Нарухито сяда на трона в Япония с надежди за “прекрасна хармония”

https://www.24chasa.bg/novini/article/7423153 www.24chasa.bg
Японският император Акихито сдава трона на сина си принц Нарухито на 1 май. Вдясно е императрица Мичико, а в бяло е съпругата на престолонаследника - принцеса Масако. СНИМКА: РОЙТЕРС

Епохата на 126-ия император на най-старата монархия в света ще се нарича рейва - закон и ред

В полунощ на 1 май Япония ще се сбогува с епохата хейсей и със сядането на Нарухито на трона ще навлезе в нов период – рейва.

Името е известно от близо месец – на 1 април правителството тържествено нарече така ерата на новия император, след като баща му, 85-годишният Акихито, реши да се оттегли и стана първият абдикирал японски монарх от 200 години насам.

Именуването на годините, през които управлява един микадо (старинната титла на императора), е древна традиция в Страната на изгряващото слънце. Казва се генго, има и символичен, и практически смисъл, влияе върху настроенията и нагласите на народа, отбелязва се на монети, календари, вестници и официални документи. Новата ера е не само календарна, говори и за типичните черти на времето си също както “викторианската епоха”, или “поколението на 60-те” за западния свят. В Япония например използват израза “децата хейсей”.

Рейва има няколко значения, специалистите я разчитат като “прекрасна хармония”, “радостно съгласие и мир”, но и като “ред”, “закон” и “команда”. Затова и тълкуванията са различни. Изписва се с два китайски йероглифа, много от които се използват в комбинация с японската писменост. Китайското влияние върху японската култура е от векове. Сега

за първи път

думата се взема от

японската, а не

от китайската

литература

Тя е избрана от антологията Маниошу – японска поетична сбирка от VIII век, която възпява напъпилите сливови дръвчета след люта зима.

“Новата епоха рейва въплъщава дългогодишната история на императорското семейство, стабилността на държавата и щастието на народа - обяви премиерът Шиндзо Абе. – Като красивите сливови цветове, възвестяващи пролетта, всеки японец може да отгледа своя цвят на надеждата за утрешния ден”, каза той.

Но според коментатори фактът, че за първи път името е с японски произход и значи също “ред” и “заповед”, отразява шовинистичните нагласи на дясното правителство, което подкрепя национализма и засилването на военната мощ на Токио, пише “Ню Йорк таймс”.

Макар че названието на епохата бележи управлението на монарха, той няма пръст в избора му. Определя го правителството по съвет на 9-има експерти по история, литература, китайски класически текстове и други специалисти. Техните личности по принцип остават скрити, но този път се разбра, че сред консултантите са нобелистът – изследовател на стволовите клетки, Шиния Яманака и писателката Марико Хаяши.

Изборът е сложен

и тайнствен

За да се запази секретът на дискусиите, участниците в тях са задължени да изключат телефоните си и да останат затворени в кабинета на премиера до обявяването на името, което ще носи новата епоха.

В миналото названията на ерите са се сменяли не само със всеки микадо, но и след важни исторически и обществени промени и природни катаклизми. Името на периода ансей на император Комей (1846 - 1867 г.) например е избрано след опустошителни бедствия и пожар в двореца. То означава “спокойно управление” и е било призвано да извести настъпването на нов мирен период.

Имената на епохите имат и политически подтекст. Ерата шоуа на дядото на Нарухито – Хирохито (1926-1989), се превежда като “сияйна Япония” и обхваща времето на японския милитаризъм, когато имперските войски под знамето на изгряващото слънце воюват със съседите си. Затова периодът е известен и като шоуа национализъм. Парадоксално шоуа означава още “бляскав мир и хармония”, а страната се впуска в пагубни битки и търпи пълно поражение през Втората световна война.

Щом новият властелин, 59-годишният Нарухито, стане 126-и император на най-старата действаща монархия в света, приключва ерата на баща му хейсей, превеждана като “повсеместен мир”. Акихито се хвали, че тя е преминала без войни и страната се е радвала на спокойствие и разбирателство. Но тази ера е белязана и с икономическа стагнация, спекулативен бум, гибелни земетресения, цунами, ядрени аварии, припомнят наблюдателите.

Япония е уникална смесица между технологичен напредък и следвани с известен наивитет поверия, древни традиции, стари ритуали. Докато от “генго” лъха духът на шогуни, самураи и ронини, институциите и бизнесът очакват името на новата ера да създаде трудности с високите технологии, каквито компютрите преживяха с настъпването на 2000 година. “Майкрософт” предупреди, че

за софтуера в

страната, а и по

света може да

настъпят проблеми,

защото отбелязването на всяка календарна година включва и името на епохата. Японците я изписват така върху документи - 2018 г. например бе хейсей 30, тоест 30 години от началото на тази ера.

За да се избегнaт грешките и бъркотията, експерти препоръчаха името да е лесно за писане и четене, да е от два йероглифа и да не започва с X, С, Т или М – първите букви на предишните четири епохи – хейсей, шоуа, тайшо и мейджи.

Но хората в страната по-малко се вълнуват от тази беда и повече от посланието, което носи новата епоха, която свързват с личната си съдба.

248-ият “генго” бе предшестван от масова еуфория, в молове, балнеокурорти, хотели и по квартали организираха кампании за предсказване на името, социалните медии преливаха от предположения. Един от популярните варианти бе анкю (траен мир), но по традиция се избират най-малко очакваните.

При обявяването на новото име ликуващи тълпи се блъскаха за вестници и изписани с него сувенири, имаше ранени.

Системата генго е въведена в Китай през 140 г. пр. Хр. и през 645 г. е заимствана от японския император Котоку. Някои японски властелини са я сменяли и насред управлението си след размирици, войни или природни бедствия, за да отбележат ново начало.

В модерна Япония името на периодите се променя само с новия император, но идеята за поврат към по-добро все още е важна част от тази смяна. Когато седне на Трона на хризантемата,

от император

Нарухито се очаква

да загърби периода

на бедствия

и финансови кризи и да сложи свежо начало с нови възможности за младите. Поне така се надяват много японци, тълкувайки името рейва. Страната ще се радва на световни изяви – през 2020 г. там предстоят летни олимпийски игри, а през 2025 г. – изложение “Експо” в Осака.

Но други не си правят илюзии – според тях е неизбежно населението да продължи да застарява, раждаемостта да спада и да зейне още по-голяма пропаст между бедни и богати.