3000 лева глоба за палатка на дюни, за опъната хавлия - не

https://www.24chasa.bg/novini/article/7431843 www.24chasa.bg
Първоначалният законопроект предвиждаше глоба от 500 до 1000 лв. за поставени плажни принадлежности на дюни, но с промените отпада. СНИМКА: Снимка: Авторът

Предлагат да има зони за каравани и извън къмпинги

Глоба от 500 до 1000 лв. или имуществена санкция от 1000 до 3000 лв. за поставена палатка на дюни. Това предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесени между първо и второ четене от зам.-председателя на регионалната комисия Александър Ненков и депутати от ГЕРБ.

Първоначалният законопроект предвиждаше такави санкции да има и за хората, поставили плажни принадлежности върху дюните. Вносителите посочват, че с промените ще се избегне възможността за спорно тълкуване кои са плажните принадлежности, което да доведе до ограничаване на правото но хората да ги използват на плажа.

Шефът на регионалната комисия Искрен Веселинов предлага да се разпише в закона, че е разрешено да се обособяват места за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани извън територията на морски плажове, дюни и къмпинги. Това трябва да става с наредба от министрите на туризма, околната среда, земеделието и регионалното развитие.

Веселинов предлага и за поставяне на шатра, палатка, кемпер или каравана извън определените места да има глоба от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1500 до 3000 лв. Тези, които устройват такива места, ще се глобяват от 2000 до 5000 лв. или имуществена санкция от 10 000 до 20 000 лв. При повторно нарушение глобата е от 6000 до 10 000 лв., а санкцията - от 12 000 до 60 000 лв.

По време на представянето на законопроекта на първо четене имаше дебати, че е спорно условията на търг за наем на плаж да се публикуват до 30 дни преди крайния срок за подаване на заявления за участие, тъй като този текст създава предпоставка за нелоялни практики. Предложението на ГЕРБ е срокът да бъде 15 дни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.