Активите на банките надминаха БВП

https://www.24chasa.bg/novini/article/7428439 www.24chasa.bg
Димитър Радев

Активите на банките достигнаха 108,2 млрд. лв. в края на март 2019 г. Това е увеличение с 2,7 млрд. лв. само през първото тримесечие на годината, като така размерът им надмина БВП на страната, който е 107,9 млрд. лв.

Данните са на БНБ. Според тях нарастването на активите се дължи основно на кредитите и авансите, които се увеличават с 2 млрд. евро за тримесечието, или с 2,2%. Роля има и ръстът на инвестициите в дъщерни, съвместни и асоциирани предприятия.

Стойността на необслужваните кредити е 6,711 млрд. лв., което е леко намаление спрямо края на миналата година, когато бяха 6,795 млрд. лв. Делът на лошите кредити е 7,4%, се казва в данните на институцията, ръководена от Димитър Радев.

Увеличение има в кредитирането на нефинансови предприятия - с 505 млн. лв., или с 1,4%. Ръстът при домакинствата е с 346 млн. лв. (1,6%), а при сектор държавно управление - с 30 млн. лв. (4,1%).

Депозитите в банковата система нарастват през тримесечието с 1,8 млрд. лв., или с 2% до 91,5 млрд. лв.

Увеличение има при депозитите от всички сектори: домакинствата, кредитните институции, други финансови предприятия, държавното управление и нефинансовите предприятия.

Собственият капитал на банките в края на март е 14,2 млрд. лв., което е с 303 млн. лв. (2,2%) повече, отколкото в края на декември 2018 г., като прирастът се дължи основно на печалбата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата