"Булгартрансгаз": България трябва да има изградени интерконектори със съседките си

https://www.24chasa.bg/novini/article/7426724 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

За да се постигне диверсификация на източниците на доставки на природен газ, България трябва да има изградени интерконектори със съседните си страни. Това каза енергийният експерт Ясен Иванов от "Булгартрансгаз" по време на международния форум "Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG". Организатори са Институтът за енергийни изследвания във Вашингтон и Центърът за балкански и черноморски изследвания. Кръглата маса днес е на тема "Свободен пазар на природен газ в глобални и регионални перспективи - предизвикателства?". Той изтъкна, че изграждането на нужната инфраструктура ще осигури и работата на газовия хъб "Балкан".

Ясен Иванов посочи, че междусистемната газова връзка с Румъния /IBR/ е факт от 2016 г. Минималният капацитет на природен газ по тази връзка е 0,5 млрд. куб. метра годишно. На румънска територия трябва само да бъде изградена компресорна станция, за да се осигури високото налягане и ще обезпечи потока на природен газ от Румъния към България.

Интерконекторът на България със Сърбия трябва да заработи през май 2022 г. Минималният капацитет на проекта е 1,8 млрд. метра годишно. В рамките на проекта са планирани нови входни точки, добави експертът от "Булгартрансгаз".

Друг важен проект е интерконекторът на България с Гърция, коментира Иванов. През този маршрут ще може да се пренася и втечнен природен газ, допълни той. Освен това "Булгартрансгаз" работи по споразумение за увеличаване на капацитета на природен газ от Турция към България. "Така ще имаме допълнителен достъп до нови източници на доставки", добави Ясен Иванов.

Южният газов коридор е нов огромен маршрут, който ще способства за диверсификацията на газовия природен газ, заяви Иванов. Според него втечненият природен газ е нов източник, който ще повиши както конкурентоспособността, така и сигурността.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан