Успешен предприемач стана отново студент в ТУ – Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7420645 www.24chasa.bg
Инж. Желязко Вълев разговаря с ръководителя на производство на фирма „Топ Принт“ ООД в нейния производствен център, оборудван с вентилационните инсталации на фирма „Вълев“ ЕООД

Инженер Желязко Вълев завършва преди 20 години Технически университет – Варна със специалност „Технология на машиностроенето и металорежещи машини”. Днес инж. Вълев е собственик на изключително успешната конструкторска фирма „Вълев” ЕООД. За нейните сериозни изпълнителски и конкурентни възможности е показателен дори само фактът, че заради завоювания авторитет, на нея беше възложено да участва неотдавна в изграждането на Delta Planet Mall – един от най-големите търговски и развлекателни центрове в България и знаков за Варна. Служителите на инж. Вълев и той самият лично са изработили и монтирали конструкции за вентилационните инсталации на един от основните обекти в МОЛ-а – супермаркет „Билла”. В разцвета на кариерата си инженер Вълев отново влезе като студент в университетските зали и лаборатории, за да придобие нова специалност – „Топлотехника и ВЕИ“.

– Инж. Вълев, при толкова успешен бизнес защо решихте отново да седнете на студентската скамейка?

– Убедих се, че етапът на занаятчийството е останал в миналия век. През последните две десетилетия инженерните решения в областта на техниката минаха на много по-високо равнище. Във фирмата се стремим да прилагаме всички новости в произвежданите от нас машини, защото те оптимизират производствените процеси, включително енергийно. Но все пак в основата на фундаменталните знания си остава теорията. Решително се развиха компютърната и електронната форма на обучение с предвидени нови програми за чертане, нов софтуер. Затова поисках чрез задочното обучение да съчетая практическия си опит с най-новите научни технологични достижения, за да съм в крак с новостите. Отлично подготвените преподаватели в катедра „Топлотехника” на ТУ – Варна ми дават възможност да осъществя по най-добрия начин това си желание.

– Вместо традиционното машиностроене, каквато е първата Ви инженерна специалност, сте предпочели по-специфична ниша – топлотехниката, с нейните съвременни климатични, вентилационни решения и изпълнения.

– Професионалната специализация в областта на топлотехниката е много актуална днес и има широко поле за действие с изпълнението на разнообразни поръчки при толкова мащабно строителството на сгради, магазини, хотели, жилищни блокове, ресторанти, покривни системи и пр. Колкото до удовлетворението от труда, минавам, примерно, покрай даден жилищен блок, поглеждам към извършеното от фирмата и си казвам: „Ето тук, на тези десетки живущи в сградата, сме дали топлина и уют”. Другата причина за ориентацията ми към тази професия е свързана с баща ми, който беше конструктор в Института по вентилационна техника в Бургас. В тамошния завод от малък имах възможност да опозная машините, производството и това ми се стори много интересно.

– Наскоро създадохте още една връзка с ТУ - Варна. С екипа си оборудвахте с модерна вентилация пицария „Ред Хот”, разположена в университетското пространство.

– Да, заедно с монтажна фирма създадохме за пицарията вентилационните системи над топлите точки и конвектоматите, компенсиращата вентилация. Съобразихме сеченията на въздуховодите с работата на готвачите. Получи се комфортно пространство, безшумно и за клиентите, и за работещите в заведението, с добри хигиенни условия. По съответен начин сме обслужвали и веригите за закуски „Бай Бисер”, „Чочо”, „Изгрев”, различни обекти по Черноморието. Също на територията на ТУ - Варна е позиционирана и „Топ Принт” - най-голямата рекламна фирма във Варна за широкоформатен дигитален печат върху билбордове, калкани на сгради, транспаранти и пр. Чрез монтираните съоръжения за вентилация на „Вълев“ ЕООД се обират редица вредности от различните химични субстанции и багрила в огромните производствени халета на печатницата. В Университетската болница „Света Марина”, същов близост до ТУ – Варна, климатизирахме и вентилирахме със създадена от фирмата техника зали със специални условия в онкологията за откриване на ракови клетки.

– Имате ли големи поръчки и извън Варна?

– Да, изпълнявали сме обекти в София, Пловдив, Бургас, Сливен, Банско и много други места в страната.

– Със завръщането ви за задочно обучение в университета имате поглед върху отношението на две генерации студенти към учебните занятия. Каква е разликата?

– Мисля, че разликата е в мотивацията. Днес в повечето специалности студентите се записват почти безпроблемно, без конкуренция. Според мен това им действа демобилизиращо. Отразява се и на подбора при тези завишени бройки за прием. Защо ленивият и неспособния млад човек да не си поживее леко четири години в университета, вместо да работи някъде? Обаче процесът е двустранен – от значение е не само какво ти се дава като знания, а и какво искаш или можеш да усвоиш. Хубавото е, че все пак голяма част от студентите, които сега са ми колеги в специалността и искат, и могат, и ще станат добри специалисти. Някои от тях, чиито възможности и амбиции оцених, с убеденост бих поканил на стаж във фирмата или бих назначил на работа.

– От позицията на работодател какви препоръки имате за оптимизиране на учебния процес?

– В теоретичната част на студентите се дава отлична подготовка, благодарение на преподаването при включени най-съвременни учебни програми, тенденции и изисквания по отношение на базовите знания. Би било добре да се наблегне повече на придобиването на по-голям практически опит. За целта особено полезни са студентските стажове. Имам и съответно предложение към катедрата в това отношение. Изискванията ми, когато наемам дипломиран млад човек на работа във фирмата, са първо той да премине през всички етапи на производството, но не като общ работник, а за да опознае работните процеси. Така по-добре ще внедрява най-добрите технологични решения в проектите си, за да са те по-приложими, по-монтажно способни, по-ефективни. На второ място младият специалист трябва, разбира се с помощта на технолога и конструктора на обекта, да усвои и изработването на първичната документация, от която тръгва производството. Както вече казах, има студенти, които са готови да се справят с всичко това.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа