Паяци, котки, делфини, прилепи конкурират 007

https://www.24chasa.bg/novini/article/7433703 www.24chasa.bg
Боб Бейли е обучавал гарвани за подслушване на руснаците. СНИМКИ: АРХИВ

Животните са идеалните шпиони – не приличат на такива и мълчат на разпит

Дълбоко в иранските уранови мини дебнат гущери, привличат радиоактивните вълни и предават данните на враговете на иранското правителство. Или поне тaкa твърди военният експерт на Техеран Хасан Фирузабади.

Той обяснява ареста за шпионаж на група еколози с факта, че у тях са намерени гущери и хамелеони, с които опитвали да разберат къде Иран добива и разработва уран. Според учените обвинението е абсурдно, пише “Нешънъл джиографик”. Гущеровата кожа не поглъща къси радиоактивни лъчения, а и тези студенокръвни животни бягат от хладните дълбоки рудници.

Но не всички обвинения на животни в шпионаж са безпочвени. Техните изяви в разузнаването са така разнообразни и находчиви, че

могат да оставят

Джеймс Бонд без работа

Първото правило на разузнавача е да не изглежда такъв, а също и да мълчи на разпит. Невинната животинска твар отговаря и на двете условия. Още древните гърци са поверявали на животни подривни мисии – да си спомним Троянския кон. През Първата световна война Лондон подозира германците, че изпращат котки и кучета да “душат” из вражеските траншеи.

Но тази тактика разцъфва през 60-те и 70-те години на XX век в разгара на студената война. Тогава не само известните агенти под прикритие – гълъбите за тайни съобщения, но и орли, гарвани, паяци, комари, котки, прилепи, кози, делфини са обучавани в служба на родината по скъпоструващи програми. По онова време

ЦРУ финансира

тренировка на животни

за разузнавателни и

отбранителни мисии

в зоопарка в Хот спрингс, Арканзас. За целта е отделен парцел от 270 акра, а като дресьори са поканени хора, научили кокошките си да танцуват, а кравите – да играят бинго. “Нямаше животински вид, който да не се поддава на обучение”, разказва 76-годишният днес Боб Бейли, който е ръководил програмата. Много експерименти не са влезли в употреба като козата, научена да удря чукче, за да натисне звънец, или гарвана, който отваря чекмедже. Но други са приложени на “бойното поле”.

Бейли например разработва проект, наречен “Акустична котка”, за подслушване. Въпреки непредвидимия и опак характер на тези животни или именно заради него централата в Ленгли

пръска 20-ина милиона

долара за котка, в която е

вградено подслушвателно

устройство

Идеята е тя да кръстосва и прехваща разговори из руски обекти в САЩ, без някой да ѝ обърне внимание. Във вътрешното ухо на четириногото имплантират микрофон, а в гръдния кош – малък радиопредавател. Насочват движението ѝ с ултразвук. Опитът приключва безславно през 1967 г., когато по някои твърдения пухкавият шпионин е прегазен от кола пред съветското посолство във Вашингтон. 

По-късно синдромът котка подслушвач порази британския финансов министър Джордж Осбърн, чиято котка Фрея се изгуби, а когато я намериха, започна подозритално и енергично да обикаля и слухти из резиденцията на “Даунинг стрийт” 11. След слухове, че в нея е скрит подслушвател, бързо я интернираха на село.

Боб Бейли участва и в тренировки на гарвани за пренос на подслушватели до недостъпни места. Насочвани с лазерен локатор, те достигали до определена стая във вашингтонския хотел “Уотъргейт” и оставяли там “бръмбарите”. Идеята така да се подслушват разговори в правителствени сгради из Източна Европа може и да е била осъществена. Но през 1975 г. номерът с гарваните е прекратен, защото парите секват, а нови технологии за слухтене изместват животните.

Но не съвсем – през 2008 г. сп. “Ню сайънтист” съобщава, че

Пентагонът разработва

паяк киборг, който

подслушва от стената

чрез миниатюрно устройство и се контролира чрез поставени в тялото му жици. Подобни опити са правени и с акули, плъхове, различни птици.

Те са тихи, действат под прикритието на мрака и обитават потайни скривалища в пещерите. Има ли по-добри препоръки за един шпионин? 

Така прилепите влизат в полезрението на военните и шпионажа. През Втората световна война американците обмислят вариант 1 милион прилепи, снабдени с малки запалителни устройства, да бъдат пуснати в японски градове, да се подслонят под покриви и така да взривяват сгради. Хрумката е изпробвана в самолетен хангар и той е разрушен, но не стига до Япония.

През 1972 г. в САЩ изследват активизирането на комари през нощта като сигнал за приближаващ в мрака враг. А преди 15-ина години Мароко предложи на американците да изпрати в Ирак 2000 обучени маймуни да обезвреждат мини.

Тези дни в. “Индипендънт” разкри, че САЩ са финансирали с $ 45 млн. пет програми за използване на морски твари в разузнаването. Сред тях са

използването на рибaта

голиат за откриване на

подводници и дронове

и на определен вид

скариди като сонари

Безспорни помощници при военни действия, а днес за шпионаж и отбрана са делфините. 

Слухът им, служещ за ехолокация, e толкова прецизен, а зрението им под вода така съвършено, че интелигентните морски бозайници, а също морските лъвове и тюлените дълго време са били предпочитани детективи пред техниката в тази област. Неслучайно кръщават спецотрядите в разни страни с техните имена.

През 60-те години американският флот ги включва в специална програма срещу проникване на вражески агенти по море и за откриване на подводни мини. Боб Бейли е първият шеф на военен проект на САЩ за трениране на делфини. Учи ги не само да обезвреждат мини, но и снабдени с камери, да охраняват морски US бази и подводници, да откриват вражески водолази, да носят и връщат предмети.

Документ на ЦРУ от 1976 г. твърди, че “руснаците също работят по въпроса, копират нашата система, за да разработят контрамерки”.

Москва, пише агенция “Новости”, е

обучавала делфини

самоубийци, които

да взривяват кораби

на противника.

През 2014 г. Русия превзема Крим и в украински военен обект открива обучени бойни делфини. Дресирани в съветско време, те са останали в Севастопол под командата на Киев, продал по-голямата част от стадото на Иран.

Славата на делфина като второ по интелигентност след човека същество и дружелюбен приятел идва от днешната практика да плува с деца за терапия и да спасява удавници и корабокрушенци.

Иран: Разбихме шпионска мрежа

от 14 катерици, пратени от Мосад

Зоолози: абсурд!

По време на Наполеоновите войни френски кораб се разбил край бреговете на Североизточна Англия. Никой не оцелял, но една маймуна, облечена във военна униформа, се докопала до брега в град Хартълпул. Според легендата местните, не виждали дотогава френски войник, арестували нещастницата и я обвинили в шпионаж. Скалъпили ѝ процес, но тъй като на разпита тя упорито мълчала,

обесили маймуната

на плажа като

френски разузнавач

Днес талисманът на градския футболен тим е маймуната Хангъс, а отбора по ръгби наричат “Маймунските палачи”.

Българският бял лешояд Нелсън извади по-голям късмет през април, когато местни хора в йеменския град Таиз го откриха изнемощял и гладен. Отглежданата в Кресненския пролом птица с чип на организацията “Зелени Балкани” и прикачен GPS предавател духнала миналата есен към Близкия изток и няколко пъти прелетяла от Саудитска Арабия към Йемен, преди верни на правителството сили във воюващата страна да я обявят за шпионин, предаващ данни на бунтовниците. 

Новината за пленения, вързан и натикан в клетка голям лешояд обиколи света, намесиха се и дипломати. Днес птицата е преместена в столицата Сана и, изглежда, скоро ще я пуснат. Но куп други животни в райони на война стават жертва на подозрения, че от всяко същество може да дебне чужд агент. Близкоизточните конфликти например изобилстват с такива трагикомични ситуации.

През януари 2016 г. ливански селяни свалиха огромен лешояд с проследяващо устройство на опашката и обвиниха Мосад, че го е тренирал за разузнавач. Известно е, че Израел има програма за животни шпиони, но този случай се оказа част от програма на университета в Тел Авив за развъждане на изчезващия хищник и лешоядът бе върнат на учените.

През 2010 г. египтяните обвиниха Мосад, че е предизвикал серия нападения на акули по брега на курорта Шарм ел-Шейх, за да удари туризма. Евреите отрекоха с железен аргумент – те също имали курорти на Червено море и така биха си вкарали автогол, рискувайки акулите да посетят и тях.

През 2013 г. назря дипломатически скандал, след като

Египет задържа

щъркел шпионин

с устройство

за разузнаване. После излезе, че това е чип, поставен от френски изследователи, проследяващи миграцията му, но в Кайро останаха съмнения, че французите са го пратили на разведка.

Пак през 2013-a индийците откриха мъртъв сокол, снабден с камера, на границата с Пакистан. Изследваха останките и нарочиха Исламабад, че наблюдава техни военни маневри. После сами оттеглиха нелепото обвинение, защото излезе, че камерата е любителски несъвършена и вероятно поставена от ловци.

През 2007 г. иранската агенция ИРНА съобщи, че Техеран е разбил шпионска мрежа от катерици край ядрен завод. 14 гризача, екипирани с камери, били заловени и елиминирани, преди да “нанесат щети”. Но зоолози контрираха, че плашливата катерица не е подходяща и не се ползва за събиране на информация. 

Също както опасаната с каишки белуга в Арктика, която тези дни Норвегия нарочи за руски шпионин. Известно е, че

китове не се

използват за

разузнавателни

мисии

А при това този е имал надпис “Санкт Петербург” и телефонен номер – пробив в конспирацията, абсурден за един шпионин.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на