България изнася за Китай 40 тона шафранови луковици през 2019-а

https://www.24chasa.bg/novini/article/7421146 www.24chasa.bg
Снимки: Министерство на земеделието, храните и горите

През 2019 г. се предвижда от България за Китай да бъдат изнесени 40 тона шафранови луковици, за следващата година 200 тона, а през 2021 г. 400 тона. Общата стойност на шафрановия минзухар, който ще бъде експортиран за Китайската народна република /КНР/, възлиза на 6,5 млн. евро.

Това е съобщил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на срещата си с Дун Сяоцзюн, извънреден и пълномощен посланик на КНР, предадоха от МЗХГ.

По думите на министъра това предвижда тригодишният план за развитие на шафран в България за периода 2019-2021 г., изработен след подписаното тристранно споразумение между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от централна и източна Европа, Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти и "Джъцзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко" ООД.

В действие е работата по изграждането на първия Демонстрационен парк в подкрепа на сътрудничеството със селскостопански стоки по инициативата 16+1 между Китай и страните от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ край Пловдив. Целта на парка е да подпомага търговията със земеделски стоки, както и организирането на изложби, обучения, конференции и семинари за земеделските и хранителните предприятия.

"В работата по експозиционния парк за сътрудничество са взели участие около 20 китайски предприятия с инвестиции за 60 млн. евро", е обяснил посланик Сяоцзюн. В проекта участват също и Аграрен университет гр. Пловдив, земеделска кооперация "Единство", като общите обработваеми площи възлизат на 17 000 декара. Според него, селското стопанство е един от най-блестящите акценти в сътрудничеството между България и Китай.

От МЗХГ напомнят, че на 12 април т.г. в Дубровник, в рамките на Осмата среща на държавните и правителствени ръководители на КНР и страните от ЦИЕ, министър Порожанов и министърът на Генералната митническа администрация на Китай Ни Юефън подписаха протокол за санитарните и фитосанитарните изисквания за износ на български шрот от слънчогледово семе.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.