До 30 април българите в чужбина могат да подават заявление за гласуване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7421309 www.24chasa.bg
Александър Андреев Снимка: Румяна Тонева (Архив)

Заявление за гласуване в чужбина за европейските избори на 26 май ще може да се подава до 30 април. Това заяви днес пред журналисти говорителят на ЦИК Александър Андреев.

318 ще са общо участниците в тазгодишните избори. За миналата година те са били 313, обясни още Андреев. И припомни, че вчера официално бе изтеглен жребият за номерата, под които ще се явят партиите, коалициите и независимите участници в бюлетината.

Досега общо 20 жалби и пет сигнала са постъпили в ЦИК. Един от сигналите пък е бил свързан със злоупотреба с лични данни. Той обаче е препратен към Комисията за защита на личните данни, допълни Андреев.

Машинно гласуване пък ще има във всички райони на страната. Секциите вече са определени с решение на ЦИК, което ще бъде публикувано на сайта на комисията в 140 стр. Срокът за доставка на машините в България е до 10 май, а за инсталирането на софтуерите - от 11 до 15 май. Крайният срок за доставката им в секциите е 25 май.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да пазим учителя!

    Днес е първият учебен ден. По традиция учениците от всички класове във всяко школо тържествено изпращат първолаците към класната стая. Но заедно с това ритуал трябва да има и за техните учители - онези, които им дават знанията и уменията, с които ще прекрачат прага на пълнолетието си след години. Трябва да стискаме палци на тези съвременни
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,