ЕС: Рязък спад на непридружените непълнолетни кандидати за убежище през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7423024 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Броят на непридружените непълнолетни кандидати за убежище в ЕС е бил около 19 700 за 2018 г. или с около една трета по-малко в сравнение с 2017 г. Това съобщи днес европейската статистическа служба Евростат, цитирана от ДПА.

Данните бележат спад за трета поредна година и се доближават до равнищата отпреди 2015 г. и отпреди миграционната вълна към Европа от Близкия изток и Африка. През 2014 г. тази група е била общо около 23 100 души, след което през 2015 г. непридружените непълнолетни кандидати за убежище се увеличават до 95 200, предаде БТА.

От общия брой за 2018 г. 86 процента са от мъжки пол, а около три четвърти са на възраст под 16-17 години, посочи Евростат. Най-често срещаните страни на произход са Афганистан, Еритрея, Пакистан и Сирия.

Държавите от ЕС, които са най-чести дестинации, са Германия (4100) и Италия (3900), посочват ДПО и Кипърската информационна агенция.

Тази група на непридружавани непълнолетни - определението за чиито представители е лице под 18-годишна възраст без надзор на отговорно възрастно лице - съставлява около 10 процента от всички кандидати за убежище под 18-годишна възраст, допълва ДПА.

Най-големият дял на непридружавани непълнолетни сред всички непълнолетни кандидати за убежище през 2018 г. е бил отчетен в Словения (70 процента) и България (57 процента), следвани от Обединеното кралство (31 процента), Румъния (25 процента), Кипър (24 процента), Дания, Холандия и Словакия (всичките по 22 процента), посочва Кипърската информационна агенция.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември