7 неща, които не знаем за Христос

https://www.24chasa.bg/novini/article/7424692 www.24chasa.bg
За разлика от рождения му ден времето на смъртта на Исус е посочено точно.

Идва Възкресение и отново за Исус Христос се пише и говори много. По екраните излезе последният посветен на него филм “Синът Божи”. Нови книги претендират, че разкриват тайни за житието му и разказват “истинската му история”. Или доказват, че той никога не е съществувал.

Но с тях трябва да се внимава, повечето са чиста спекулация, казва пред Си Ен Ен Джеймс Мартин, йезуитски свещеник, редактор на католическото списание “Америка” и автор на новоизлязлата книга “Земният живот на Исус”.

Отец Джеймс и други американски богослови и учени са изследвали евангелията и исторически и археологически артефакти, за да докажат, че след 2000 години все още има неизвестни или малко познати факти за живота на Божия син.

1. Роден е в неизвестен затънтен край

Свещеният Назарет невинаги е бил покрит с днешата слава.

Почти всички съвременни археолози са единодушни, че по времето на Исус градчето е имало 200 до 400 жители. Селището не се споменава никъде в Стария завет или Талмуда, където са изредени десетки други съседни градове.

В Новия завет градът дори е взет на подбив. В евангелието на Йоан мъж на име Натанаил чува, че месията е Исус от Назарет, и възкликва: “От Назарет може ли да излезе нещо добро?” Нескрито е презрението му към това затънтено западнало място.

2. Имал е съпруга

Късче от овехтял папирус, наречено “Евангелието на Христовата съпруга”, бе изследвано от специалисти, които наскоро обявиха, че мастилото и папирусът са древни, а не умел фалшификат.

Парченцето с размери 4 на 8 см бе открито през 2012 г. от историчката от Харвард Карен Л. Кинг и вдигна шум в научните среди, които предположиха, че е подправено. Там се четат думите: “Исус им каза: Жена ми…”, а по-нататък “Тя е годна да бъде мой ученик”.

Екип специалисти от Колумбийския, Харвардския и Масачузетския университет анализираха документа с най-съвременна техника и около Цветница публикуваха заключението, че ръкописът е от IV-VIII век. Той доказва, че според ранните християни Спасителя е имал съпруга.

3. Не е бил изначално всезнаещ

Това е парлив теоложки въпрос. Ако Исус е бог, не трябва ли да знае всичко? Наистина, Той е предрекъл своята смърт и възкресение. Но е имал човешко съзнание и следователно, за да знае нещата, е трябвало да ги научи.

В Евангелието на Лука се казва: “А Исус напредваше в мъдрост, в ръст и в благоволение пред Бога и човеците”. А щом е напредвал в мъдростта, значи се е учил. Иначе как ще напредва в нещо, в което е съвършен?

В Евангелието на Марко Исус отказва да лекува дъщерята на една гъркиня с думите: “Нека първо се нахранят децата, защото не е редно да се взема хлябът от децата и да се хвърля на кученцата.”   А тя отговаря: “Да, Господарю, но нали кученцата под трапезата ядат трохите, падащи от малките деца.” Исус омеква и изцелява дъщеря ѝ. Научил е, че въздействието му се разпростира и върху неевреите.

4. Бил е як и здрав

Oт 12-годишен Исус е работил в Назарет като дърводелец. Когато проповядвал, насъбралите се викали: “Не е ли Той дърводелецът, Марииният син?”

Думата, използвана за Христос на гръцки, обаче е тектон. Обичайният ѝ превод наистина е дърводелец. Но днес учените я тълкуват по-скоро като общ работник. Тектоните изработвали врати, маси, шкафове, плугове. Но зидали и каменни стени, помагали при строителството на къщи. Работата била тежка, влачели трупи и камъни отдалеч из Галилея.

Исус не е дялкал замечтано парче дърво, когато му дойде вдъхновението, а почти две десетилетия, до 30-ата си година, е работил здраво, за което трябва яка физика.

5. Търсел е уединение

Евангелията често споменават, че Исус е усещал нужда да се оттегли от тълпите, дори от учениците си. И днес край Галилейското езеро, където Той е проповядвал, градчетата се редят едно след друго и почти се сливат. И е съвсем естествено, че екзалтираните тълпи са го “притискали”, както твърди Светото писание.

Край Капернаум на брега на Галилейското езеро, където Той среща първите си ученици, има дупка в скалите, известна като пещерата Еремос. Значението на думата от гръцки е пусто, уединено място, оттам идва и еремит – отшелник, пустинник.

В пещерата Исус е влизал сам, за да се моли. Дори и Божи син, той е усещал необходимост да се уедини и да разговаря с Баща си.

6. Не е желаел смъртта

В навечерието на гибелта му Исус плаче и се моли горещо в Гетсиманската градина. Той казва: “Отче, ако благоволиш, нека ме отмине тая чаша.” Това е искрена молба, отправена към баща. Той не иска да умре!

За разлика от някои богослови, според които Исус е желаел смъртта и се е домогвал до нея, тази молитва говори, че тя всъщност го е ужасявала. “Душата ми е прескръбна до смърт. Тъжен съм, защото чувствам, че ще умра”, признава той.

Но разбрал, че такава е волята на отца му, Божият син приема мъченическата си гибел на кръста.

7. Гибелта му на кръста е посочена с точност

Рождената дата на Исус 25 декември се оспорва от историци и евангелисти. Според някои тя е през март, според други – през септември. Но Библията сочи точно времето на смъртта му на кръста. Матей пише, че това е станало в петък през Пасха. В епохата на Христос само два петъка по време на Пасха пасват на описанието му – през 30-ата и през 33-ата година сл. Хр. Според Евангелието на Йоан Исус е починал на 14-ия ден от еврейския месец нисан, което днес се изчислява като 3 април 33 година. Тази дата намира потвърждение и в аналите за управлението на император Тиберий и прокуратора на Юдея Пилат Понтийски.

Времето на Христовата кончина има и друг ориентир – земетресение. Според Матей след смъртта му “земята се разтресе и скалите се разцепиха”. Учени са открили геоложки доказателства за трус в Израел между 26 и 36 г. Това може да обясни и “мрака, паднал над Йерусалим” след разпъването на кръста. Често прахоляк от силен земетръс помрачава небето. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България