Окончателно! Парламентът отмени по-високите данъци за курортните жилища

https://www.24chasa.bg/novini/article/7420678 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

С промените ставката се уеднаквява с всички други населени места

Надвнесените досега суми ще се възстановяват или приспадат от други задължения

Собствениците на жилища в курортите няма да плащат по-висок данък. Това решиха депутатите с окончателно приети промени в Закона за местните данъци и такси.

С промените се предлага да се уеднакви ставката за всички жилищни имоти, независимо от тяхното местонахождение. Данъкът за 2019 г. е между 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка, в зависимост от това какво е гласувал местният общински съвет.

Промените бяха внесени от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и още 2-ма нейни колеги от ГЕРБ, близо 10 дни след решение на Конституционния съд, с което се обявяват за противоконституционни текстове в Закона за местните данъци и такси, приети в края на ноември 2018 г. С тях жилищата, включени в списъка на курортите в България, когато не са основно жилище, не са дадени под наем или не са регистрирани като места за настаняване, да се облагат с от 4,5 до 7 на хиляда върху данъчната оценка.

В програмата на пленарното заседание законопроектът беше включен за първо гласуване, но шефката на бюджетната комисия призова депутатите да го гласуват и на второ, за да могат да влязат в сила възможно най-скоро, защото от днес депутатите ще почиват до 9 май.

"Изключително важно е за жителите над 106 български общини, включени в списъка на националните курорти. Затова се налага днес - бързо и спешно да приемем тези разпоредби, за да кажем, че тази отмяна на Конституционния съд важи от 1 януари 2019 г. и общините следва служебно да преизчислят данъка на засегнатите хора", подчерта Стоянова.

Стоянова обясни, че има 2 начина хората, които вече са платили, да получат обратно надвнесените суми. "Трябва служебно да получат съобщение за новия - намален размер от общините. Но по реда на данъчно-осигурителния процесуален кодекс те могат веднага да отидат до съответната община и да заявят - дали искат тя да им бъде възстановена по банков път или да им бъде приспадната от предстоящи задължения", уточни тя.

Депутатката от ГЕРБ акцентира, че ако не бяха измененията в Закона за местните данъци и такси, а беше в сила единствено решението на Конституционният съд, само платилите след излизането на решението, щяха да могат да възвърнат надвнесеното.

Стоянова обясни, че има 2 начина хората, които вече са платили, да получат обратно надвнесените суми. "Трябва служебно да получат съобщение за новия - намален размер от общините. Но по реда на данъчно-осигурителния процесуален кодекс те могат веднага да отидат до съответната община и да заявят - дали искат тя да им бъде възстановена по банков път или да им бъде приспадната от предстоящи задължения", уточни тя.

Конституционният съд мотивира решението си, като посочи, че в списъка, приеман с решение на Министерския съвет, могат да бъдат включени или изключени курорти по неясни критерии. Делото в съда бе по искане на президента Румен Радев, който наложи вето на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, с чиито преходни и заключителни разпоредби през ноември 2018 г. бе променен Закона за местните данъци и такси. Тогава парламентът отхвърли ветото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"В нашите ТЕЦ-ове Италия си гори отпадъците. Италианци плащат по 50 евро на тон за боклук, който да бъде докаран в България и да бъде изгорен в някоя от топлоцентралите ни" Това обяви депутатът от БСП Таско Ерменков през "Нова тв". Той заяви още, че на няколко пъти е бил сигнализиран от граждани в Сливен и Перник за този проблем.

"Левски" почти сигурно ще е без Станислав Костов в дербито с ЦСКА-София в неделя. Шансът гулмайсторът на Първа лига за миналия сезон да е готов за двубоя с "червените" е минимален. Нападателят продължава да лекува травмата, която го мъчи от няколко месеца. Дълго време той игра на обезболяващи инжекции,

Уейн Рууни отново загази. Нападателят на "ДС Юнайтед" беше изловен да влиза в асансьор на хотел с жена в 05,30 ч. сутринта след 7-часово парти с други играчи. Това се случи след загубата на неговия тим от "Ванкувър" с 0:1. 33-годишният бивш национал на Англия едва спаси брака си на няколко пъти, след като в медиите се появиха доказателства за