До 30 април българите в чужбина могат да подават заявление за гласуване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7421309 www.24chasa.bg
Александър Андреев Снимка: Румяна Тонева (Архив)

Заявление за гласуване в чужбина за европейските избори на 26 май ще може да се подава до 30 април. Това заяви днес пред журналисти говорителят на ЦИК Александър Андреев.

318 ще са общо участниците в тазгодишните избори. За миналата година те са били 313, обясни още Андреев. И припомни, че вчера официално бе изтеглен жребият за номерата, под които ще се явят партиите, коалициите и независимите участници в бюлетината.

Досега общо 20 жалби и пет сигнала са постъпили в ЦИК. Един от сигналите пък е бил свързан със злоупотреба с лични данни. Той обаче е препратен към Комисията за защита на личните данни, допълни Андреев.

Машинно гласуване пък ще има във всички райони на страната. Секциите вече са определени с решение на ЦИК, което ще бъде публикувано на сайта на комисията в 140 стр. Срокът за доставка на машините в България е до 10 май, а за инсталирането на софтуерите - от 11 до 15 май. Крайният срок за доставката им в секциите е 25 май.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Реформа трябва, и то в полза на пациентите

    Реформа в здравеопазването трябва, и то в полза на пациентите. Защото всяка година се отделят все повече пари за здраве, но здравната каса продължава да се източва доста сполучливо, а тарикати са превърнали някои болници в печелившо бизнес начинание. От което на болните не им става по-добре, тъй като невинаги получават адекватно лечение,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в