Активите на банките надминаха БВП

https://www.24chasa.bg/novini/article/7428439 www.24chasa.bg
Димитър Радев

Активите на банките достигнаха 108,2 млрд. лв. в края на март 2019 г. Това е увеличение с 2,7 млрд. лв. само през първото тримесечие на годината, като така размерът им надмина БВП на страната, който е 107,9 млрд. лв.

Данните са на БНБ. Според тях нарастването на активите се дължи основно на кредитите и авансите, които се увеличават с 2 млрд. евро за тримесечието, или с 2,2%. Роля има и ръстът на инвестициите в дъщерни, съвместни и асоциирани предприятия.

Стойността на необслужваните кредити е 6,711 млрд. лв., което е леко намаление спрямо края на миналата година, когато бяха 6,795 млрд. лв. Делът на лошите кредити е 7,4%, се казва в данните на институцията, ръководена от Димитър Радев.

Увеличение има в кредитирането на нефинансови предприятия - с 505 млн. лв., или с 1,4%. Ръстът при домакинствата е с 346 млн. лв. (1,6%), а при сектор държавно управление - с 30 млн. лв. (4,1%).

Депозитите в банковата система нарастват през тримесечието с 1,8 млрд. лв., или с 2% до 91,5 млрд. лв.

Увеличение има при депозитите от всички сектори: домакинствата, кредитните институции, други финансови предприятия, държавното управление и нефинансовите предприятия.

Собственият капитал на банките в края на март е 14,2 млрд. лв., което е с 303 млн. лв. (2,2%) повече, отколкото в края на декември 2018 г., като прирастът се дължи основно на печалбата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.