От 7 май НОИ ще смята коя формула е по-изгодна за пенсия

https://www.24chasa.bg/novini/article/7431040 www.24chasa.bg

От 7 май НОИ автоматично ще изчислява по-благоприятната пенсия за бъдещите пенсионери до 1 януари 2023 г. Вече е готово новото заявление за пенсиониране, където трябва да се отбележи изборът за старата формула. При подаването на документи за пенсиониране се предоставят доказателства за 3 години стаж отпреди 1997 г., т.нар. златни години. Така НОИ автоматично ще изчислява в двата варианта - и по старата , и по новата. Ще се дава по-високата.

Ако хората забравят да отбележат, че искат пенсията им да се преизчислява по старата формула, но предоставят документи за златните години, експертите ще смятат и двете. Ако им липсват документи за трудов стаж експертите ще проверят и в архивите на НОИ.

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От 4 май в сила влизат промените в Кодекса за социално осигуряване, но реално хората ще могат да подават заявления в първия работен ден- 7 май. Тогава от НОИ ще качат и комбиниран калкулатор, за да може хората сами да проверят по-изгодната сума.

Хората, които вече са подали заявление след 31 декември 2018 г. ще имат 6 месеца, за да поискат преизчисляване на пенсията.

За желаещите да се пенсионират по новата методика няма да е нужно да правят отметки и да носят документи, защото годините стаж след 2000-а ги има в регистрите на НОИ. Пенсионерът директно ще получи пенсия, определена по новата методика.

Експертите на НОИ ще консултират бъдещите пенсионери. Освен това ще бъдат открити мобилни приемни в градовете без териториални поделения. Там ще се направят графици, за може хората да знаят, кога ще дойдат експертите.

От териториалното поделение на НОИ Хасково вече са готови с графиците. Служителите обясниха, че за повечето хора ще бъде по-благоприятна старта формула. Причината е, че много от тях са работили и са получавали по-високи доходи преди 19997г. Един от проблемите пред хората е доказването на стаж, когато са работили в бившите ТКЗС. На гишето в службата бе и Геновева Янинска. Тя е подала документи още 5 март, но след консултация с експерти е преценила, че новата формула ще бъде по-благоприятна за нея. Причината е, че заплатата ми след 2000 г. е по-висока, обясни жената. Пресметнала е, че новите правила ще вдигнат пенсията й със 100 лв. и ще мине 500 лв. Жената е предпочела да се пенсионира и година по-рано, защото има необходимия стаж, като служител в БДЖ. Тя обаче ще получава пожизнено с по 0,4% по-ниска пенсия за всеки недостигащ месец стаж.

"Чакам консултация с експерт, за да пресметнем по коя формула ще получа по-висока пенсия", обясни Атанаска Кръстева. И каза, че досега не се е опитвала сама да пресметне прогнозно колко ще взима. Като чух за промените бях притеснена, дали и аз няма да съм от ощетените от новата формула, но вече съм спокойна", каза още жената.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от