413 сделки с имоти, купени от “Артекс”, и 416 имена в списък - кой иска да ги освети? (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7419990 www.24chasa.bg

Строителната компания потвърди автентичността на документите. Дали ги на икономическа полиция

Прокуратурата: Не сме искали, нито сме възлагали на други органи да изискват подобни списъци

413 сделки с имоти и 416 имена на купувачи - това е реалният, пълен списък на продадените от строителната компания “Артекс” апартаменти и гаражи за периода 2016-2019 г.

Списъкът бе изпратен анонимно до редакцията на “24 часа”, придружен с призив да бъде проверен за присъствие в него на данъчни, митничари и други висши държавни служители.

“Това са клиентите на “Артекс” за последните години. Дали сред тях няма и други държавни “слуги” - данъчни, митничари, висши чиновници и други, укрили доходи, неплатили данъци и закупили евтини апартаменти?”, пише в анонимното електронно съобщение.

Подателят е регистрирал специално

мейл кутия

в швейцарски

сървър, който

предлага пълно

криптиране и

анонимност на

електронната

поща

Документите пък са сканирани копия от хартия, показа проверка на технически експерти, до които “24 часа” се допита да проверят дали не става дума за фалшификат.

Документите са автентични. Това е хронологична ведомост-таблица за продажбите на жилища, гаражи и офиси във всички фирми и сгради на “Артекс”. От компанията потвърдиха, че са истински, но са изненадани от появата им, защото преди дни са предоставили този документ за периода 2016-2019 г. на разследващите органи.

От “Артекс” са смутени, че се появяват имената на техни клиенти, което нарушава изискванията на Закона за защита на личните данни, коментираха още от компанията. Според закона обаче публикуването на лични данни на политици се ползва със занижена защита, а при обществен интерес е възможно и за други хора, обясни пред “24 часа” председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

В тези дни комисията ще излезе именно със становище в този дух, взето след сигнали от “Артекс” заради публикации, които засягат техни ВИП клиенти. Трябва да се знае, че всъщност тази информация е публична през имотния регистър, уточни Караджов. 

В списъците с 413 сделки, които са получени на имейла на “24 часа”, са и вече известните купувачи - банкерът Левон Хампарцумян, синът на бившия депутат от ДПС, а в момента политик от НПСД Гюнер Тахир. В списъка са дори два гаража на бившия външен министър Соломон Паси, който ги купил, тъй като живее в квартала и нямало къде да паркира.

Футболистът Димитър Бербатов, е другото известно име, за което е съвсем нормално да си закупи апартамент в добър квартал.

В списъка фигурират и много други имена на хора и фирми, клиенти на “Артекс”, които до този момент не бяха известни. Срещу всяко име е записана цената на имота, колко пари са платени до момента, колко остава да бъдат издължени.

3 часа след като информацията за изпратения списък беше публикувана в сайта на “24 часа”, Върховната касационна прокуратура излезе със съобщение по случая.

От обвинението отричат да са искали подобни списъци на всички клиенти на фирмата.

“По повод на публикация в електронното издание на вестник “24 часа” със заглавие “Някой много иска да освети 413 клиенти на “Артекс” и изявления на строителната компания “Артекс”, че списъци на техни клиенти са били предоставени на разследващи органи, съобщаваме следното:

В хода на започналите проверки

прокурори не са

изисквали, нито

са възлагали

на други органи

изискването на

каквито и да е

данни за всички

клиенти,

закупили

обекти

от “Артекс”,

пише в съобщението на държавното обвинение.

След началото на скандала с апартаментите прокуратурата съобщи, че започва проверка на сделките на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, бившата зам.-министъркът на спорта Ваня Колева, които са сред клиентите на “Артекс”.

Проверката е възложена на дирекция “Противодействие на корупцията” на КПКОНПИ. В случая със сделката на фирмата “Ганева 2000” ЕООД на Бети Панова, съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, работят Инспекторатът към Висшия съдебен съвет и Националната агенция по приходите.

Както стана известно Бети Панова закупува като фирма апартамент в сграда на “Артекс” през 2013 г. на цена 465 евро на квадратен метър. В момента със съпруга си обитават това жилище, а междувременно собствениците на строителната компания - семейство Мирянови, са станали кумове на семейството.

Списъкът, който се получи в “24 часа”, е със сделките след 2016 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.