаха гнездо върху металната площадка, а предпочетоха да направят новия си дом до пътя върху електрическия стълб, издигнат най-близо до черквата и до старото им място. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата забивка на звездата на "Ювентус" Пауло Дибала - Джиневра Ламбручи, отново е щастлива в обятията на футболист. От известно време тя е с младия нападател на "Рома" Мирко Антонучи, който в момента играе под наем във "Витория" (Сетубал). Връзката им се развива мълниеносно. Двамата са заедно от няколко месеца, но вече са сгодени

Домът на бившата съпруга на нападателя на "Барса" Артуро Видал - Мария Тереза Матус в катакалунската столица бе обран. Крадците я атакували в събота следобед. В нея моделката живее с трите си деца от брака й с футболиста. По това време Матус и наследниците й се наслаждавали на почивката си в Дубай. Обирджиите явно били наясно с факта

Бай, бай, "Челси"! Легендарният полузащитник на "Байерн" и германския национален отбор Лотар Матеус погребва "Челси" с унищожително изказване в навечерието на битката в Шампионска лига. Баварците гостуват на "Стамфорд бридж" в Лондон тази вечер от 22 ч. "Байерн" е големият фаворит в мачовете срещу "сините" - категоричен е Матеус пред вестник