Българин купил най-скъпата къща в Бевърли Хилс (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7418158 www.24chasa.bg
СНИМКИ: "ВАРАЙЪТИ"

Според американско списание собственикът е Христо Христов – оръжеен и строителен магнат. През 2013 г. той купи апартамент в най-скъпата къща във Виена

Една от най-скъпите къщи в Бевърли Хилс е продадена на тайнствен купувач, най-вероятно българин. Това съобщи американското списание “Варайъти”.

34 620 000 долара е платил за имота новият собственик, като списанието смята, че това е българският оръжеен търговец Христо Йорданов Христов или има съвпадение на имената.

Това е най-голямата имотна сделка за 2019 г. в Бевърли Хилс, посочва още изданието. Градът се намира в окръг Лос Анджелис, Калифорния, до Холивуд. Според “Варайъти” прикриването на истинския собственик зад редица фирми е обичайно особено във времената на “Панамските досиета” и “Уикилийкс”.

Имението е

принадлежало

на израелския

оръжеен търговец

Гала Ашер,

който се е преквалифицирал в успешен търговец и собственик на имоти.

Подобна кариера има и българинът Христо Христов. През 2013 година той купи апартамент в най-скъпата сграда във Виена “Пале Принсипе”. Тя се намира до катедралата “Свети Стефан”, а българинът плати малко над 2 милиона евро за жилище в нея.

Имението в САЩ сега е не само в пъти по-скъпо, но и много по-голямо – то е над 1000 кв. м, има седем спални и първоначалната му цена е била 55 милиона долара, така че се смята, че новият купувач е направил много изгодна сделка. Имението притежава и огромна

градина с

командвани

с компютър

водопади

и стотици светлини. Спалните са разположени на три етажа – три на първия, три на втория, а на третия има апартамент от над 300 кв. м. В къщата има и семеен театър, както и зала за конференции. Преди Ашер да построи импозантното имение, върху този имот къща в стил ранчо е притежавала актрисата Джоди Фостър. Тя го е продала на Ашер за 8 милиона долара.

Джоди Фостър

купила ранчото

от легендарната певица Дина Шор. 

Фостър обаче така и не се нанесла в него и го продала през 2011 г. на израелския търговец. Според “Варайъти” новият собственик едва ли ще успее да остане в тайна дълго време.

Кой е Христо Йорданов Христов? Българинът вече влезе веднъж в окото на медиите през 2013 година. Тогава “24 часа” разкри, че той е един от купувачите на апратаменти в “Пале Принсипе” в центъра на Виена. Сградата бе оценена като най-скъпата в австрийската столица и се намира на “Хоен Маркт” 12. Цената на квадратен метър там бе рекордна - 25 000 евро. Жилищата са между 90 и 500 кв. м. Най-скъпото е над 14 милиона евро. Христов е избрал едно от най-евтините в сградата, което не струва по-малко от 2 225 000.

В планирането на вътрешното пространство е участвал прочутият архитект Аркан Зейтиноглу. Според сайта на фирмата продавач най-скъпите жилища са два апартамента тип пентхаус с тераса от 70 кв. м. Тя предоставя 360-градусов панорамен изглед. “Единствената пречка пред погледа на обитателя ще е катедралата “Свети Стефан”, казват от фирмата, организирала продажбите.

В сградата има частен спа център и всеки може да стигне до покоите си с личен асансьор. Таваните са високи 6 метра. Климатиците са по най-нова технология и може да се командват чрез мобилния телефон дори и от чужбина.

Гаражът струва допълнителни 80 000 евро за място.

Къщата бе купена през 2010 г. от инвестиционното дружество JP Immobilien. Тя е на 6 етажа и е построена в неокласически стил. На първите два етажа ще се настанят офиси, над тях има 20 жилища.  

Един от собствениците на скъпите апартаменти бе ски легендата Райнер Шонфелдер. 38-годишният спортист обаче обяви, че иска да препродаде апартамента, за който платил 920 000 евро. Предполага се, че печалбата ще е много голяма.

Възможно е такъв да е планът и на българина Христо Христов. Освен оръжеен търговец той е и строителен предприемач и

има още

луксозни имоти

във Виена

Най-много жилищна площ в луксозната сграда е закупил руснакът Алексей Ананиев. Според сп. “Форбс” банкерът притежава 1,7 млрд. долара. Основателят на “Просвязбанк” е купил цял етаж – 800 кв. м. Друг съсед е стоманеният магнат Олексий Мартинов. Със своите 2,1 млрд. долара той е седмият по богатство украинец.

Другото по-евтино жилище, което е до това на българина, е купил шефът на “Газпром Нефт Трейдинг” Виталий Вяткин. Съкооператор им е министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Даен ал Хамли. Той е взел най-малкото жилище.

Апартаментите са продадени на груб строеж. Според специалисти за довършването на всяко жилище са отишли поне още по 2000 евро на кв. метър.

През 2019 година апартаменти в сградата се продават вече на двойни цени – в момента има обявени за продажба два – за малко под 8 и за 12 милиона евро.

Във Виена Христо Йорданов Христов е собственик на фирма за търговия и отдаване под наем на имоти – “Дано истейт”. Негов съдружник е австриецът Клаус Кребс.

Справка в търговския регистър показва, че

с Христо

Йорданов Христов

са свързани

общо 10 фирми

в България

Част от тях се занимават с търговия на оръжие, други с имотни сделки и строеж, има и търговска фирма.

59-годишният мъж е съсобственик на една от най-мощните оръжейни фирми у нас - “Сейдж консултантс”. Тя бе свързвана с взривовете край Петолъчката през 2012 г., както и с приватизацията на ВМЗ - Сопот.

През юни 2012 г. взривове в складовете на “Берета трейдинг” убиха 3-ма души. Унищожени бяха боеприпаси за десетки милиони. Една от фирмите, която ползва складовете на “Берета”, е “Сейдж консултантс” на Христо Христов и съдружника му Генчо Христов.

През февруари 2013 г. прокуратурата обвини собственика на “Берета” Денислав Делев и управителя на фирмата му. В същото време течеше и търговско дело, по което ищец е фирмата на Христо Христов, а ответник - “Берета трейдинг”. Искът бе за 30 милиона лева щети от взрива, като “Сейдж консултантс” искат “Берета трейдинг” да бъде обявена и в несъстоятелност, за да изплати щетите, виновно причинени от взривовете в складовете.

Всъщност “Сейдж консултантс” е държала там военна продукция за милиони, която е напълно унищожена. Предполага се, че това са били взриватели, с които фирмата на Христов активно търгува на международния пазар.

През 2011 г.

избухва друга

афера с военна

техника

на “Сейдж консултантс”. От влакова композиция в Румъния изчезват 64 стари взривателя, собственост на фирмата. Те са предназначени за съвременния вариант на легендарната руска “Катюша”.

Пътували са в посока Сопот, където вероятно са щели да бъдат преработвани. По-късно румънците откриват повечето от взривателите, собственост на родната фирма.

Дестинацията Сопот също не е случайна. Фирмата на оръжейния търговец Христо Христов бе един от четирите кандидата за приватизацията на военномашинния завод, но отпадна, защото не изпълнява всички условия.

В годините назад фирмата на имотния българин печели десетки обществени поръчки, свързани с доставка на техника за армията.