На бюлетината в квадратчето са партиите, в кръгчето - от 101 до 117 е преференцията за кандидат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7429711 www.24chasa.bg
В 3000 секции в страната на 26 май избирателите ще могат да гласуват за евродепутати с машини или с хартиена бюлетина. СНИМКА: “24 ЧАСА”

За първи път на евроизборите на 26 май в бюлетината ще има различни номера за партиите, коалициите и независимите кандидати и за преференциите за даден кандидат от регистрираните листи.

Вляво на бюлетината от 1 до 27 ще са изписани партиите, коалициите и независимите кандидати. Под тях ще е и опцията “Не подкрепям никого”. За евровота ЦИК регистрира за участие 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати. Освен това техните номера са в квадратчета.

Вдясно на бюлетината ще са преференциите за даден кандидат. С промените в изборния кодекс депутатите решиха за първи път те да са с различни номера - от 101 до 117, и да са в кръгчета. Целта бе да се избегне задраскването на определени кандидати само защото имат същия номер като този на партията, която ги е издигнала - феномена 15/15.

Всичко, което трябва да знаете за:

Отбелязването на предпочитание не е задължително. Но бюлетина, в която е отбелязан само номер в кръгчето, без да е гласувано и в квадратчето, е недействителна. Дали различната номерация ще сработи, ще стане ясно след евровота.

Иначе избирателите трябва да следят член на секционната избирателна комисия

да откъсне пред

тях бюлетината

от кочана

Той трябва да я покаже, за да се увери избирателят, че върху нея няма отбелязване. След като член на комисията постави печат на едно от местата на гърба на бюлетината, избирателят отива в тъмната стаичка, за да гласува.

От ЦИК препоръчват членовете на секционните комисии да сгъват пред избирателя бюлетината на две така, че горният край да опира в чертата под квадратчето “Не подкрепям никого”, без да се закрива номерът в долния десен ъгъл и перфорацията над него. Така местата за полагане на печатите остават от външната страна на бюлетината. След това член на комисията сгъва още веднъж бюлетината по същия начин. След като гласува, избирателят трябва да я сгъне по същия начин, така се гарантира тайната на вота.

Вотът се

отбелязва с

химикал, пишеща

със син цвят

Като в квадратчето и в кръгчето се отбелязва X или V. Всякакви други знаци и зачертавания правят вота недействителен.

След като избирателят е гласувал и е сгънал бюлетината, член на комисията трябва да постави втори печат на гърба ѝ и да свери номера ѝ с този в кочана. После, без да разгъва бюлетината, той трябва да откъсне номера в долния десен ъгъл и да го пусне в непрозрачната кутия за отрязъците и я връща на избирателя. Той я пуска в урната, подписва се в избирателния списък и получава обратно документа си за самоличност.

На 26 май в 3000 секции в цялата страна ще може да се гласува и машинно. Вотът, подаден през устройствата, е действителен, а не експериментален.

В секциите с машинно гласуване избирателите ще могат да решат дали да пуснат хартиена бюлетина, или да подадат своя глас електронно.

До 11 май е срокът за гласуване по настоящ адрес и с подвижна урна

До 11 май е срокът, в който избирателите могат да заявят, че искат да гласуват по настоящ адрес. А тези с трайни увреждания, които не могат да стигнат до секцията си - да подадат заявление, че искат да упражнят правото си на глас чрез подвижна избирателна кутия.

Избирателите, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, могат да поискат да бъдат вписани в избирателния списък по настоящ адрес. До 18 май всеки може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък с писмено заявление до кмета на съответната община.

Хората с трайни увреждания, които са пропуснали да подадат заявление до 11 май, могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако заявят това до 20 май, но само при условие че в тяхното населено място вече има назначена подвижна секция.

На 4 май ЦИК трябва да определи секциите в чужбина, в които ще може да се гласува на 26 май.

Срокът за подаване на заявление от българи, живеещи зад граница, изтече на 30 април. Заявлението не е задължително, право да гласуват имат и такива, които не са подали, стига обаче в съответното населено място да има разкрита секция.

На 26 май право да гласуват имат граждани, които имат адресна регистрация по постоянен или настоящ адрес в България или друга страна-членка на ЕС, през последните 3 месеца.

Разкриват секции за плажуващите на Халкидики

Специални секции за тези, които ще почиват на Халкидики на евровота, се очаква да разкрие ЦИК. С почивния 24 май изборният ден - 26-и, се явява третия от дълъг уикенд и по традиция много хора се отправят към гръцките плажове.

След кампания в социалните мрежи заявления за гласуване бяха подадени от българи, които държат на вота си, но не искат да прекъсват почивката си. Тези, които ще я карат на първия ръкав - Касандра, може да гласуват в Нея Мудания. За разкриване на секция там са подали заявления 70 души - с 10 повече от изискването по закон. 61 онлайн заявления до ЦИК са пуснати за разкриване на секция в Никити на Ситония.

Достатъчно заявления за секции са подадени и на Кавала, Каламата на Пелопонес, Атина, Крит и о-в Родос.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фотосесия на модел събра очите на минувачите до известен столичен мол. В ролята на импровизирана съблекалня се превърна колата на моделката, която сменяше тоалетите на самата улица и предизвика фурор сред преминаващите покрай автомобилът и

Навръх рождения си ден бе привикана пред Темида силиконовата миска Гергана Райчевска, видя "България Днес". Скандалната плеймейтка е призована като пострадала от трафик на хора, за да даде показания срещу сочените за нейни сводници. Напук на топлото и слънчево време едрогърдата мадама се появи вчера в спецсъда на столичната ул

След Преслава се кърши и на гръцко Нови танцови стъпки е усвоил Боби Михайлов, става ясно от видеоклип, изпратен до редакцията. В непоказвания досега запис се виждат нови култови движения на футболния бос. През 2012 г. Боби стана известен с уникален танц по ритмите на парчето на Преслава "Като за финал".