Малките хора вече със сграда, но сега събират пари за асансьор

https://www.24chasa.bg/novini/article/7429666 www.24chasa.bg
Светослав Чернев показва една от стаите, която ще бъде превърната в кризисен център. СНИМКА: Десислава Кулелиева

За да имат достъп до офиса си в центъра на София, са нужни още 40 000 лева

Малките хора в България от септември имат център за рехабилитация и социални услуги в София. В триетажната сграда обаче няма асансьор и това я прави труднодостъпна за голяма част от хората с нисък ръст, както и за тези на инвалидни колички. Затова от няколко месеца те събират пари чрез дарения за асансьор, за да може повече хора да получат помощ в центъра.

“Нужни са около 60 хил. лв. за изграждането му, като вече сме събрали около 20 хил. лв. Идеята е асансьорът да бъде външен, а прозорец ще бъде преустроен във врата. И така малките хора ще могат да се качват на третия етаж”, обясни председателят на Национална организация “Малки български хора” Светослав Чернев. Всеки, който иска да дари може да го направи на банковата сметка- БАНКА ОББ - СОФИЯ, КЛОН ГАРИБАЛДИ, IBAN BG97UBBS80021014388040, BIC UBBSBGSF, титуляр НО "Малки български хора". Дарения се правят и на платформата "Дари и подари усмивка" - https://usmivka.org/help/?show=info%40lpbulgaria.org, както и на HelpKarma - www.helpkarma.com/help/lpbulgaria.

Сградата е предоставена безвъзмездно от Столична община, а центърът се изгражда по ОП “Развитие на човешките ресурси”. “Искам да отбележа, че изборът бе наш, защото имаше спекулации, че общината ни е дала недостъпна сграда”, обясни Чернев. Причината е, че сградата се намира на много комуникативно място - ул. “Св. св. Кирил и Методий”, която е в историческия център и е близо до гара, автогара и метро.

Междувременно тече и усилен ремонт на старата сграда, която някога е била болница. Материалите пък са предоставени от дарители. Първият етаж е напълно готов и вече приема малки хора. Там е залата за рехабилитация, където

има специални

фитнес уреди -

шведска стена,

велоергометри,

бягащи пътеки, килимчета за упражнения и др. Тук е и специална стена, на която има монтирани различни предмети- кранче за вода, брава, звънец, колан, дори цип. Тя е нужна, за да може малките хора да се упражняват на обикновени битовизми, като връзване на връзки например. “Идеята е чрез тези уреди те да раздвижат мускулите и пръстите си, а заедно с психолога да намерят начин как да се справят сами със ситуациите си, без да изпитват срам, че досега не успявали да си закопчаят колана”, обяснява Чернев. На тази стена се упражнява и 14-годишно момче, което до този момент дори не можело да ходи само до тоалетна.

Следва зала със специална маса за масажи, имаме цялото оборудване, но в момента търсим рехабилитатор, каза още Чернев. 

Телефон на доверието пък е в отделна стая, където социалните работници поддържат контакт с малките хора. Те могат да окажат подкрепа и консултация на всеки човек с нисък ръст в страната. Вече работят двама социални работници. Най-големият проблем пред малките хора е достъпността на средата. “Всичко започва, щом отвориш вратата на жилището си - да можеш да излезеш и да се качиш на обществения транспорт и да отидеш на работа, на преглед, до училище или до държавна институция”, обяснява Чернев. В центъра ще помагат на малките хора да си намират работа. Ще има и обучения как да се представят добре на интервю.

На втория етаж пък ще има конферентна зала, където ще се прожектират образователни филми и ще се правят събеседвания с центровете в Германия и Испания. Следва библиотека, където ще има и специализирана литература за хората с увреждания. До нея е залата, където хората с нисък ръст ще се учат да използват помощни средства. Тук са и специални педали за автомобили от Швеция.

Предвидено е и

артателие,

където децата

да правят

бижута, сувенири

и да рисуват.

На третия етаж пък се изгражда кризисен център. Вече са получени и мебелите, които са дарени от различни фирми. Тук малки хора, които са социално слаби, нуждаещи се от подкрепа, без дом, ще получат възможност да останат за известен период от време, казва Чернев. В стаите ще настаняват и хора от провинцията, които идват на прегледи във ВМА. Обмисля се и покупката на специален автомобил, който да обикаля страната и да помага на място на хората.

Общият брой на членовете на“Малки български хора” е около 160 души. “По наши изчисления в страната има поне още толкова хора с нисък ръст, които са вкъщи,

не излизат,

защото средата

не е достъпна,

нямат социален

живот и работа Малко са, но има и такива, които са устроени и в момента нямат нужда от връзка с организацията”, обяснява председателят ѝ. Друга важна цел на центъра е да изгради мрежа от контакти с институциите по региони и да подпомагат на място.

Над 350 са заболяванията, които водят до състоянието на ниския ръст, но поради тяхната изключителна рядкост все още са недостатъчно добре проучени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Даниел Вълчев е всеотдаен съпруг! Бившият министър на образованието и науката отмени жена си Милена, като излезе да напазарува плодове и зеленчуци за вкъщи, видяха папараците на "България Днес". Макар да бе натоварен с покупки, юристът не свали телефона си от ухото. Нищо чудно от другата страна на линията да е била съпругата му,

Испанските клубове пръснаха 808 млн. евро за нови футболисти само за 22 дни от отварянето на трансферния пазар. До момента отборите от Ла Лига са без конкуренция в Европа. За сравнение, в Бундеслигата са дали 434 млн., а в Серия "А" - 352 млн. Доскорошният водач по отношение на трансферите - Висшата лига, изостава назад със своите 197 млн.

Пожар е избухнал в ТЕЦ “Марица Изток 2”. По предварителна информация при ремонтни дейности се е запалил един от комините в централата, който по-късно се е