Окончателно! Парламентът отмени по-високите данъци за курортните жилища

https://www.24chasa.bg/novini/article/7420678 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

С промените ставката се уеднаквява с всички други населени места

Надвнесените досега суми ще се възстановяват или приспадат от други задължения

Собствениците на жилища в курортите няма да плащат по-висок данък. Това решиха депутатите с окончателно приети промени в Закона за местните данъци и такси.

С промените се предлага да се уеднакви ставката за всички жилищни имоти, независимо от тяхното местонахождение. Данъкът за 2019 г. е между 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка, в зависимост от това какво е гласувал местният общински съвет.

Промените бяха внесени от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и още 2-ма нейни колеги от ГЕРБ, близо 10 дни след решение на Конституционния съд, с което се обявяват за противоконституционни текстове в Закона за местните данъци и такси, приети в края на ноември 2018 г. С тях жилищата, включени в списъка на курортите в България, когато не са основно жилище, не са дадени под наем или не са регистрирани като места за настаняване, да се облагат с от 4,5 до 7 на хиляда върху данъчната оценка.

В програмата на пленарното заседание законопроектът беше включен за първо гласуване, но шефката на бюджетната комисия призова депутатите да го гласуват и на второ, за да могат да влязат в сила възможно най-скоро, защото от днес депутатите ще почиват до 9 май.

"Изключително важно е за жителите над 106 български общини, включени в списъка на националните курорти. Затова се налага днес - бързо и спешно да приемем тези разпоредби, за да кажем, че тази отмяна на Конституционния съд важи от 1 януари 2019 г. и общините следва служебно да преизчислят данъка на засегнатите хора", подчерта Стоянова.

Стоянова обясни, че има 2 начина хората, които вече са платили, да получат обратно надвнесените суми. "Трябва служебно да получат съобщение за новия - намален размер от общините. Но по реда на данъчно-осигурителния процесуален кодекс те могат веднага да отидат до съответната община и да заявят - дали искат тя да им бъде възстановена по банков път или да им бъде приспадната от предстоящи задължения", уточни тя.

Депутатката от ГЕРБ акцентира, че ако не бяха измененията в Закона за местните данъци и такси, а беше в сила единствено решението на Конституционният съд, само платилите след излизането на решението, щяха да могат да възвърнат надвнесеното.

Стоянова обясни, че има 2 начина хората, които вече са платили, да получат обратно надвнесените суми. "Трябва служебно да получат съобщение за новия - намален размер от общините. Но по реда на данъчно-осигурителния процесуален кодекс те могат веднага да отидат до съответната община и да заявят - дали искат тя да им бъде възстановена по банков път или да им бъде приспадната от предстоящи задължения", уточни тя.

Конституционният съд мотивира решението си, като посочи, че в списъка, приеман с решение на Министерския съвет, могат да бъдат включени или изключени курорти по неясни критерии. Делото в съда бе по искане на президента Румен Радев, който наложи вето на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, с чиито преходни и заключителни разпоредби през ноември 2018 г. бе променен Закона за местните данъци и такси. Тогава парламентът отхвърли ветото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата