Пълен абсурд с либийския танкер в Бургас - продава се, но не може

https://www.24chasa.bg/novini/article/7433037 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Случаят със задържания в Бургас либийски танкер "БАДР" навлезе в правен абсурд.

Бургаският окръжен съд е отменил изпълнителният лист за смяната на собствеността на кораба, но в същото време по друго дело не са отменени действията на частния съдебен изпълнител Тотко Колев за продажбата му възоснова на договор за обезпечение на ипотека. При това положение излиза, че корабът може да се продава, но в същото време не може според последното решение на магистратите от 24 април, коментират юристи.

Плавателният съд е арестуван на бургаското пристанище от 2 години след като компанията ДЗЗД "Булгаргеомин" има претенции да го придобие с твърдения за ипотека върху него. Претенциите й са към компанията "Либиън навигейтър" със седалище в Малта за вземания в размер на 9, 23 млн. долара, които Либия е дължала на държавната "Бургаргеомин" ЕАД преди да бъде приватизирана впоследствие от ДЗЗД. Според магистратите, чийто решение обаче не е оканчателно и може да се обжалва пред Апелативен съд, сдружението не било правен субект и искът му бил недопустим.

В края на миналата година танкерът смени името си на "БДИН" и вдигна флага на Панама след като преди това плаваше под либийски.

Междувременно се появиха информации, че България връща танкера на Либия, но магистратите отрекоха.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.