Адвокатите вече няма да са задължени да докладват на ДАНС за клиентите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7420664 www.24chasa.bg
Менда Стоянова СНИМКА: Архив

Адвокатите вече няма да са задължени да докладват на ДАНС за всеки свой нов клиент и при съмнения за изпиране на пари. Това решиха депутатите, които гласуваха на първо четене промените в Закона за изпирането на пари.

Текстът е изработен от работна група с участието на адвокати, депутати и спецагенти от ДАНС, за да изчистят текстовете, които породиха напрежение.

Декларация за действителни собственици ще подават фирми, чиито собственици са регистрирани чуждестранни лица и техните действителни собственици-физически лица, не са вписани в българските регистри, разписаха още депутатите с промените. Според старите текстове до 31 май всички фирми трябваше да декларират действителните си собственици със специална декларация. Сега такива няма да подават, ако действителният собственик е вписан в регистрите БУЛСТАТ, Търговския или регистъра за лица с нестопанска цел. Това обаче няма да важи за акционерните дружества, които все пак ще трябва да подадат нова декларация.

Промяната е опит за намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите, обясниха от ГЕРБ. Сега текстът е прекалено общ и създава несъразмерна административна тежест и уточни, че такива декларации ще трябва да подава само онези фирми, които не са вписани в Търговския регистър или по Булстат, каза шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Отпада задължението дружествата да внасят в ДАНС вътрешните си правила срещу прането на пари, решиха още депутатите. До 12 май те трябваше да пратят за одобрение в ДАНС вътрешните си правила срещу прането на пари, които са длъжни да изготвят по закон. Сега обаче те ще имат срок от 6 месеца от публикуването в сайта на ДАНС на националната оценка на риска, да идентифицират рисковете и да ги включат в своите правилници, без да са задължени да ги внасят в дирекцията „Финансово разузнаване“. Менда Стоянова обясни, че дори от ДАНС ще разработят примерни правилници, които фирмите ще могат да ползват.

БНБ, КФН и Комисията за хазарта пък ще извършват по-ефективен контрол, като Стоянова обясни, че ще имат задължение да проверяват всяка една сделка, всяка една транзакция, но и при констатиране на нарушения по закона, ще могат да налагат съответните наказания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,