Ученици шият бални рокли за абитуриенти в неравностойно положение

https://www.24chasa.bg/novini/article/7428322 www.24chasa.bg
Учениците от столичната гимназия по облекло “Княгиня Мария Луиза” заедно с абитуриентите, на които са помогнали. СНИМКА: Личен архив

С благотворително ревю на 9 май събират средства за професионални курсове на завършващите

За трета поредна година абитуриенти в неравностойно положение ще имат красиви рокли и костюми за балната си вечер, а това благодарение на учениците от столичната професионална гимназия по облекло “Княгиня Мария Луиза”. Благотворителната инициатива се казва “Мечтаната дреха” и в нея се включват дванадесетокласници, ученици от по-долните класове на гимназията, а също и вече завършили ученици. До момента са

успели да помогнат

на 20 момчета и

момичета в

неравностойно

положение

Тази година в благотворителната кауза помагат най-много деца - над 30. “Всичко започна от училищен клуб по проект “Моят час”. Министерстото на образованието ни отпусна средства и ние решихме да ги използваме за благотворителност, като шием дрехи за социално слаби абитуриенти”, раказва София Панайотова. Тя е 12 клас в софийската гиназия по облекло и работи по една от роклите, които ще бъдат дарени. Тази година учениците ще ушият общо 4 рокли и ще подарят 2 костюма. Една от най-големите фирми за мъжки костюми осигурява облеклото и обувките за момчетата, защото в гимназията не разполагат с нужните машини за кроене и шиене. На 4 май младите мъже ще пробват костюми и обувки, а учениците от гимназията по облекло ще купят папийонки и ще подгънат панталоните.

“Две от момичетата, на които ще помогнем, са от нашата гимназия, други две са от фондация. Има деца, които се свързаха с нас, а ние също пишем до домове, като питаме дали тази година имат абитуриенти”, казва Моряна Филипова - също дванадесетокласничка от гимназия “Княгиня Мария Луиза”.

Работата по една рокля или гащеризон, който често се оказва по-предпочитаният тоалет за празничната вечер, отнема близо месец работа. Учениците

остават след часовете

в гимназията, за да

кроят и шият

След това правят проби с моделите си и ако се налага прекрояват. “Най-трудно ни е да разберем какво точно искат. Отначало са много притеснени и срамежливи. Съгласяват се с всяко наше предложение”, разказва София Панайотова. В последствие абитуриентите се отпускат и също дават идеи за “мечтаната дреха”. “ Става приятнйо, че започват свободно да разговарят с теб. Едната рокля, която сега шем е без ръкави, е тъмно синя, със сърцевидно деколте”, добавя София.

Добрината не приключва само до красивия тоалет за балната вечер. Учениците от столичната гимназия по облекло организират благотворително модно ревю. Тази година то е на 9 май от 18,30 часа в музея “Земята и хората”. Входът е е символичната сума от 5 лв. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати социално слабите абитуриенти в бъдещото им професионално реализиране. На ревюто учениците

представят свои

колекции дрехи,

канят млади български дизайнери, които да предаставят техни модели. “Представяме студенти от Националната художествена академия в специалност “Мода”. Модели ще са деца от нашата гимназия, също фирма “Визаж” ни спонсорира с 15 модели. Намерихме спосори за грим и прическа, а на входа ще има кутия, в която всеки гост ще може да дари колкото пожелае”, разказват София и Моряна.

Кетърингът, който са осигурили за ревюто е от кухня, в която работят социално слаби младежи. “Не ни спонсорират. Ние им плащаме храната”, отбелязва София Панайотова.

За двете години, в които са организирали благотворителното ревю, учениците са успели да финансират професионални курсове на 10 абитуриенти. “Плащали сме шофьорски курсове, фризьорски, кулинарни.

Купихме хладилник на

една млада майка

Тя точно завърши гимназия и ѝ се роди дете. Каза ни, че не иска да ѝ плащаме курс. Имаше нужда от хладилник и ние ѝ купихме. Помагаме с това, от което всеки има нужда”, разказва Моряна Панайотова. За момента гимназистите имат 300 лева, които са останали от миналогодишното благотворително ревю. С тях планират да закупят малки подаръци за гостите в плаготворителната модна вечер.

В знак на благодарност миналата година младите благодетели са поканени в президентството на изпращането на абитуриентите, на които са помогнали. “Румен Радев организира среща с децата от институции и ние отидохме, видяхме ги с дрехите, грим и прическа, снимахме се с тях”, казва Моряна Филипова.

Невинаги обаче добрите им намерения завършват с подобаващ резултат. Учениците са имали и проблеми със своите модели, на които се опитват да помогнат. “Едно от момичетата миналата година не си взе роклята. Отидохме на проба в дома, но се оказа, че е избягала оттам. Нейна приятелка ни препрати към цирк, който беше наблизо. Там работеше приятелят ѝ. Търсихме я в шатрите, за да може да си изпробва роклята. Намерихме я и поправихме дрехата, но в момента, в който вече беше готова, момичето беше избягало с цирка заедно с приятеля си. Роклята ѝ все още стои в училище”, смеят се Моряна и София.

Двете момичета сами си шият роклите за бала, но не се вълнуват за празничната вечер. “Не ми харесва тази чалгия, прекомерната показност ме дразни. Аз за ресторант съм платила повече, отколкото за тоалета, аксесоарите, грима и прическата”, казва София Панайотова. Въпреки че е човек на модата, е против харченето на много пари за дрехи.

“Не е нужно да са ти

скъпи дрехите, важното

е да изглеждаш

скъпо облечен”,

добавя тя.

Тенденциите при балните рокли тази година са тюл и сатен. “Всички от нашия клас са със сатенени рокли”, казват момичетата. Дантелата и камъните, които правят тоалета по-бляскав, също ще бъдат част от тазгодишната мода при завършващите средното си образование.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на нападетеля на ЦСКА Али Соу се разсъблече насред полето. 19-годишната Габриела позира с оскъдно облекло в поредната си предизвикателна фотосесия. Красавицата е облечена в нещо като бански, а пишните и форми преливат от него. Тя и Соу са задно от няколко месеца, а връзката, изглежда, се отразява добре на нападателя

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България