Родителите взели 553 378 дни болнични, за да гледат децата

https://www.24chasa.bg/novini/article/7423030 www.24chasa.bg
Родителите вземат все повече болнични, за да гледат децата си.

Едва 12 хил. мъже се грижили за роднини

Българите са ползвали 553 378 дни болнични, за да гледат болните си деца или близки през миналата година. Това показва анализ на Националния осигурителен институт (НОИ).

Държавата е

платила близо

17 млн. лв. на

104 хил. души,

за да си гледат вкъщи болните деца. Сметките показват, че всеки от тях е ползвал средно по 5 дни за грижи. Средното обезщетение на ден пък е било 33,45 лв.

По-често грижите се поемат от жените, като едва 12 840 мъже са взели болнични, за да се грижат за близките си. Жените са били седем пъти повече - 91 772.

Болничните за близки през 2018 г. са се увеличили с 59 884 дни в сравнение с предходната година.

През миналата година българите са ползвали болнични за 17 594 959 дни. За тях държавата е изплатила 549 240 556 лв.

Средно болните са получавали 198,86 лв., като на ден обезщетението излиза 31,22 лв.

Като цяло през 2018 г.

болничните са

били с близо

500 хил. дни

повече

спрямо предходната година. С над 50 млн. лв. повече са и изплатените пари, показва справката.

Най-много са боледували хората над 65 г., като те са ползвали 941 хил. дни. Средно на ден техният болничен е излизал 27,17 лв.

Най-високото обезщетение от 33,17 лв. дневно пък вземат хората на 38 г. Те са имали 363 хил. изплатени дни.

Жените боледуват по-често от мъжете, но получават по-ниско обезщетение заради по-ниските си доходи.

499 хил. души са ползвали първичен болничен лист, после близо половината от тях са го продължили. 473 обезщетения са били платени заради болни зъби.

Най-болнави

са били в София,

като броят на обезщетенията стига близо 807 хил. Почти 3 пъти по-малко са болничните в Пловдив. А едва 23 088 са в Силистра.

Според експертите броят на болничните у нас се вдига заради застаряващото население и лошото здравословно състояние на нацията.

Работодателите обаче всяка година алармират за все повече фалшиви болнични, като около празниците те се вдигат с близо 30%. Сметките на експерти показват, че бизнесът губи около 170 млн. лв. всяка година от болнични листове.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата