Пуснаха 20 млн. субсидия на синода и мюфтийството (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7419957 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симeонов

Борисов води министри в заплашения от фалит УНСС, ще опитват да го спасят

Българската православна църква и Главното мюфтийство ще получат 20,7 млн. лв. от държавата като субсидия за тази година, реши правителството вчера.

“Това са парите както обещахме за вероизповеданията за Светия синод, за мюфтийството, за всички останали. Така че днес на Велика сряда, така, както поехме ангажимент към синода да могат и свещениците да си получат заплатите, така както е по закон”, каза в началото на заседанието премиерът Бойко Борисов.

За Българската православна църква отиват 15 млн. лв., а за мюфтийството - 5,7 млн. лв. Парите са от преструктуриране на бюджета.

Отпускането на допълнителните средства става след изменения на Закона за вероизповеданията, които дадоха възможност за драстичен ръст на субсидиите за Българската православна църква и мюсюлманите. Според тях вероизповеданията, към които се самоопределят над 1% от хората в страната, получават по 10 лв. за всеки вярващ.

Останалите вероизповедания ще получават субсидиите си по досегашния ред - точно определени суми в Закона за държавния бюджет.

Промените в Закона за вероизповеданията предизвикаха скандал, след като първоначално се предвиждаше задълженията на църквата и мюфтийството да бъдат опростени. След острите текстовете бяха променени и се реши дълговете да бъдат разсрочени за срок до 10 г.

Премиерът Бойко Борисов днес ще търси решение и за фалиращия Университет за национално и световно стопанство (УНСС). “В 11 ч ще отидем там да разгледаме въпроса с МРРБ, финансовото министерство и министерството на образованието”, каза Борисов. Преди вчерашното заседание на правителството пък се е срещнал с ръководството на университета.

От УНСС настояват държавата веднага да им отпусне 10,3 млн. лв., за да бъде завършен и оборудван новият им корпус и да не се стигне до фактическа неплатежоспособност. От финансовото министерство обаче смятат, че първо трябва да се усвоят 4,5 млн. лв. от оперативната програма и едва тогава да бъдат предоставени средства от държавния бюджет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,