Пуснаха 20 млн. субсидия на синода и мюфтийството (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7419957 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симeонов

Борисов води министри в заплашения от фалит УНСС, ще опитват да го спасят

Българската православна църква и Главното мюфтийство ще получат 20,7 млн. лв. от държавата като субсидия за тази година, реши правителството вчера.

“Това са парите както обещахме за вероизповеданията за Светия синод, за мюфтийството, за всички останали. Така че днес на Велика сряда, така, както поехме ангажимент към синода да могат и свещениците да си получат заплатите, така както е по закон”, каза в началото на заседанието премиерът Бойко Борисов.

За Българската православна църква отиват 15 млн. лв., а за мюфтийството - 5,7 млн. лв. Парите са от преструктуриране на бюджета.

Отпускането на допълнителните средства става след изменения на Закона за вероизповеданията, които дадоха възможност за драстичен ръст на субсидиите за Българската православна църква и мюсюлманите. Според тях вероизповеданията, към които се самоопределят над 1% от хората в страната, получават по 10 лв. за всеки вярващ.

Останалите вероизповедания ще получават субсидиите си по досегашния ред - точно определени суми в Закона за държавния бюджет.

Промените в Закона за вероизповеданията предизвикаха скандал, след като първоначално се предвиждаше задълженията на църквата и мюфтийството да бъдат опростени. След острите текстовете бяха променени и се реши дълговете да бъдат разсрочени за срок до 10 г.

Премиерът Бойко Борисов днес ще търси решение и за фалиращия Университет за национално и световно стопанство (УНСС). “В 11 ч ще отидем там да разгледаме въпроса с МРРБ, финансовото министерство и министерството на образованието”, каза Борисов. Преди вчерашното заседание на правителството пък се е срещнал с ръководството на университета.

От УНСС настояват държавата веднага да им отпусне 10,3 млн. лв., за да бъде завършен и оборудван новият им корпус и да не се стигне до фактическа неплатежоспособност. От финансовото министерство обаче смятат, че първо трябва да се усвоят 4,5 млн. лв. от оперативната програма и едва тогава да бъдат предоставени средства от държавния бюджет.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане