Румяна Дечева: Санкциите на ЦИК са жестоки при злоупотреба с лични данни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7432494 www.24chasa.bg

От няколко години през сайта на ЦИК можем да проверим дали някоя партия не е злоупотребила с личните ни данни. Всички, които имаме достъп до интернет, трябва да го направим. Отнема малко време и пътят е простичък. Това каза за БНР бившият председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия Румяна Дечева.

Ако установим нередност, можем да подадем сигнал до ЦИК или до Комисията за защита на личните данни, а „санкциите са жестоки“. Затова и в последните години явлението намалява, допълни тя.

„За тези избори, както и за предишните, не съм чула някой да е използвал личните данни на някого“.

Другата хипотеза е, ако ние наистина сме предали данните си, подписали сме се за подкрепа на политическа партия, коалиция, инициативен комитет, а изведнъж решим да оттеглим подписа си.

„И това можем да направим. Това решение влиза в сила от момента, в който го направим! На същия сайт – на ЦИК, можем да оттеглим подкрепата си. Тоест, ние сме свободни граждани, на които може да харесва, а може да не харесва определена политическа опция“.

В 3000 секции ще има машинно гласуване.

Дечева обаче е категорична, че осигуряването на машините, на софтуера и на обучението е можела да се случи и по-рано, а Общественият съвет към ЦИК е бил инициатор на няколко срещи по темата.

Според нея годините са били изгубени, защото никой не е бил убеден, че отново ще се говори за машинно гласуване, след като през 2017 машините не са били използвани.

В дебата за сигурността на машинното гласуване има два основни аспекта: „Едното е дали машините са сигурни. От използването им по света, този тип машини, с този отрязък, който те произвеждат, на който ясно се вижда за коя партия сме гласували и за кой кандидат, този тип сигурност мен не ме притеснява. Притеснява ме много повече какво се случва с машините, понеже ние преди избора едва ли някъде ще ги видим - гражданите да знаем къде и какво би могло да стане не както трябва, за да можем да бъдем внимателни“, каза Румяна Дечева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кога училището става “елитно”

    Какво се вижда от резултатите от матурите тази година? Първо, положителният модел - колко е важен добрият учител. Ако запали интереса на ученика, ако успее да го насочи умело към знанието, селско училище може да се класира сред гимназиите, които сме свикнали да наричаме “елитни столични”. Второ, проблемът.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.