Българи искат да гласуват за британски евродепутати

https://www.24chasa.bg/novini/article/7433576 www.24chasa.bg
Партията на Найджъл Фараж има големи шансове да спечели предстоящия европейски вот. СНИМКА: РОЙТЕРС

Брекзит потапя основните партии, показаха избори

Провалът с Брекзит е на път да съсипе двете основни партии във Великобритания. Това показват първите резултати от провелите се в страната частични местни избори. Управляващата Консервативна партия и опозиционната Лейбъристка партия губят стотици места в градските съвети. Гласуването бе за 8245 позиции в 248 местни парламента, като прогнозите са, че торите ще се простят с поне 450 от тях и ще спрат да контролират 18 съвета в Англия, а лейбъристите ще се разделят със стотина места. Единствените печеливши са либералдемократите, които управляваха с консерваторите до 2015 г.

Обявяването на окончателните резултати се забави, тъй като на много места хората просто са писали върху бюлетините, че са за излизане на страната от ЕС, искат оставката на Тереза Мей или пък са за новата Брекзит партия на Найджъл Фараж, която нямаше време да излъчи представители за вота.

Според политически анализатори твърде големият брой на подобни недействителни бюлетини показва, че избирателите са ядосани на основните партии и те ще бъдат още по-сериозно наказани на предстоящите на 23 май европейски избори, ако дотогава не намерят решение за Брекзит. Голямата загуба на консерваторите и на лейбъристите също свидетелства, че британците приемат случващото се в парламента в Лондон за много по-важно за живота им, отколкото кой ще решава нещата в тяхното населено място.

Социологически проучвания показват, че новата партия на Фараж, известен с негативната си кампания срещу българи и румънци и предизвикването на референдума за Брекзит през 2016 г., има големи шансове да спечели предстоящия европейски вот. За нея биха гласували около 30% при 21 на сто за лейбъристите и 13% за консерваторите.

Тези прогнози и шокиращите резултати от местните избори накараха някои сънародници на Острова да преосмислят решението си да гласуват за български евродепутати на 26 май. Те спешно започнаха да изпращат анкетните карти, които са получили от британската изборна администрация, че искат да подкрепят представители, които Великобритания ще изпрати в Европарламента, а не тези от България. Крайният срок за подаване на въпросните формуляри е 7 май.