Ген. Явор Матеев: Специалните сили са най-евтините за превъоръжаване и за оборудване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7432286 www.24chasa.bg
Явор Матеев

Специалните сили имаме основна и главна роля в Българската армия. С всичко, което правим и се отчита като резултати, ние извоювахме нашето специално, уникално място в архитектурата за национална сигурност.

Това каза за БНР командващият Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев. Според него логична следваща стъпка е да бъде създадено командването на Силите за специални операции. Предложението вече беше одобрено на първо четене от ресорната парламентарна комисия, а се очаква и да бъде одобрено от НС в близките седмици. Заедно с това е предложена и друга промяна - армията да съдейства на държавните органи при противодействие на „други заплахи с особено висока степен на обществена опасност за населението“. Генерал Матеев е убеден, че в напрегната ситуация „границата между тероризма и криминалото е много тънка“:

„Според мен е нормално всеки управленец да търси възможност с всички сили и средства, с които разполага държавата, да реши от раз тая криза. Като има сили и средства, които могат да помогнат, защо да не помагат, ако това се извършва съгласно закона. По този член малко се разширяваха не правомощията, а възможностите, при които те могат да бъдат използвани. Излишно подчертавам – възможностите“.

В Холандия например специалните сили са ангажирани дори в предотвратяване на трафика на наркотици, посочи генералът.

Към работата в Специалните сили има голям интерес, категоричен е командирът. Желаещи има още преди обявяването на конкурса. Структурата обаче има и собствени начини за набиране на желаещи, като разчита на прекия контакт:

„Участваме в страшно много патриотични и обществени меропрития. Движим се непрекъснато между хора. Имаме допир до спортни състезания, спортни клубове и така нататък. Непрекъснато сме в контакт с такава категория цивилни граждани, които могат да бъдат евентуалните кандидати за служба в специалните сили. Дори се стремим да подбираме основно спортисти, независимо какви спортове - хора, които спортуват, които имат добра физическа натренираност, добра обща култура и са свикнали на дисциплина. Тези хора при нас по-лесно могат да се справят със задачите. Не всички могат да преминат медицинските прегледи и тестове - те са доста високи за специалните сили поради простия факт, че повечето длъжности изискват летателна парашутна годност“.

Матеев каза че в последните години новопостъпилите са повече от напусналите. Признава, че нивото на заплатата оказва влияние:

„При нас много хора идват заради адреналина и желанието да служат на отечеството. Това го поставят на първо място. Тези, които поставят на първо място заплащането, те намират начин да си тръгнат“.

Често тези, които поставят на първо място парите, отиват в частния сектор, след като са били обучени. Затова генералът апелира:

"Това според мен е проблем и на Министерство на отбраната, и на законодателството като цяло - да се намери такъв механизъм, че тези, които не са изпълнили подписаните договори - не само при нас - трябва да има сериозни неустойки и санкции. В момента се прилагат някакви общи правила на Кодекса на труда. Не съм съгласен, защото в края на краищата това е Българска армия - тук се спазва бойна готовност, плановете и така нататък. Би трябвало да има някаква разлика. В края на краищата, като не си си изпълнил дори първия професионален договор, не да си тръгваш с две заплати, защото си служил две години, а да дължиш сериозна неустойка на армията и на държавата. Не са се усетили! Трябва да се реши, не за да ги задържаме насила, а за да си прави всеки добре сметката“.

Явор Матеев представя работата в Специалните сили като „адреналин и приключения“ и твърди, че те не искат много от модернизацията:

„Стреляме изключително много с различни видове оръжия, физическата подготовка е в култ. Само си помислете колко плаща един цивилен, който иска да да направи един парашутен скок. Хората плащат пари, а ние ги даваме безплатно тези неща на младите. Това е голяма тръпка.

Специалните сили някой може да си мисли, че са много скъпи, но в края на краищата са най-евтините за превъоръжаване и за оборудване сили, а ако теглим това, което се получава насреща срещу това, което се влага, най-ефективно за държавата и за армията е да поддържа на специални сили“.