София, Букурещ или Атина - къде е най-евтино да се изкарат почивните дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7423165 www.24chasa.bg

 Около 62 хиляди са румънските туристи, които са направили резервации в български хотели за времето на великденските празници, като по-голямата част от тях ще посетят предимно Северното черноморие. В същото време най-малко 130 хил. българи са приготвили или вече са отпътували за съседни страни, най-много в Гърция, но също и в Турция, Сърбия и Македония. Тези сметки са направени от Института за оценки и анализи в туризма.

Заедно с българите, които ще гостуват на роднини и близки в други градове от страната, броят на пътуващите българи е около 150 хил. Пътуванията тази година са улеснени от факта, че Великден и Гергьовден са много близо и немалко хора си вземат по няколко почивни дни и ги сливат в един по-дълъг отпуск. Най-често посещаваните от българи градове у нас са София, Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново.

Сметките на института показват, че средната цена на туристическите пакети само за великденските празници е около 250 лв., като включват транспорт, нощувка и храна. По-скъпите достигат и до 700-800 лв. на човек.

Чуждите гости посещават най-често морето, като това традиционно се отнася за румънците, които от години насам са първите посетители на курортите на север от Варна. Отворените бази по Северното Черноморие в момента обаче са само около 30, останалите отварят в средата на май.

Българската столица е най-изгодна откъм ресторанти, румънската е по-доброто място за пазаруване на хранителни стоки

Инфлацията в България от ноември, когато беше достигнала пиковите си нива до 3%, се покачва сравнително леко, но нарежда страната в челните 10 места по увеличение в Европейския съюз по данни на Евростат.

Въпреки това в някои отношения е по-евтино да се живее в София, отколкото примерно в Букурещ. Според данните на Евростат първенецът в ЕС по инфлация за трите месеца от началото на годината е Румъния.

В разгара на великденските почивни дни хората, решили да си почиват извън дома, се насочват към по-близки дестинации като Гърция, която е сред предпочитаните за българските туристи. От няколко години насам румънските туристи също се ориентират към близки държави и се превръщат в едни от най-многобройните посетители на България.

В коя от трите столици почивката би струвала по-евтино? Това реши да провери “24 часа” и направи сравнение по данни на numbeo.com.

Ако сте тръгнали рано към Букурещ и с пристигането решите да обядвате, едно хапване в нескъп ресторант ще струва 12,32 лв. В София едно такова хранене ще бъде 11 лв. С най-много средства трябва да тръгнете за Атина - обяд там ще е с 95% по-скъп от София - 21,49 лв.

Най-голяма разлика в цените се отчита в ресторантите при бутилка от 330 мл вода

в София тя

струва 1,11 лв.,

а в Букурещ -

2,35 лв.,

което над 111% разлика. Най-евтино ще е да си купите вода от Атина - там е 98 ст.

Ако решите да пиете капучино в Букурещ отново ще ви струва повече - с 54%, отколкото в българската столица, като там чаша ароматно кафе е 3,66 лв., докато в София е 2,37 лв. Най-висока цена ще платите, ако го пиете в Атина, където цената над двойно по-голяма - 5,83 лв.

За по-късните часове на деня, когато напитките са алкохолни, ще ви струва най-евтино да сте в София. В българската столица половин литър местна бира се продава за 2,50 лв., което е над 3 пъти по-евтино от Атина - 7,82 лв., а в Букурещ - 3,29 лв. Ако сте любител на вносната бира, в Гърция това удоволствие ще ви струва 7,82 лв., или 133% по-скъпо, отколкото в България - 3,35 лв. В Букурещ разликата в цената със София е дори под лев - 4,11 лв.

Цените в заведенията в Букурещ са с 12,5% по-високи от тези, платени от софиянци, а

в Атина цените в

ресторантите са с

82,7% по-високи

от тези в София

При желание на туристите да не посещават заведения, а да хапват нещо сготвено - цените в супермаркетите в Букурещ са определено за предпочитане - те са по-ниски със 7,25% от тези в България. Ако сте решили да се отправите към слънчева Гърция, дори и в магазините за хранителни стоки е по-скъпо, отколкото в София, с 33,8%. Според данните на numbeo един бял хляб в София се продава средно за 1,05 лв., в румънската столица е 1,06 лв., а в Атина - 1,58 лв.

В Букурещ по-ниски са и цените на основните хранителни стоки, сравнени с тези в София. Млякото е с 5% по-евтино в румънската столица, оризът - с 3%, местното им сирене - с 14%, пилешките обезкостени гърди са 13% по-евтини от тези в София, а говеждото с 16%.

Единствените стоки, които са

по-евтини в

София, са

алкохол

и цигари

Кутия с 20 цигари “Марлборо” у нас е 5,55 лв., а в Букурещ - 7,39 лв. Софиянци плащат и с 8,8% по-евтино за местна бира и 5,4% по-малко за вносна от жителите на румънската столица. В Гърция всички тези стоки са на най-високите нива от трите държави.

Туристите в Букурещ също биха платили и по-малко за градски транспорт - еднопосочен билет струва 58 ст. спрямо 1,60 лв. в българската столица. В Гърция придвижването с градски транспорт е 2,74 лв.

При придвижване с личен автомобил София е най-добра като цена за зареждане на колата. Литър бензин в българската столица е 2,20 лв., а в Букурещ - 2,27 лв. Най-добре е, ако сте се отправили към Гърция, да напълните резервоара догоре, защото там литър гориво е 3,04 лв.

Според данните месечната заплата в София е 1329 лв., а средно на един столичанин без разходи за наем са му нужни 881 лв.

Ако сте решили да се местите в Букурещ, средно на месец за покриване на разходи, но без наем са нужни 850 лв., а средната заплата там е 1228 лв.

В гръцката столица отново трябват най-много средства, за да си покриеш разходите - 1216 лв. при средна заплата 1490 лв.

Оказва се, че в България при тези средни изчисления може да се спестят най-много средства - 448 лв. Докато в Букурещ са 378 лв., а в Атина е най-малко - 274 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.