3000 лева глоба за палатка на дюни, за опъната хавлия - не

https://www.24chasa.bg/novini/article/7431843 www.24chasa.bg
Първоначалният законопроект предвиждаше глоба от 500 до 1000 лв. за поставени плажни принадлежности на дюни, но с промените отпада. СНИМКА: Снимка: Авторът

Предлагат да има зони за каравани и извън къмпинги

Глоба от 500 до 1000 лв. или имуществена санкция от 1000 до 3000 лв. за поставена палатка на дюни. Това предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесени между първо и второ четене от зам.-председателя на регионалната комисия Александър Ненков и депутати от ГЕРБ.

Първоначалният законопроект предвиждаше такави санкции да има и за хората, поставили плажни принадлежности върху дюните. Вносителите посочват, че с промените ще се избегне възможността за спорно тълкуване кои са плажните принадлежности, което да доведе до ограничаване на правото но хората да ги използват на плажа.

Шефът на регионалната комисия Искрен Веселинов предлага да се разпише в закона, че е разрешено да се обособяват места за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани извън територията на морски плажове, дюни и къмпинги. Това трябва да става с наредба от министрите на туризма, околната среда, земеделието и регионалното развитие.

Веселинов предлага и за поставяне на шатра, палатка, кемпер или каравана извън определените места да има глоба от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1500 до 3000 лв. Тези, които устройват такива места, ще се глобяват от 2000 до 5000 лв. или имуществена санкция от 10 000 до 20 000 лв. При повторно нарушение глобата е от 6000 до 10 000 лв., а санкцията - от 12 000 до 60 000 лв.

По време на представянето на законопроекта на първо четене имаше дебати, че е спорно условията на търг за наем на плаж да се публикуват до 30 дни преди крайния срок за подаване на заявления за участие, тъй като този текст създава предпоставка за нелоялни практики. Предложението на ГЕРБ е срокът да бъде 15 дни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.

Процес срещу оръжейна банда отива на поправителен заради объркана цифра! Спецпрокуратурата допусна "техническа грешка", която се оказа препъникамък за делото срещу 70-годишния Сашко Марков. Възрастният мъж остана единствен да се поти на скамейката пред Темида, след като двамата негови авери вече се признаха за виновни и се отърваха с условни

Между 18 и 25 стотинки на километър ще плащат шофьорите на камиони по родните пътища. Това е заложено в новата тол система, която стартира вчера, но засега се правят тестове по нея. Макар вече да има камери и устройство по трасетата, се очаква събирането на такси да започне през март догодина, но дотогава шофьорите трябва да са информирани за