Борисов: Газ на ниска цена от САЩ срещу бази (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7428494 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов проведе среща със съветника на американския президент Доналд Тръмп Том Пайл.

Американците имали програми за дотации на втечнено гориво

Евтин газ очаква премиерът Бойко Борисов от САЩ. Това заяви той в понеделник след среща с Том Пайл от Института за енергийни изследвания във Вашингтон, представен и като съветник на американския президент Доналд Тръмп.

“Истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията от цената на газа. Говорихме как можем през вноските от НАТО, през американските бази и учения в България да мислим по държавни дотации, които дават САЩ за износа на газ. В начало на разговора сме”, уточни Борисов.

И посочи, че ако на пазара се предлага по-скъп американски газ, клиентите ще купуват руски, който ще е на по-ниска цена. САЩ имат програми за дотиране, с които може да има конкуренция. “Президентът Тръмп като бизнесмен казва - добре, ще дадем това, но ти какво ще дадеш? А ние сега казваме - окей, относно военната сигурност имаме бази, летища, купуваме F-16 блок 70, или какъвто и да е добър самолет, нов, а вие нещо в замяна няма ли да направите”, посочи Борисов.

Той обаче категорично заяви, че още не са започнали преговори за F-16 и настоя да не му се вкарват думи в устата и да излезе, че е лобист.

Целта с изграждането на газовия хъб “Балкан”, интерконекторите със съседите, разширението на газовото хранилище в Чирен и изобщо построяването на газовите магистрали е конкуренция, а оттам и по-ниски цени на газа, заяви Борисов.

Премиерът е обяснил на Том Пайл, че към 20 май започва строителството на газовата връзка с Гърция. И в момента можело да се вкарва към 1 млн. куб. м на ден втечнен природен газ от Гърция, “правили сме репетиции по стария газопровод от Солун”, каза още той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни