В. "Адевърул": депутатът Драгня гласува за спасяването на подсъдимия Драгня

https://www.24chasa.bg/novini/article/7420476 www.24chasa.bg
Ливиу Драгня СНИМКА: РОЙТЕРС

Одобрените вчера от румънския парламент изменения в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс и реакциите, които предизвикаха, са основна тема за румънските медии.

Телевизия Реалитатя съобщи, че лидерът на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) "Ливиу Драгня си е направил Наказателен кодекс". Коментарът отразява мнението на мнозина критици на измененията, които смятат, че промените целят да спасят Драгня от съдебни проблеми.

"Защо Драгня ще стане младоженец, а не арестант", пита реторично в заглавие коментатор от в. "Адевърул", визирайки казаното от Драгня на митинг на СДП в началото на месеца, че би искал да се ожени за приятелката си Ирина Тънасе, ако остане на свобода, информира БТА.

Лидерът на управляващата партия в Румъния е осъден на първа инстанция на три години и половина затвор за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение. Той обжалва присъдата и делото в апелативна фаза е към края си. Според мнозина критици в Румъния управляващата коалиция пришпори приемането на измененията в наказателните кодекси, за да спаси Драгня от окончателна присъда, както и други високопоставени политици, осъдени и обвинени за корупция и злоупотреба със служебно положение. В този контекст СДП оттегли и политическата си подкрепа за министъра на правосъдието Тудорел Тоадер, който бавеше внасянето на два проекта за извънредни постановления, променящи наказателните кодекси. Тоадер бе принуден да подаде оставка.

Одобрените вчера изменения включват намаляване на наказанията за злоупотреба със служебно положение; пълно декриминализиране на нехайството при изпълнение на служебни задължения; намаляване на някои срокове на давност и други. Според критиците именно чрез новото положение за срока на давност, обвиненията срещу Драгня ще отпаднат, тъй като той е обвинен за деяния по времето, когато е бил председател на Окръжния съвет в Телеорман (2000-2012 г.).

Коментаторът на "Адевърул" Себастиан Захман пише, че "депутатът Драгня е гласувал за спасението на подсъдимия Драгня".

"Лидерът на СДП се отказа от всякакво чувство за благоприличие. Макар че можеше да се въздържи или да отсъства от заседанието, както обикновено прави, Драгня бе в пленарна зала вчера и гласува", пише Себастиан Захман. "Обвиняемият Драгня бе оправдан от висшия съд, наречен СДП-АЛДЕ-ДСУР-малцинства", коментира журналистът, визирайки партиите, които са гласували в подкрепа на измененията.

Цифрите от гласуването показаха, че управляващата коалиция на СДП и АЛДЕ вече няма мнозинство в Камарата на депутатите. Накратко Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) и групата на националните малцинства спасиха Драгня. В замяна кметовете унгарци и центровете на малцинствата ще получат пари от министерството на развитието, пише Себастиан Захман.

Вестниците в Букурещ съобщават, че опозиционните Национално-либерална партия и Съюз за спасение на Румъния са обявили, че ще атакуват измененията в Конституционния съд. Според автора на "Адевърул" обаче шансовете им за успех са минимални, защото измененията са "неморални, но конституционни". Според Себастиан Захман Върховният касационен съд, който гледа делото на Драгня, също няма да произнесе окончателна присъда на 20 май и ще изчака влизането в сила на промените в наказателните кодекси. "Така че наесен Драгня ще бъде младоженец, а не арестант", пише Себастиан Захман.

В. "Гъндул" цитира реакцията на Европейската комисия. Говорителят на Комисията Кристиан Виганд заяви, че ЕК ще анализира решението, взето от румънския парламент в сряда, след което ще определи какви стъпки трябва да последват. Говорителят напомни, че представителите на ЕК бяха достатъчно ясни в позицията си относно положението с правовата държава в Румъния. "Румъния трябва спешно да поднови процеса на реформи. Ако не бъдат взети предвид притесненията, Европейската комисия ще трябва да действа бързо и да използва всички инструменти, с които разполага", посочи говорителят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,