Папата идвал у нас на държавно посещение по официална покана на кабинета

https://www.24chasa.bg/novini/article/7418986 www.24chasa.bg
Папа Франциск Снимка: Ройтерс

Папа Франциск ще дойде на посещение у нас през май по официална покана на българското правителство. Той идва като представител на международно-правен субект, защото Ватикана е държава. Това означава, че когато папата идва у нас, първо е на държавно посещение, а религиозният аспект е свързан с католиците, които искат да участват в ритуалите, които Светият отец ще осъществи. Това заяви в Националния пресклуб на БТА проф. Нина Дюлгерова - преподавател във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и в Югозападния университет "Неофит Рилски".

По думите й политическите разговори между Ватикана и България трябва да бъдат основани на най-важното - на сътрудничеството в защита на европейската цивилизация, и на бъдещето на България и Европа.

След трагичните събития в Нова Зеландия, Шри Ланка и Франция се вижда, че се засилват противоречията в света, при които основен акцент е религията. Като може да се каже, че "войната е между исляма и католицизма", коментира проф. Дюлгерова.

В началото на миналата седмица символът на католическия свят - най-голямата катедрала "Нотр Дам" в Париж беше изгорена, като безкрайно много версии се разпространяват по този повод, каза проф. Дюлгерова. Тя отбеляза, че "когато се разрушава символът на една вяра, а това е "Нотр Дам", има много голямо въздействие, независимо от официалната версия за случаен пожар.

"Мисля, че в този свят, в който живеем, теориите на конспирациите са по-адекватни и са с по-много по-голяма сила и факти. И съм привърженик на това, което коментират много анализатори, че това е европейски 11 септември", коментира проф. Нина Дюлгерова.

Според нея "върви вече войната срещу вярата, но православието в момента едва ли има толкова големи проблеми в сравнение с католицизма и исляма".

Експертът по етнически и конфесионални въпроси Мирослав Попов заяви, че разговорът за събитията в Шри Ланка е свързан с фразата за "сблъсъка на цивилизациите", станала популярна през последните 25 години или за "войната на цивилизациите". Тази теория основно се свързва с Хънтингтън и тя се изразява в това, че "границите на различните вероизповедания, на различните религии - християни и мюсюлмани, най-вече, са граници на постоянно напрежение и на религиозни войни". Изписа се обаче колосално количество литература, в която се обяснява, че ислямът не носи в себе си този човеконенавистен и кръвожаден инстинкт, отбеляза Попов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,