Напук на прогнозите, ипотеките продължават да поевтиняват

https://www.24chasa.bg/novini/article/7421935 www.24chasa.bg
Повечето прогнози м.г. сочеха, че през 2019 г. заемите за жилища ще започнат да се повишават. Последните данни обаче показват, че това е по-вероятно да се случи чак към края на годината.

Потребителските заеми и парите, теглени през кредитни карти поскъпват

Ипотечните заеми продължават да поевтиняват въпреки прогнозите за повишение на лихвите, показват данните на БНБ за март.

При жилищните кредити в левове лихвеният процент за март е спаднал с 0,38 пункта до 3,19% в сравнение с март 2018 г., а по договорените в евро заеми понижението е с 0,28 пункта до 3,58%. Само за месец - в сравнение с февруари, понижението при левовите ипотеки е с 0,07 пункта, а при тези в евро е още по-голямо - с 0,12 пункта.

Годишният процент на разходите по ипотеките също намалява. За една година - с 0,41 пункта до 3,54%, ако заемът е отпуснат в левове, и с 0,25 пункта до 3,98%, ако ще се изплаща в евро.

Повечето прогнози от миналата година сочеха движение на лихвите нагоре. Наскоро обаче ЕЦБ остави лихвите непроменени, което означава, че и у нас повечето трезори ще спазят посоката, най-вероятно поне до края на 2019 г.

Засега поевтиняването или запазването на същото ниво на лихвите се отнася главно за ипотечните кредити. Посоката на движение при потребителските е точно обратната още от октомври 2018 г., когато започнаха да поскъпват.

Тенденцията се е запазила и през март т.г., когато лихвите по тях са се повишили в сравнение с март 2018 г. с 0,26 пункта до 8,07%. Поевтиняват само потребителските заеми, отпуснати в евро - с 0,05 пункта до 4,46%. Заради курсовите разлики обаче те са изгодни само за онези, които получават регулярни доходи в евро.

Поскъпването продължава и при заемите чрез кредитни карти - лихвите при тях извън гратисния период са с 1,17 пункта по-високи в сравнение с миналия март и вече достигат 17,52%.

Лихвените тенденции при кредитите за бизнеса са разнопосочни. През март 2019 г. средният лихвен процент по заемите до 1 млн. евро, но договорени в левове, се е увеличил спрямо март 2018 г. с 0,04 пункта до 4,08%. При големите заеми - над 1 млн. евро, договорени в левове, се е понижил с 0,80 пункта до 3%.

Понижение на лихвите има и при депозитите. При левовите с договорен матуритет през март 2019 г. лихвите са с 0,05 пункта по-ниски в сравнение с март 2018 г. и доходността от тези спестявания е 0,06%, т.е. близо четири пъти под инфлацията. Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове и в евро се запазват близо до нивата, достигнати през март 2018 г., съответно 0,06 и 0,08%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия