Банковият обирджия от Сливен иска предсрочно освобождаване от затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/7430454 www.24chasa.bg
Стефан Стефанов Снимка: Архив

В Софийски градски съд решат днес дали да пуснат предсрочно от затвора банковия обирджия от Сливен Стефан Стефанов.

Той е депозирал искането си за излизане от затвора в условията на предсрочно условно освобождаване. Това означава, че ако то бъде уважено и той напусне затвора, но в изпитателния период извърши друго престпъление, ще доизлежи наказанието си и за нападението в Сливен, пише сайтът Tribune.

По закон за предсрочно освобождаване е необходимо осъденият да е изтърпял повече от половината от наказанието и да е доказано, че се е поправил.

На Стефанов му остават още около шест години от присъдата, която получи – 15 години.

Грабежът на банковия клон се запомни като едно от най-бруталните престъпления, извършено от аматьор, но което вдигна на крак невиждан брой униформени служители.

Екшънът се разигра на 23 март 2011 г. 27-годишният тогава Стефанов направи опит да задигне парите от банка в центъра на Сливен. Нападателят простреля охранителя Станчо Станев и взе за заложници шестима служители на офиса. Кризата продължи повече от 40 часа, през които Стефанов пусна един по един всички похитени. Останал сам в трезора, той запалши, че ще се самоубие, но до това не се стигна. Стефанов се предаде след тежки преговори с психолог от МВР.