Напук на прогнозите, ипотеките продължават да поевтиняват

https://www.24chasa.bg/novini/article/7421935 www.24chasa.bg
Повечето прогнози м.г. сочеха, че през 2019 г. заемите за жилища ще започнат да се повишават. Последните данни обаче показват, че това е по-вероятно да се случи чак към края на годината.

Потребителските заеми и парите, теглени през кредитни карти поскъпват

Ипотечните заеми продължават да поевтиняват въпреки прогнозите за повишение на лихвите, показват данните на БНБ за март.

При жилищните кредити в левове лихвеният процент за март е спаднал с 0,38 пункта до 3,19% в сравнение с март 2018 г., а по договорените в евро заеми понижението е с 0,28 пункта до 3,58%. Само за месец - в сравнение с февруари, понижението при левовите ипотеки е с 0,07 пункта, а при тези в евро е още по-голямо - с 0,12 пункта.

Годишният процент на разходите по ипотеките също намалява. За една година - с 0,41 пункта до 3,54%, ако заемът е отпуснат в левове, и с 0,25 пункта до 3,98%, ако ще се изплаща в евро.

Повечето прогнози от миналата година сочеха движение на лихвите нагоре. Наскоро обаче ЕЦБ остави лихвите непроменени, което означава, че и у нас повечето трезори ще спазят посоката, най-вероятно поне до края на 2019 г.

Засега поевтиняването или запазването на същото ниво на лихвите се отнася главно за ипотечните кредити. Посоката на движение при потребителските е точно обратната още от октомври 2018 г., когато започнаха да поскъпват.

Тенденцията се е запазила и през март т.г., когато лихвите по тях са се повишили в сравнение с март 2018 г. с 0,26 пункта до 8,07%. Поевтиняват само потребителските заеми, отпуснати в евро - с 0,05 пункта до 4,46%. Заради курсовите разлики обаче те са изгодни само за онези, които получават регулярни доходи в евро.

Поскъпването продължава и при заемите чрез кредитни карти - лихвите при тях извън гратисния период са с 1,17 пункта по-високи в сравнение с миналия март и вече достигат 17,52%.

Лихвените тенденции при кредитите за бизнеса са разнопосочни. През март 2019 г. средният лихвен процент по заемите до 1 млн. евро, но договорени в левове, се е увеличил спрямо март 2018 г. с 0,04 пункта до 4,08%. При големите заеми - над 1 млн. евро, договорени в левове, се е понижил с 0,80 пункта до 3%.

Понижение на лихвите има и при депозитите. При левовите с договорен матуритет през март 2019 г. лихвите са с 0,05 пункта по-ниски в сравнение с март 2018 г. и доходността от тези спестявания е 0,06%, т.е. близо четири пъти под инфлацията. Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове и в евро се запазват близо до нивата, достигнати през март 2018 г., съответно 0,06 и 0,08%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Носителят на "Златната топка" Лука Модрич няма да влезе в надпреварата за трофея тази година. Това стана ясно, след като "Франс Футбол" обяви номинираните за 2019 година. Те са 30 на брой. Сегашният носител на трофея не попада сред тях за първи път в историята, откакто съществува системата със номинации

По всички модни правила е облечена моделката Глория Петкова, видя "България Днес". Красавицата заложи на бели ботуши с дебел ток въпреки горещото време последните дни и ултракъс минижуп за представянето на книга. Въпреки че белите ботуши отдавна са отживелица, в последно време родният хайлайф прибягва към тях, като се придържа към максимата,

Това Део ли е? Не... абе, май е той. Така се обръщаха с камерите на телефоните си столичани зад актьора Иван Бърнев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата се разходи като брат близнак на водещия Део из столичните улици и събра очите на феновете, които едва го разпознаха. Досущ копие на певеца водещ Деян Славчев с кислородно руси