От 7 май НОИ ще смята коя формула е по-изгодна за пенсия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7431040 www.24chasa.bg

От 7 май НОИ автоматично ще изчислява по-благоприятната пенсия за бъдещите пенсионери до 1 януари 2023 г. Вече е готово новото заявление за пенсиониране, където трябва да се отбележи изборът за старата формула. При подаването на документи за пенсиониране се предоставят доказателства за 3 години стаж отпреди 1997 г., т.нар. златни години. Така НОИ автоматично ще изчислява в двата варианта - и по старата , и по новата. Ще се дава по-високата.

Ако хората забравят да отбележат, че искат пенсията им да се преизчислява по старата формула, но предоставят документи за златните години, експертите ще смятат и двете. Ако им липсват документи за трудов стаж експертите ще проверят и в архивите на НОИ.

Снимка: Pixabay

От 4 май в сила влизат промените в Кодекса за социално осигуряване, но реално хората ще могат да подават заявления в първия работен ден- 7 май. Тогава от НОИ ще качат и комбиниран калкулатор, за да може хората сами да проверят по-изгодната сума.

Хората, които вече са подали заявление след 31 декември 2018 г. ще имат 6 месеца, за да поискат преизчисляване на пенсията.

За желаещите да се пенсионират по новата методика няма да е нужно да правят отметки и да носят документи, защото годините стаж след 2000-а ги има в регистрите на НОИ. Пенсионерът директно ще получи пенсия, определена по новата методика.

Експертите на НОИ ще консултират бъдещите пенсионери. Освен това ще бъдат открити мобилни приемни в градовете без териториални поделения. Там ще се направят графици, за може хората да знаят, кога ще дойдат експертите.

От териториалното поделение на НОИ Хасково вече са готови с графиците. Служителите обясниха, че за повечето хора ще бъде по-благоприятна старта формула. Причината е, че много от тях са работили и са получавали по-високи доходи преди 19997г. Един от проблемите пред хората е доказването на стаж, когато са работили в бившите ТКЗС. На гишето в службата бе и Геновева Янинска. Тя е подала документи още 5 март, но след консултация с експерти е преценила, че новата формула ще бъде по-благоприятна за нея. Причината е, че заплатата ми след 2000 г. е по-висока, обясни жената. Пресметнала е, че новите правила ще вдигнат пенсията й със 100 лв. и ще мине 500 лв. Жената е предпочела да се пенсионира и година по-рано, защото има необходимия стаж, като служител в БДЖ. Тя обаче ще получава пожизнено с по 0,4% по-ниска пенсия за всеки недостигащ месец стаж.

"Чакам консултация с експерт, за да пресметнем по коя формула ще получа по-висока пенсия", обясни Атанаска Кръстева. И каза, че досега не се е опитвала сама да пресметне прогнозно колко ще взима. Като чух за промените бях притеснена, дали и аз няма да съм от ощетените от новата формула, но вече съм спокойна", каза още жената.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,