Бъдещата императорска двойка предлага нещо ново на Япония

https://www.24chasa.bg/novini/article/7421558 www.24chasa.bg
Принц Нарухито, император Акихито, Масако Овада и императрица Мичико СНИМКА: Ройтерс

Престолонаследникът на Япония принц Нарухито и съпругата му Масако ще бъдат императорска двойка пионер в много отношения: университетско образование, владеене на чужди езици и дългогодишен опит от пребиваване в чужбина, по време на което Нарухито дори е перял сам дрехите си.

Докато двамата се готвят да изградят своите образи като император и императрица на Япония, има големи надежди, че те едновременно ще придадат на институцията по-международен характер и ще я направят по-близка до живота на обикновените японци.

"Мисля, че за това най-ново поколение членове на императорското семейство има възможности да застане зад каузи с малко по-широк обхват", каза Шихоко Гото, анализатор от Центъра "Уилсън", споменавайки дипломатическата кариера на 55-годишната Масако. "Те имат уникален жизнен опит и смятам, че имат интерес, а и набор от умения, да бъдат по-ангажирани", добави тя, отбелязвайки колко далеч е стигнало императорското семейство след Втората световна война, когато император Хирохито е бил възприеман като бог. Император Акихито и императрица Мичико се обръщаха към обикновените хора, по-специално за да ги утешават след бедствия.

Абдикацията на Акихито - първата от близо 200 години - разпали дискусия дали това е правилният подход. "Имаше два ясни възгледа. Единият е, че императорът трябва да бъде активен и да общува с хората, а другият - че единственото нещо, което той трябва да прави, е да се моли", каза бивш служител на императорското домакинство. "Но предвид бъдещето не мисля, че имаме двата варианта. Император, който просто съществува, не може да спечели доверието и симпатиите на народа", заяви той.

Въпреки че 59-годишният Нарухито възнамерява да продължи делото на своите родители, той казва също, че монархията трябва да се приспособява. Според наблюдатели това може да означава да говори повече и да протяга ръка към повече хора, за да повиши стойността на семейството като част от японската идентичност.

"Предвид епохата, в която живеем, императорското семейство трябва да използва неща като социалните мрежи, за да изразява своето мнение до известна степен", заяви Рика Каяма, психиатър и автор на книга за жените от императорското семейство. "Ако не с думи, то със снимки в "Инстаграм"", добави тя и отбеляза, че в чужбина Нарухито е позирал за селфита с минувачи, а Масако по-конкретно може да има какво да каже. Продължителната борба на Масако с това, което придворни наричат "психическо разстройство, водещи до проблеми с адаптацията", се помни от всички, главно защото това я държа далеч от очите на обществеността близо десетилетие. За разлика от нея Мичико често е определяна като "безупречна" в своята отдаденост.

"Когато Масако посети жертви на бедствия, те ще доловят, че тя е минала през труден период като тях", каза Хидея Каваниши, доцент по история в Университета на Нагоя. По думите му "те ще изпитват по-силни чувства от благодарността към императрица Мичико; това ще бъде чувство на симпатия. (Масако) ще изглежда по-близка".

В посланията си за рождени дени Масако често изразява загриженост за бедните и проблемните деца. Това навежда на мисълта, че тя ще преследва именно тези каузи.

Нарухито, който е изучавал речния транспорт през Средновековието, се интересува от водни въпроси и консервация. Той е намеквал, че може да се заеме и с промените в климата.

"Това отговаря на неговите интереси, на националните интереси, а също и на международните интереси. Има много въпроси като тези. . . Те разполагат с уникална платформа, която може наистина да използват", каза Гото. "Неща като околната среда или установяването на международни контакти с цел по-добро разбирателство и диалог във време, когато светът става късоглед и тесногръд", добави тя.

Ще е нужно обаче време в неохотната към промени Япония. "Дори сегашният император и императрица бяха много критикувани в началото. Например, когато Мичико коленичи, за да утеши хора и им взе ръцете, тя бе критикувана за накърняване на авторитета на императора", каза Каваниши. "Така че (бъдещите монарси) трябва постепенно да оставят своя отпечатък върху нещата. Те ще променят нещо, ще чакат и след това отново ще променят", заключи той.

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.