Бизнесмен с псевдоним Драско Закеф щурмува киното с “Опърничавите”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7419677 www.24chasa.bg
Младен Стоянов - инженер, бизнесмен, вече и сценарист

Започва снимките на втори филм, през зимата - и на трети

Истинското име на бизнесмена е Младен Стоянов, роден в Стара Загора, където живее и досега. Инженер, работи в областта на хай технологиите, създател и собственик на фирмата “Бултех 2000”, основното производство на която са млекоанализатори. С многомилионен бизнес, стигнал чак до пазарите в Индия и Далечния изток.

Запален по летенето, и то аеробатично, тоест прави всякакви фигури от висшия пилотаж. Има два самолета, вторият е наречен “Алдо 50”, и е направен в родния му град за 50-годишнината му. Алдо е прякорът му на младини.

Псевдонимът Драско Закеф е силно самоироничен и подсказва, че поне в началото Стоянов въобще не се е приемал на сериозно като писател.

Просто е драскал

за собствен кеф

Преди време надраскал няколко страници, които озаглавил “Ново начало”, но ги захвърлил, защото дългото писане го отегчавало. Негова позната ги прочита и го насърчава да продължи.

Той започва да пише, после се отказва, започва - отказва се, и така няколко пъти. Накрая му писва, сяда зад компютъра и почти претупва текста.

Издава книгата в тираж 1000 броя и я подарява на приятели и познати. Повечето от тях му казват, че написаното много им е харесало, и той прави второ издание.

Според някои от тези приятели от “Ново начало” би станал чудесен филм. Те намират Георги Костов, продуцент, сценарист и режисьор на първата българска гангстерска комедия “Пистолет, куфар и три смърдящи варела” и земляк от Казанлък.

Костов също харесва историята, разказана в книгата, и си стискат ръцете: филм ще се снима. Обаче докато се подготвят за него, Младен Стоянов написва втора книга със заглавие “Опърничавите”.

“Миналата година през януари бяхме на Малдивите. В самолета и там

за три седмици

“начатках”

“Опърничавите”

Получи се книжле от стотина страници...”, описва раждането на втората си творба Стоянов. Режисьорът Георги Костов вижда в нея почти готов сценарий за филм.

На кастинга за главните роли са избрани младата Анастасия Левордашка, която дебютира в “Привличане”, Симеон Лютаков, когото познаваме от сериалите “7 часа разлика” и “Дървото на живота”, и Станислав Яневски, снимал се в два от филмите за Хари Потър. Премиерата на филма е на 17 май.

Младен Стоянов казва, че е доволен от “Опърничавите”, който е далеч от криминалните мутри и кървавите екшъни. Смята готовия филм за нещо различно - връщане към романтиката, към красивата любов и хубавите човешки истории. Като в “Имате поща”, “Хубава жена”, “Сабрина” и др. В лентата има красива природа, спиращи дъха сцени със самолети и мотори, има хубав диалог и силни характери.

Амбицията на екипа е да създаде филм без конкуренция. Според авторите му “няма произведен такъв в България и не се произвежда подобен в момента”. И още: “Създадохме продукт, приложим за развити и развиващи се пазари, генериращ висок боксофис в кината и висок рейтинг в късния праймтайм в телевизията.”

Каква е историята,

разказана

в “Опърничавите”?

Андрей, преуспял зад океана българин на средна възраст, се завръща в родината, “за да го удари на живот”. Случайно на морския браг среща младата и красива девойка Анелия и това променя плановете му. Привлечен от красавицата, той се впуска в приключение, което обърква целия му подреден и лъскав свят.

С всеки изминал ден Андрей нагазва в море от емоции - неизказани, несподелени, и когато той е готов да сложи край на авантюрата, Анелия вече не иска да го напусне. Двамата преживяват истински катарзис в отношенията си. Жестоката първоначална неприязън се превръща в силна зависимост един към друг и двамата поемат по нов път - интересен и изненадващ...

Бюджетът на филма е 400 хиляди лева. Точно 10 пъти по-малко от друг “частен” филм - “Роза дамасцена”, сниман пак в Старозагорския район. Въпреки мощното си финансиране филмът не постигна голям зрителски успех, а сега е оплетен в някакви скандали.

Младен Стоянов признава, че не очаква големи финансови постъпления от дебютния си филм като сценарист, ще е доволен, ако покрие разходите си за него. “Очаквам да има повече зрители, които, след като изгледат филма, няма да съжаляват, че са прекарали час и половина с него, а напротив - ще го препоръчат на други - казва Стоянов. - Знаем, че сме нови на филмовия терен, не влагаме чак такъв бюджет за реклама и популяризиране на филма.

Не очаквам някакъв

бум, но знае ли

човек?!”

Инженерът писател ще продължи да снима филми по свои книги, независимо от успеха или неуспеха на “Опърничавите”. След няколко месеца започват снимките на “Цвете за откъсване” - по едноименната му книга, която е написал, но още не е издал.

А после ще дойде редът и на сценария по първата му книга - “Ново начало”. Но и това не е всичко. Стоянов е написал още една книга - “Мечтатели”, от която според него може да стане и телевизионен сериал.

Режисьорът Георги Костов:

Зрителите ще оценят филма

Как приятели на Младен Стоянов ви откриха и ви предложиха да снимате филм по негов сценарий, г-н Костов?

- Ами... търсили български режисьор и попаднали на мен. Все пак не съм неизвестен, имам три филма зад гърба си, сега започвам четвърти...

- А сте и земляци с Младен Стоянов...

- Аз съм от Казанлък, но живея в София. С г-н Стоянов не се познавах досега.

- Първоначалната идея е да снимате по книгата му “Ново начало”. С какво ви привлече сценарият?

- Грабна ме самата история, фабулата на разказа. Имаше силни драматургически моменти, развитие на персонажите, динамичен сюжет. Богат бизнесмен решава да остави всичко и да започне от нулата в непознат град. Прави провокация сам на себе си...

- Защо изоставихте “Ново начало” и започнахте да снимате “Опърничавите”?

- Не сме го изоставили, просто го отложихме във времето. “Ново начало” беше по-сложен постановъчно и по-скъп. Има две катастрофи в него и други елементи, които изискваха много повече подготовка. Има четири сезона, което означава, че трябва да се снима цяла година. Младен Стоянов междувременно написа “Опърничавите” и каза той да ни бъде като загрявка за “Ново начало”. Беше дошло лятото и успяхме да заснемем “Опърничавите”.

- Доволен ли сте от филма като краен резултат?

- Моето мнение е субективно. Да, доволен съм филма, но дали и зрителят ще е доволен? Човек не знае, докато не види резултатите. Първо на премиерата, макар че тя невинаги е меродавна, защото на нея човек кани приятелите и добронамерени хора. Те са получили покани да се забавляват, но вече зрителят, като си плати билета, и тогава си прави сметка заслужаваше ли филмът тези пари, които ги дадох, или ги хвърлих в морето. Така че зрителите ще кажат най-добре.

- Какво снимате сега?

- Започвам снимките на нов филм - “Останалото е пепел”, по романа на Александър Томов “Ала булгаро”, който е за Атанас Буров. След него в началото на август ще започнем втория филм на Младен Стоянов - “Цвете за откъсване”. Подготвяме и “Ново начало”, може би ще започнем през зимата - вече казах, че трябва да го снимаме през четирите годишни сезона.

- Как работихте с продуцента Младен Стоянов?

- В България никак не е лесно сам да си продуцент, ако държавата не даде някаква субсидия. На Младен му прави чест, че сам финансира проектите си. Иска да зарадва и зрителите, не само читателите на книгите си. Можем само да го поздравим за подкрепата му на българското кино.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи